Κινητοποίηση – διαμαρτυρία του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (6/2) συγκέντρωση του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας έξω από τη Βουλή, με στόχο την ανατροπή των σχεδίων του υφυπουργού Α. Πετρόπουλου να φέρει εν κρυπτώ και παραβύστω παράνομη τροπολογία για ένταξη του Λ.Ε.Π.ΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.). Έξω από τη Βουλή εκατοντάδες συνταξιούχοι, κάτω από ανελέητη βροχή, διατράνωσαν το δίκιο τους, με συνθήματα υπέρ του Λ.Ε.Π.ΕΤΕ, ενώ μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου ενημέρωσαν εκπροσώπους των κομμάτων, στους οποίους παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα.

Σημειώνουμε πως ο Λ.Ε.Π.ΕΤΕ είναι λογαριασμός που συστάθηκε το 1949 μεταξύ εργαζομένων και Εθνικής, στον οποίο οι εργαζόμενοι στην τράπεζα κατέθεταν το 3,5% του μισθού τους και ο εργοδότης-Εθνική το 9% επί του συνόλου των αποδοχών του εργαζόμενου υπαλλήλου, σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Κατά συνέπεια, ο Λ.Ε.Π.ΕΤΕ δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, δεν υπάγεται σε ιδρυτικό νόμο, δεν έχει καμία σχέση με τη Δημόσια Ασφάλιση. Είναι λογαριασμός ειδικού σκοπού. Ως ειδικός σκοπός του λογαριασμού, συμφωνήθηκε να δίνεται ένα μετεργασιακό βοήθημα στους εργαζόμενους,  μετά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, το ύψος του οποίου αποτυπώθηκε στον κανονισμό λειτουργίας του Λ.Ε.Π.ΕΤΕ. Για το λόγο αυτό, η Πολιτεία δύο φορές μέχρι τώρα, το 2012 και 2015, όταν ενέταξε όλα ανεξαιρέτως τα υφιστάμενα στη χώρα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., έκρινε ότι ο Λ.Ε.Π.ΕΤΕ δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και γι’ αυτό τον λόγο δεν τον ενέταξε στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Ωστόσο, εδώ και 14 μήνες (από τον Οκτώβρη του 2017) η Εθνική αρνείται να καταβάλει τα χρήματα στους συνταξιούχους του Λ.Ε.Π.ΕΤΕ, και σε πλήρη συμπαιγνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μεταφέρει την υποχρέωσή της αυτή στο Δημόσιο (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π), δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο. Και ενώ η Εθνική απαλλάσσεται από ένα “βαρίδι”, οι συνταξιούχοι θα δουν μια τεράστια μείωση του επιδόματός τους. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, τόσο σε βάρος της τράπεζας, όσο και εισαγγελική δίωξη για τρία κακουργήματα κατά μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας (Φραγκιαδάκη-Μυλωνά). Παρ’ όλ’ αυτά η Εθνική συνεχίζει, με την ανοχή και συνενοχή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, να μην πληρώνει τους συνταξιούχους. Ουσιαστικά η Εθνική υπεξαίρεσε τα χρήματα των συνταξιούχων, στερώντας τους παράνομα ένα σοβαρό μέρος της σύνταξής τους.

Το βοήθημα αυτό του Λ.Ε.Π.ΕΤΕ δικαιούνται πάνω από 16.500 συνταξιούχοι και εν ενεργεία υπάλληλοι, από τους οποίους κυβέρνηση και τράπεζα επιχειρούν με δόλιο τρόπο να το αποστερήσουν στο όνομα δήθεν του «εξισωτισμού» με τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

Στο μεταξύ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΕ, όσο και συνταξιούχων που προσέφυγαν σε αγωγές πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τους δικαιώσει. Δυστυχώς, το δίκιο των εργαζόμενων δεν κερδίζεται με αυταπάτες για δικαστικές αποφάσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια των κομμάτων. Το δίκιο κερδίζεται με συνεχείς και αδιάλειπτους αγώνες, ενάντια στην ανελέητη κυβερνητική πολιτική της ψευτοαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ενάντια στις φαλκιδεμένες αποφάσεις των αστικών Δικαστηρίων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το