Οι συνταξιούχοι βρίσκονται και πάλι στους δρόμους και προετοιμάζονται για την πανελλαδική κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.00 το μεσημέρι. Για την προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από οργανώσεις συνταξιούχων συγκεντρώσεις στην περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα. Η συγκέντρωση στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ήταν μαζική, ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και κατευθύνθηκε στο υπουργείο οικονομικών. Ο αρμόδιος υπουργός δεν δέχτηκε καμία συνάντηση μαζί τους.

Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι η απάντησή τους για τις τεράστιες περικοπές που έχουν δεχθεί τα τελευταία 13 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, αφορά το μισθολογικό πετσόκομμα των συντάξεων, τις περικοπές των δώρων και του ΕΚΑΣ, την αύξηση των κρατήσεων για την υγεία κατά 6% και την συμμετοχή τους στα φάρμακα. Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 επικουρικών και δώρων, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανακεφαλαίωση τραπεζών. Όμως ουσιαστικά οι περικοπές συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αφενός λόγω της ακρίβειας που καλπάζει, αλλά και της προσωπικής διαφοράς από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Με όλα αυτά να έχουν συντελεστεί σε κάτι παραπάνω από μια δεκαετία, αυτό που έχει να πει η κυβέρνηση είναι μια αύξηση-κοροϊδία στις συντάξεις 3,1%, όταν καθημερινά οι τιμές ανεβαίνουν σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, προετοιμάζεται για νέο ασφαλιστικό που θα προβλέπει καινούρια αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα το επικουρικό των παλιών συνταξιούχων βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω μεγάλης μείωσης των αποθεματικών του, ύστερα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το