Ένα ερώτημα πλανιέται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Αταλάντη, όταν ακόμη ένας εργαζόμενος, ο δεύτερος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο για την ίδια επιχείρηση βρήκε φρικτό θάνατο εν ώρα εργασίας στην εταιρεία ΑTLAS TAPES όπου εργαζόταν ενώ είχε εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Ο έμπειρος εργαζόμενος, 54 ετών, ήταν πατέρας δύο παιδιών και χειριστής μηχανήματος στο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών συσκευασίας. Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος είναι ο Ιάσων Λάντζης, ενώ μειοψηφικό πακέτο διαθέτει και η Deca Investment.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εργάτης συνεθλίβη στην κυριολεξία. Ανάκριση πραγματοποιεί το αστυνομικό τμήμα Λοκρών ενώ στο σημείο έσπευσαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας της περιφέρειας, ο γενικός γραμματέας υγείας και ασφάλειας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, Σοφία Ανεστοπούλου.

Πάντως ο εκπρόσωπος της επιχείρησης με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» έσπευσε να επιρρίψει στο ίδιο το θύμα τα αίτια του θανατηφόρου εργατικού, κάνοντας λόγο «για ανθρώπινο λάθος». Σε ερώτηση για το πώς απαντά στις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εντατικοποίηση της εργασίας στο εργοστάσιο του με συνεχόμενα δεκάωρα ή και δωδεκάωρα που διακόπτονται από δύο ρεπό, υποστήριξε ότι «είναι ψέματα», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση του «πρότυπο», ενώ δεν έκρυψε τη βεβαιότητα του ότι ακόμη και η αστυνομική έρευνα θα καταλήξει στην ατομική ευθύνη του θύματος σημειώνοντας ότι αυτό «φαίνεται και από τις χθεσινές καταθέσεις».

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο εργοστασίο στο οποίο απασχολούνται 390 εργαζόμενοι πριν από τρεις μήνες έχασε τη ζωή του εργαζόμενος 48 ετών.
«Πώς γίνεται να έχουν χάσει τη ζωή τους δύο εργάτες στην επιχειρηση σας;» ρωτήσαμε την εταιρεία; «Τα δύο ατυχήματα δεν σχετίζονται. Εγιναν σε διαφορετικά τμήματα με διαφορετικούς προϊσταμένους» περιορίστηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Μάλιστα επικαλέστηκε ακόμη και …την πανδημία (που οδηγεί σε απροσεξία).

Πάντως στην επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΕΚΦ και της ΓΣΕΕ διαπιστώθηκε ότι στο εργοστάσιο δεν υπήρχε ούτε επιτροπή υγείας και ασφάλειας ούτε επιχειρησιακό σωματείο.

Ο κ. Στοϊμενίδης χαρακτήρισε τη Φθιώτιδα πρωταθλήτρια στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ,ενώ έθεσε υπόψη του διευθύντος συμβούλου τις καταγγελίες των εργαζομένων για υπερεντατικοποίηση και κάμερες παρακολούθησης χωρίς τη συναίνεση τους.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το ΕΚΠΕΦ επισημαίνει ότι είναι ο δεύτερος θάνατος εργαζόμενου στην ίδια επιχείρηση και ζητεί άμεσα να εξεταστούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΕΦ:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας εκφράζει την οργή και για την αγανάκτηση του για το δεύτερο τραγικό εργατικό δυστύχημα σε διάστημα 3 μηνών στην ίδια επιχείρηση στην Αταλάντη.

Χθες το απόγευμα έχασε τη ζωή του ένας έμπειρος εργαζόμενος, 54 ετών, πατέρας δύο παιδιών, μετά από θανάσιμο χτύπημα κατά τη διάρκεια εργασιών στο μηχάνημα στο οποίο ήταν χειριστής. 

Παρά το γεγονός ότι έχουμε κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για την μη εφαρμογή και τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για πολλοστή φορά, θρηνούμε συναδέλφους εν ώρα εργασίας, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας καλεί τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να εξετάσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες, όπου και σε όποιους αναλογούν. Απαιτούνται άμεσα κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι και οι ποινές για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας από όλους, ώστε να κλείσει επιτέλους η μαύρη λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το