Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε τα στοιχεία των ελέγχων σε επιχειρήσεις, που διενήργησαν σε όλη τη χώρα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Τα στοιχεία είναι αποσπασματικά και αφορούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, συνεπώς δεν αποτυπώνουν συνολικά την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελλιπής αποτύπωση, που κάλυψε το χρονικό διάστημα 2013-2017, έδειξε πως τόσο ο αριθμός των επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, όσο και ο αριθμός και το ίδιο το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων, διατηρούνται με μικρές διακυμάνσεις, ουσιαστικά, αμείωτοι, παρά την αντίθετη εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας περιέχει αποτελέσματα από ελέγχους σε 140.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 15,02%, δηλαδή πάνω από 21.000, απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Από τους 587.383 εργαζόμενους σε αυτές βρέθηκαν οι 35.000 είναι είναι αδήλωτοι!

Ανά χρόνο δε τα ποσοστά επιχειρήσεων με ανασφάλιστους εργαζόμενους ήταν 13,85% το 2014, 16,33% το 2015, 16,29% το 2016, 14,6% το 2017 και αντίστοιχα τα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζόμενων ανήλθαν σε 4,56% το 2014, 7% το 2015, 7,1% το 2016, 6% το 2017.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων καταγράφηκε στους κλάδους του επισιτισμού, του χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, καθώς και στα καταλύματα. Τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας σημειώνονται ειδικότερα για εποχιακούς και νέους εργαζόμενους, που έρχονται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία).

Χρειάζεται να σημειωθεί, επίσης, ότι τα ποσοστά ανασφάλιστων είναι υψηλά και στους ημεδαπούς και στους αλλοδαπούς, καθώς στους δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι 60% των ανασφάλιστων εργαζόμενων ήταν ημεδαποί και 40% αλλοδαποί.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να υπογραμμίσουν μια όψη της άγριας εργατικής εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς περικοπές των μισθών τους και των παροχών, την αύξηση των φόρων και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, και από την άλλη βιώνουν την πραγματικότητα ή και την απειλή της ανασφάλιστης εργασίας προς όφελος των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημαγωγεί ασύστολα για την “κανονικότητα” που επαναφέρει στις εργασιακές σχέσεις. Η πραγματική πολιτική της είναι ότι έχει διατηρήσει απείρακτο όχι μόνο το καθεστώς των πετσοκομμένων μισθών και της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ανασφάλιστων εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε επιδόματα ΟΑΕΔ και τελικά σε παροχή σύνταξης.

Το τι έκταση έχει πάρει η ανασφάλιστη εργασία ομολογεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τώρα νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το