ΕΡΓ.Α.Σ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ηρακλείου Κρήτης: Κάλεσμα στην κινητοποίηση στο Ηράκλειο σήμερα στις 5 μμ

Αγώνας για την ενίσχυση του ΕΣΥ – Ενάντια στην αντιδραστική πολιτική διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτημένα και εγκαταλελειμμένα αδειάζουν από γιατούς και κταρρέουν. Το ΕΣΥ συνολικά παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Για τους ασθενείς, τα ραντεβού και οι εξετάσεις στο δημόσιο είναι πλέον ανέφικτα, ενώ οι υγειονομικοί εξουθενωμένοι παραιτούνται… Αυτό το έγκλημα έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεκάδες καταγγελίες από τα νοσοκομεία όλης της χώρας στις οποίες περιγράφεται η δραματική υποστελέχωση και ερημοποίηση τους. Την ώρα που οι αριθμοί του Πλεύρη «ευημερούν» οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία παθολογικών και ογκολογικών κλινικών, ακτινολογικών τμημάτων και ΜΕΘ οι οποίες απειλούνται με λουκέτο.Τα μαντάτα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι μαύρα. Από τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα, μέχρι την Καλαμάτα, την Κεφαλλονιά και τα νοσοκομεία της Κρήτης η εικόνα ίδια. Κλινικές και ολόκληροι τομείς κλείνουν,  η υπολειτουργούν, ασθενείς σε απόγνωση και υγειονομικοί σε εξόντωση. Οι συνεχόμενες εφημερίες δύο ή ακόμα και τριών 24 ώρων, τα ΤΕΠ που έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, οι αναγκαστικές μετακινήσεις με τις οποίες το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια αυτά κενά, η τεράστια καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών και οι χαμηλές αποδοχές, μαζί με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου οδηγούν σε ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων.

Οι επιπτώσεις του τελεταίου νόμου αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στα όσα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας για τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου και της 6ης ΥΠΕ που εμφανίζουν ως λύση στα τεράστια κενά τις συνεχείς υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών. Με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό γιατρού σε εφημερία με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό στο σπίτι του!

Η τραγική αυτή κατάσταση του ΕΣΥ είναι που κινητοποιεί το λαό σε όλη την Ελλάδα και που τοδήγησε σε λαϊκό ξεσηκωμό τους κατοίκους της Ιεράπετρας. Σε μία πολύ μαζική διαδήλωση 10.000 κάτοικοι μαζί με τους υγειονομικούς, διαδήλωσαν κόντρα στη διάλυση του νοσοκομείου το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια έχει χάσει 17 γιατρούς με αποτέλεσμα οι κλινικές του να κινδυνεύουν με λουκέτο. Τα ίδια οδήγησαν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο, τα ίδια σμβαίνουν στο Ηράκλειο όπως παντού.

Η ερημοποίηση του ΕΣΥ και η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας μπροστά στις καταγγελίες και την οργή του υγειονομικού προσωπικού δεν συνιστά ανικανότητα αλλά πολιτική απόφαση. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης στην Υγεία. Την ίδια στιγμή που επέβαλλαν πρόστιμα, οδηγούσαν σε αναστολή χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αποθέωναν την ατομική ευθύνη και καλλιεργούσαν τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ίδια στιγμή σχεδίαζαν τους νέους νόμους διάλυσης του ΕΣΥ. Πάνω στα ερείπια και την υποστελέχωση των νοσοκομείων θα γιγαντωθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην Υγεία και αυτό αποτελεί πολιτικό στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Υγείας.

Μπροστά σε αυτή την ανάλγητη πολιτική ο μαζικός λαϊκός αγώνας για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας αποτελεί μονόδρομο.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΏΝ

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5:00 μ.μ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΤΩΡΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το