και στα συλλαλητήρια

Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, στους αγώνες νικητές – Όλοι στην απεργία

και στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Παλλαϊκός αγώνας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική που μας φτωχαίνει, μας ξεπουλάει και μας σκοτώνει

Αγρότες, φοιτητές, υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα. Η εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική και ο καταιγισμός των αντιδραστικών κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων -ο περιβόητος «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», αναμετριούνται, για πρώτη φορά, με μια μεγάλη λαϊκή αμφισβήτηση και αποδοκιμασία. Οι μέχρι πρότινος κομπασμοί της ΝΔ για απρόσκοπτη επιβολή της επιθετικής της αντιλαϊκής ατζέντας βρίσκουν, πλέον, απέναντί τους τη λαϊκή και νεολαιίστικη οργή, αντίσταση και πάλη. Βρίσκουν απέναντί τους τη μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη στους αγώνες που εξελίσσονται. 

Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν, η θέρμανση, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά γίνονται «είδη πολυτελείας». Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα παραμένει καθηλωμένος στο ίδιο, περίπου ύψος, που ήταν πριν 15 χρόνια (!), ενώ εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο που εδώ και 12 χρόνια έχει καταργήσει τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι ΣΣΕ σε μεγάλη έκταση στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαλυθεί και κυριαρχεί η ατομική σύμβαση εργασίας που έχει κάνει τους εργαζόμενους έρμαια της άγριας εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Η ελεημοσύνη που η κυβέρνηση, με θράσος, ονόμασε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αντιστοιχεί σε 1,5 ευρώ την ημέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία τους, η οποία με βάση του δείκτες της ΕΕ κινείται στα επίπεδα της φτώχειας. Η πρόκληση για τις αυξήσεις – ψίχουλα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι με τα υποδουλωτικά μνημόνια, οι αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Άδειας, πάγωσε η διετία 2016-17, μειώθηκε το αφορολόγητο και τόσα άλλα .

Η ανεργία παραμένει στο κόκκινο, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια επεκτείνεται καταιγιστικά.

Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται ακάθεκτα καθώς αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, με ιδιαίτερη στην Παιδεία με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στην Δημόσια Υγεία. Αποτελούν μάλιστα πρόκληση, όταν σήμερα κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου οι ιδιώτες στις μεταφορές έφεραν τους αδικαίωτους 57 νεκρούς, με το έγκλημα να μένει ατιμώρητο και με συγκάλυψη των ενόχων.

Οι μέχρι σήμερα ιδιώτες στην υγεία έφεραν περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, ενώ μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για τα απογευματινά χειρουργεία, αυτά θα «αποσυμφορήσουν» τις ατελείωτες λίστες, αλλά μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν. Όσο για την είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια αυτές οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Η νέα ΚΑΠ που εγκρίθηκε από την ΕΕ, με την αποδοχή της κυβέρνησης, σφίγγει ακόμη πιο πολύ την θηλιά στο λαιμό της αγροτιάς, που καταστρέφεται, μαζί με την αγροτική παραγωγή

  • Μόνο οι μαζικοί ενωτικοί εργατολαϊκοί αγώνες μπορούν να υψώσουν τα τείχη που θα βάλουν φραγμό σε αυτή την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται αποφασιστική διεκδίκηση εργατικών αιτημάτων που κινητοποιούν την εργατική τάξη, χρειάζονται ισχυρά σωματεία-σύλλογοι, απεργίες, μαζικές διαδηλώσεις, ενωτικές εργατικές, αγροτικές, φοιτητικές κινητοποιήσεις, κόντρα σε συμβιβαστικές, κοινοβουλευτικές, διασπαστικές, λογικές.

Γι’ αυτό η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο τον λαό, με αφετηρία την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων στις 28 Φλεβάρη να βγουν μπροστά σε νέους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Για να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις μισθών και συντάξεων – Να ζούμε με αξιοπρέπεια, με δουλειά και δικαιώματα
  • Κατάργηση του μνημονιακού νόμου που καθορίζει τον κατώτατο μισθό και επαναφορά καθορισμού του μέσα από την ΕΣΣΕ
  • Ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων-Κατάργηση της ΚΑΠ-Έξω από την ΕΕ
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία και Παιδεία – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Το έγκλημα στα Τέμπη να μη μείνει ατιμώρητο, να μη συγκαλυφθούν οι ένοχοι

28 Φλεβάρη ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ – Ηγουμενίτσα Πλατεία Δημαρχείου 10:30πμ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το