ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Εργολαβίες καθαρισμού και Συμβασιούχοι. Ξεχασμένα ζητήματα;

Εδώ και μήνες, στα ΑΕΙ στα οποία δεν είχαν μπει εργολάβοι στον καθαρισμό, δίνονταν παρατάσεις με τροπολογίες για τη συνέχιση των συμβάσεων φυσικών προσώπων, συναδέλφων μας καθαριστών.

Στο ΕΚΠΑ, στο οποίο επίσης δόθηκε παράταση μέχρι τις 31/7, αναμένεται να μπει εργολάβος, 3 μήνες πριν την λήξη της παράτασης.

Τα ΔΣ των συλλόγων άλλων ΑΕΙ της ίδιας κατηγορίας, στη βάση της κοινής θέσης όλων μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μη παράδοσης υπηρεσιών στους εργολάβους, έκαναν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Στο ΕΚΠΑ ουδεμία ενέργεια έγινε από το ΔΣ του Συλλόγου. Παρά τις παρεμβάσεις τόσο τις δικές μας, της Πρωτοβουλίας, όσο και της ΔΑΣ, η πλειοψηφία του ΔΣ επέλεξε όχι απλά να μην παρέμβει, αλλά να συναινέσει στην παράδοση της καθαριότητας μια ώρα αρχύτερα στον εργολάβο. Οι θέσεις περί προσλήψεων προσωπικού και προάσπισης των υπηρεσιών του δημοσίου έναντι της παράδοσής τους στους ιδιώτες, δεν έμειναν μόνο στα χαρτιά, αλλά πετάχτηκαν στον κάδο των αχρήστων.

Τι πρόβλημα υπάρχει αν μπει ο εργολάβος 3 μήνες νωρίτερα στο ΕΚΠΑ; Όταν η μάχη δεν δίνεται στο μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα που είχαν παράταση, έχει σημασία. Όταν η μάχη στο ΕΚΠΑ δε δίνεται μέχρι το τέλος της παράτασης, είναι δεδομένο ότι δε θα δοθεί ποτέ. Η γενική κατεύθυνση, και της ΟΔΠΤΕ (και μάλιστα ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία και στο ΔΣ), ήταν να γίνει αγώνας να εξαντληθεί η παράταση, και παράλληλα να γίνουν παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και ό,τι άλλο προκειμένου να ανασχεθεί συνολικά η πολιτική των εργολαβιών σε όλα τα ΑΕΙ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ αναφέρεται στην επιχείρηση ανατροπής κατακτήσεων από “το κεφάλαιο και τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις”, από τη “σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”. Παρά το όψιμο αγωνιστικό και αντιπολιτευτικό πνεύμα (έρχονται κι εκλογές, μην το ξεχνάμε), η παράδοση του καθαρισμού στο κεφάλαιο, στο πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών (απ’ όποια κυβέρνηση κι αν προέρχονται, θα προσθέταμε), έγινε κι ούτε μια ανακοίνωση για τους τύπους δε βγήκε. Όταν δηλώνει κάποιος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτές τμημάτων του. Κι όταν αρχίζει να αποδέχεται τις εργολαβίες στη φύλαξη, τον καθαρισμό, τις τεχνικές υπηρεσίες, θα έρθει η ώρα που θα το αποδεχθεί σε όποια υπηρεσία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλέξουν.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα.

Η πλειοψηφία του ΔΣ (παρατάξεις Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση [Σύριζα] και Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Έκφραση) έβγαλε μια ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά (ορθώς), χωρίς φυσικά να τη στείλει σε όλα τα μέλη του ΔΣ (κακώς) για να πουν τη γνώμη τους και να προσθέσουν ό,τι είχε ξεχαστεί (πρακτική που ακολουθείται γενικότερα από την πλειοψηφία του ΔΣ). Το περιεχόμενό της λοιπόν ήταν απόλυτη απόφασή της και φέρει ακέραια την ευθύνη γι αυτό.

Το ανησυχητικό στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι έχει “ξεχαστεί” κάτι βασικό: το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αίτημα μόνιμο και σταθερό του Συλλόγου μας. Συμφωνούμε όλοι στην αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των οργανικών κενών. Σε ένα Ίδρυμα στο οποίο οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ βαίνουν μειούμενοι και που λειτουργεί όλο και περισσότερο με συμβασιούχους, εργαζόμενους που δουλεύουν ακόμα και 20 χρόνια στο ΕΚΠΑ, το ΔΣ δεν επιτρέπεται να ξεχνάει το αίτημα για τη μονιμοποίησή τους. Ειδικά όταν κι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων εργαζομένων του ΕΚΠΑ, άρα και των μελών του ΔΣ, έχουν περάσει από τη θέση του συμβασιούχου, πριν βρεθούν με μόνιμη σχέση εργασίας, με τροπολογίες και προεδρικά διατάγματα.

Καλούμε έστω και τώρα την πλειοψηφία του ΔΣ να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξάντλησης της προθεσμίας της 31/7 για τις συμβάσεις φυσικών προσώπων στον καθαρισμό, προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας στον καθαρισμό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το