Σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών ομοσπονδιών κατέληξε η σύσκεψη που οργανώθηκε από τη ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή των ομοσπονδιών του χώρου της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ).

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της για πανελλαδική στάση και κινητοποιήσεις: «Είναι πολλοί οι 100 νεκροί την ημέρα για να μας κλείσουν τα στόματα με επικοινωνιακές ακροβασίες… Πολλοί ασθενείς θα γλύτωναν τη ζωή τους εάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν καλύτερα οργανωμένο στην Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία…». Όμως αντί να πράξουν τα αναγκαία για την ενίσχυση του ΕΣΥ, «Προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξαν 665 κλίνες και καλυμμένες είναι οι μισές με περιστατικά χαμηλής βαρύτητας. Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει το σύνολό τους».

Με βασικά αιτήματα την ενίσχυση του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και τα δωρεάν συνταγογραφημένα τεστ για όλους, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλα τα σωματεία μέλη της να οργανώσουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά.

Απαιτεί την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ με σαφή τρόπο μιλάει για την ανάγκη της άμεσης άρσης των αναστολών. «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Την στιγμή που εργάζονται συνάδελφοι με ενεργή νόσο κορωνοϊού λόγω των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ποιο είναι το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων; Περίπου 2500 Συνάδελφοι νοσούν από κορωνοϊό. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στα Νοσοκομεία. Μειώθηκε το προσωπικό πάνω από 10.000 υπαλλήλους σε σχέση με το περασμένο χειμώνα (περίπου 7.000 αναστολές, 2.000 συνταξιοδοτήσεις, 2.500 προσωπικό σε καραντίνα)». Την ίδια στιγμή η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ απαιτεί την ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

Δεδομένων και των τελευταίων κυβερνητικών εξαγγελιών για 7.000 απολύσεις αυτών που βρίσκονται σε αναστολή, η άρνηση της ΑΔΕΔΥ και των άλλων ομοσπονδιών να μιλήσουν καθαρά για την άρση των αναστολών και την επιστροφή των φτωχοποιημένων πλέον υγειονομικών στην εργασία τους συνιστά μια πρωτοφανή αντεργατική στάση. Δεν είναι τυχαία ούτε η σταθερή άρνηση όλων αυτών να μετατρέψουν την 1η Φλεβάρη σε πανελλαδική απεργία. Επέμεναν μάλιστα (ΔΗΣΥ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ) η στάση της ΑΔΕΔΥ να μην έχει καν πανελλαδικό χαρακτήρα αλλά να οριστεί για την επαρχία ως διευκολυντική!

Κόντρα στον υπονομευτικό ρόλο των βασικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΕΡΓΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις στάσεις και τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το