Δύο ακόμα εργάτες που εργάζονταν σε μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη βρήκαν τραγικό θάνατο, την Παρασκευή 16 Απρίλη, την ώρα που εργάζονταν σκαρφαλωμένοι στον πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ). Οι δύο εργάτες δούλευαν σε υπεργολαβική τεχνική εταιρία γερμανικών συμφερόντων που είχε αναλάβει την υλοποίηση του έργου για λογαριασμό ελληνικής εταιρίας. Το νέο τραγικό δυστύχημα που συνέβη είναι το δεύτερο μέσα στον Απρίλιο. Την 1η Απριλίου άλλοι τρεις εργάτες που δούλευαν επίσης σε υπεργολαβική εταιρία, που είχε αναλάβει αντίστοιχο έργο της ΔΕΗ στην Εύβοια, είχαν χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Τα απανωτά δυστυχήματα στη ΔΕΗ ανεβάζουν τον τραγικό αριθμό των νεκρών εργατών στους πέντε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Οι ανακοινώσεις συμπαράστασης και τα κροκοδείλια δάκρυα της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και των υπευθύνων των τεχνικών εταιριών αποτελούν προσβολή προς τους πέντε νεκρούς εργάτες και πρόκληση τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και για το σύνολο των εργαζομένων. Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι η πιο τρανή επιβεβαίωση του διαρκούς εργοδοτικού εγκλήματος που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων στο χώρο της ΔΕΗ. Ενός εγκλήματος για το οποίο την κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού με την ανοχή της καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ, νομιμοποιείται η εργοδοτική αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας, την ύπαρξη και τήρηση βασικών μέτρων και κανόνων ασφαλείας.

Το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η παραχώρηση των έργων υποδομών σε ιδιωτικές εταιρίες, που είναι διαχρονικό έργο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργατών. Τα αρπακτικά των ιδιωτικών τεχνικών εταιριών που βλέπουν τη ΔΕΗ και τα έργα υποδομών σαν λάφυρο και πεδίο αχαλίνωτης κερδοφορίας, δεν διστάζουν να εξαπολύσουν την πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, να θυσιάσουν μέτρα προστασίας, ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να τους οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Η ΕΡΓ.Α.Σ καταγγέλλει τα απανωτά εργοδοτικά εγκλήματα που αφαίρεσαν τη ζωή από τους πέντε εργάτες. Καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο των εταιριών να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να απαιτήσουν από την εργοδοσία εδώ και τώρα να αποδοθούν οι ευθύνες για το θάνατο των εργατών συναδέλφων τους. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

16 Απρίλη 2021

ΕΡΓ.Α.Σ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το