Φοιτητές έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) ανακοίνωσαν απεργία μετά από εννέα μήνες αποτυχημένων προσπαθειών διαπραγμάτευσης με την πανεπιστημιακή διοίκηση. Η ανακοίνωση, που έγινε την Παρασκευή 19 Μαρτίου, είναι η τελευταία στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις άδικες συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους σπουδαστές. Η ψηφοφορία συγκαλείται από την Οργανωτική Επιτροπή Αποφοίτων Φοιτητών – Ενωμένοι Εργάτες Αυτοκινητιστών (GSOC-UNAW) και έγινε στις 23 Μαρτίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι φοιτητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ιλινόις (ISU) ανακοίνωσαν επίσης ψηφοφορία για απεργία, καθώς η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την πανεπιστημιακή διοίκηση δεν κατάφερε να αποφέρει αποτελέσματα. Η ψηφοφορία απεργίας στο ISU έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου, όταν εκατοντάδες φοιτητές έρευνας θα αποφασίσουν να εγκρίνουν απεργία.

Παρομοίως, στις 15 Μαρτίου, 3.000 απόφοιτοι στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν μια επ’ αόριστον απεργία που επηρέασε τις εξελίξεις τόσο στο ISU όσο και στο NYU.

«Ανακοινώνοντας την ψηφοφορία για την έγκριση απεργίας, έχουμε τόση έμπνευση να μοιραστούμε ένα κίνημα με τους συντρόφους μας στα βόρεια της πόλης (Απόφοιτοι Εργαζόμενοι του Κολούμπια), που επί του παρόντος απεργούν στο Κολούμπια για ένα μισθό διαβίωσης και για παρενόχληση και διακρίσεις!

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένονται περισσότερες κινητοποιήσεις και συνδικαλιστικά κινήματα, καθώς φοιτητές που εργάζονται επίσης ως βοηθοί διδασκαλίας και έρευνας ασκούν πιέσεις για καλύτερες συμβάσεις εργασίας από τα αντίστοιχα πανεπιστήμιά τους.

«Όταν σπουδαστές σε πολλά πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν απεργία, υπάρχει, χωρίς αμφιβολία, ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί, ένα σύστημα που πρέπει να αλλάξει», έγραψε η Elsy Elk, φοιτήτρια στο NYU και μέλος του GSOC-UNAW.

Εκτός από τις απαιτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι σπουδαστές, ένα άλλο κοινό στοιχείο αυτών των κινητοποιήσεων είναι ότι στηρίζονται σε τοπικά παραρτήματα μεγάλων συνδικάτων. Στιε κινητοποιήσεις τόσο στο NYU όσο και στο Κολούμπια ηγούνται ομάδες αποφοίτων εργαζομένων της United Auto Workers, με την απεργία στο Κολούμπια να ηγούνται οι Απόφοιτοι Εργαζομένων του Κολούμπια (GWC).

Οι σπουδαστές της ISU οργανώνονται από την Ένωση Μεταπτυχιακών Εργαζομένων (GWU) της Service Workers International Union (SEIU). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ιστορία είναι σχεδόν η ίδια, καθώς οι φοιτητές αντιμετωπίζουν αδιάφορες πανεπιστημιακές διοικήσεις που καθυστέρησαν τις διαπραγματεύσεις για μήνες.

Από τότε που η GWU απέκτησε διαπραγματευτικά δικαιώματα τον Οκτώβριο του 2019, βρίσκονται σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του ISU για τον μισθό διαβίωσης και άλλα οφέλη που τους στερούνται εδώ και χρόνια.

Οι εργαζόμενοι σπουδαστές στο ISU, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό φοιτητές έρευνας και μεταδιδακτορικών σπουδών και εργάζονται επίσης ως βοηθοί διδασκαλίας και έρευνας στο πανεπιστήμιο, αμείβονται έως 9.441 δολάρια σε ένα ακαδημαϊκό έτος διάρκειας εννέα μηνών. Αυτό μεταφράζεται σε οριακά περισσότερα από την απαίτηση του πολιτείας του Ιλινόις για κατώτατο μισθό των 11 δολαρίων ανά ώρα και πολύ χαμηλότερα από αυτά που προσφέρονται στα περισσότερα πανεπιστήμια της πολιτείας.

«Η Ένωση Πτυχιούχων Εργαζομένων λαμβάνει θέση για την αξιοπρέπεια της εργασίας μας ως ανθρώπινα όντα που παράγουν σημαντική αξία για το ISU και αξίζουν να ζουν χωρίς φτώχεια και χωρίς χρέος», ανέφερε η δήλωση που δημοσίευσε η GWU ανακοινώνοντας την ψηφοφορία για την απεργία.

Παρομοίως, στο NYU, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση είχε προηγουμένως συμφωνήσει για κλιμακούμενη αύξηση στους μισθούς των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών με ρυθμό 1 και 2 δολάρια ΗΠΑ την ώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές της ένωσης, η κυβέρνηση απέρριψε την προηγούμενη πρότασή της και συμφώνησε μόνο να προσφέρει γενική αύξηση 1 δολαρίων την ώρα για όλους τους εργαζομένους σπουδαστών.

Σε ομιλία του στο Columbia Spectato, ο Αρούντχατι Βελαμούρ, μέλος της επιτροπής διαπραγματεύσεων GSOC-UNAW, ανέφερε ότι «μετά από άλλη μια απογοητευτική συνάντηση με το NYU, ερχόμαστε μαζί για να αναλάβουμε δράση…Οι εργαζόμενοι μας αρνούνται την έλλειψη απόκρισης από το NYU και είναι έτοιμοι να απεργήσουν εάν χρειαστεί».

Στο Κολούμπια, η καθυστέρηση και το αδιέξοδο μεταξύ της διοίκησης και των φοιτητών συνεχίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο. Η GWC διεξήγαγε απεργία το Μάρτιο του 2020 και συνέχισε την απεργία μόνο μετά από σχεδόν ένα ολόκληρο έτος διαπραγματεύσεων.

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα από το κίνημα στην Κολούμπια περιλαμβάνει προστασία για επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης, με τη δημιουργία ενός ουδέτερου μηχανισμού διαιτησίας αντί του μηχανισμού που διαχειρίζεται ο εργοδότης επί του παρόντος.

Εκτός από την αύξηση των μισθών, οι φοιτητές και στα τρία πανεπιστήμια ζητούν επέκταση της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης και επίσης προστασία σε διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι πληρώνονται αρκετές φορές όσο ένας μέσος πολίτης των ΗΠΑ με ελάχιστα οφέλη. Άλλα αιτήματα που αφορούν συγκεκριμένα κάθε πανεπιστήμιο είναι η κατάργηση χιλιάδων δολαρίων σε κρατήσεις από μισθούς στο ISU και η απομάκρυνση του αστυνομικού προσωπικού από την πανεπιστημιούπολη στη NYU.

Εκτός από αυτά τα πανεπιστήμια, οι φοιτητικές μετακινήσεις στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μεταξύ άλλων, οργανώνουν αυξήσεις μισθών, ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας εν μέσω πανδημίας του COVID-19 και άλλες παροχές στους μέσους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εργασίας.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το