Την κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ανακοίνωσε η Marks & Spencer, επικαλούμενη την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και όπως φαίνεται, δεν άφησε αλώβητη τη βρετανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου που είδε συρρίκνωση των κερδών της και αισθητή μείωση της προσέλευσης πελατών στα φυσικά της καταστήματα.

Ο όμιλος, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 80.000 εργαζομένους στον κόσμο, εξηγεί σε ανακοίνωσή του πως αυτές οι μειώσεις του εργατικού δυναμικού του θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε εθελοντική βάση ή μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σχεδιάζοντας ωστόσο παράλληλα κάποιες προσλήψεις. 

Τα καταστήματα Marks & Spencer αναφέρουν πως σκοπεύουν να προσαρμοσθούν στην αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών και να προωθήσουν τις online δραστηριότητές τους.

Η βρετανική βιομηχανία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την έναρξη της καραντίνας, με τις πωλήσεις ρούχων και ειδών σπιτιού να εμφανίζουν μείωση κέρδους κατά 39% τις τελευταίες 13 εβδομάδες. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των τροφίμων.

Σε δήλωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως τα μέτρα για την πανδημία πλήττουν τις προοπτικές για αύξηση του κέρδους, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να καταγράφουν υποχώρηση της τάξης του 46% μέχρι στιγμής φέτος.

Μεταξύ των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το lockdown, με μείωση της παραγωγής κατά 20,4%, το δεύτερο τρίμηνο. Υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη τον Ιούνιο, ωστόσο οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. 

Την ίδια στιγμή, τα φυσικά καταστήματα έχουν να συναγωνιστούν τις αγορές μέσω διαδικτύου, με την κυβέρνηση να πιέζεται για κατάργηση της υποστήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις.
 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το