Αγαπητοί γονείς,

      Αρχικά θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά, αφού βρισκόμαστε στην έναρξη αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς ανησυχιών, κινδύνων, προκλήσεων αλλά και δυνατοτήτων αναστοχασμού και διεκδικήσεων.  Μιας χρονιάς που έπεται της καθολικής καραντίνας, του κλεισίματος των σχολείων και της απόπειρας της  εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης». Είμαστε βέβαιοι ότι όλες και όλοι σας συνειδητοποιήσατε όχι μόνο την κρατική ανεπάρκεια στην υποστήριξη μιας τέτοιας μορφής «εκπαίδευσης», αλλά κυρίως το γεγονός ότι καμία μέθοδος από απόσταση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αμεσότητα και τη ζωντάνια του σχολείου. Επιμείναμε τον Μάιο  εμμένουμε  και σήμερα στην άποψή μας για ανοιχτά σχολεία. Επιμένουμε γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι  τα σχολεία αποτελούν τον μοναδικό χώρο που τα παιδιά μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και αναμετριούνται με τη ζωή.  Επιμένουμε, αφού είμαστε βέβαιοι ότι η εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» δε συνιστά εκπαίδευση, καθώς δεν παράγει μαθησιακά αποτελέσματα αλλά κυρίως  απομονώνει περαιτέρω  τα παιδιά μας και ακυρώνει τη δυνατότητα ολόπλευρης γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Αταλάντευτη θέση μας είναι, λοιπόν, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Όχι όμως ανοχύρωτα.

    Τους μήνες του αναγκαστικού μας εγκλεισμού βιώσαμε όλοι την παρωδία εκπαιδευτικής πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διαφήμιζε εξοπλισμούς που κατέφθαναν και δεν έφτασαν ποτέ, πλατφόρμες που έπεφταν και πόσα άλλα. Έκτακτη ανάγκη υποστήριξαν πολλοί και δικαιολόγησαν τις ολιγωρίες. Αναρωτιόμαστε ,όμως, πώς η ίδια έκτακτη ανάγκη δεν επιτάσσει αυτονόητα τη  μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Η Υπουργός, όμως,  επιδεικνύοντας περισσή αδιαφορία και αναλγησία και επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος, αυξάνει τον αριθμό των παιδιών σε κάθε τάξη, δημιουργώντας συνθήκες αβίωτες όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά σε κάθε περίοδο.

Τα σχολεία σήμερα είναι οι μόνοι χώροι όπου επιτρέπεται ο συγχρωτισμός χωρίς τήρηση αποστάσεων. Το μόνο μέτρο προστασίας είναι η μάσκα και οι υποκριτικές δηλώσεις περί ατομικής ευθύνης που συνεπάγονται την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης και την μετακύληση όλης της ευθύνης για τη λειτουργία των σχολείων στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

      Αγαπητοί γονείς,  ζητάμε όλοι  οι φορείς της  εκπαίδευσης ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και σας καλούμε να συστρατευτείτε στην προσπάθεια που κάνουμε διεκδικώντας το αυτονόητο. Είναι η στιγμή να απαιτήσουμε  σχολεία αξιοπρεπή και δουλειές ασφαλείς και αξιοπρεπώς αμειβόμενες. Πρέπει, με άλλα λόγια, να απαιτήσουμε με όλη μας τη δύναμη να μη θυσιάζεται η ζωή των εκπαιδευτικών και των μαθητών  μας, στο όνομα των κερδών των λίγων, να απαιτήσουμε τους αναγκαίους και επαρκείς όρους όχι μόνο για την απλή επιβίωσή μας αλλά και για την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.

        Το αίτημά μας για μείωση των μαθητών ανά τάξη δεν είναι ουτοπικό. Η Κυβέρνηση και η Τοπ. Αυτοδιοίκηση  όφειλαν όλους αυτούς τους μήνες να προβούν  στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν  την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Όφειλαν , όπως έπραξαν άλλες χώρες, να ξεκινήσουν  ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων, να βρούνε  επιπλέον χώρους. Τίποτα από αυτά δεν έγινε μέχρι στιγμής. Το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει μια μάσκα , ένα αντισηπτικό και ένα παγουρίνο.  Και από αυτό το μισερό σχέδιο τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί, αφού ούτε οι μάσκες ούτε τα αντισηπτικά έχουν έρθει στα σχολεία ούτε το αναγκαίο προσωπικό  καθαριότητας. Ο Δήμος Καλλιθέας διαθέτει αυτή τη στιγμή 64 καθαριστές/ριες (29 με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 35 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης) για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων. Ο Δήμος Ν. Σμύρνης διαθέτει 39 καθαριστές/ριες (21 με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 18 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης 1 ΔΙΕΚ και 9 μόνιμες)  για  σχολικές μονάδες. Και ο Δήμος  Μοσχάτου-Ταύρου 32 μόνιμους/ες καθαριστές/ριες. Σύμφωνα με την εκτίμηση των υπηρεσιών τους και οι τρεις  Δήμοι χρειάζονται διπλάσιο αριθμό καθαριστών/ριών.  Η κυβέρνηση ούτε αυτό το ψίχουλο προετοιμασίας που διαφημίζει, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει.

       Η κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η συνύπαρξη 25 και άνω παιδιών στην τάξη, καθιστά αδύνατη την τήρηση στοιχειωδών αποστάσεων, ενώ η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και των περιοδικών ιατρικών ελέγχων, θέτει όλους μας σε κίνδυνο και οδηγεί με βεβαιότητα είτε σε μια νέα γενικευμένη καραντίνα, είτε σε ανεξέλεγκτο αριθμό νοσούντων.

       Θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διαφυλάξουν την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Μέτρα που θα επιτρέπουν στη ζωή να συνεχιστεί με κανονικούς ρυθμούς και όχι μέτρα που θα την περιστέλλουν για να την προστατέψουν, όπως έγινε την περίοδο της καραντίνας.

      Αγαπητοί γονείς

 Ταυτόχρονα, η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο στα νοσοκομεία ή τις ΜΕΘ) είναι ο πιο τεκμηριωμένος παράγοντας επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Εδώ οφείλουμε, επίσης να υπογραμμίσουμε τις επισημάνσεις των μάχιμων υγειονομικών για τον στρατηγικό ρόλο του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση σε ανθρώπινες συνθήκες κατοικίας και  ΤΗΝ υπό ιατρική παρακολούθηση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού ή των νοσούντων με ήπια συμπτώματα.

       Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων στον  χώρο της υγείας για ενίσχυση των ΜΑΦ και ΜΕΘ για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να «αντέξει» το σύστημα την αύξηση των κρουσμάτων και  για μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, απαιτείται υποταγή «της οικονομίας» στις ανάγκες της πανδημίας και όχι το αντίστροφο, η προσαρμογή δηλαδή των επιστημονικών, υγειονομικών δεδομένων στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα. 

 Η ευθύνη για την υγεία δεν είναι μόνο ατομική, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο οι οργανωμένες κοινωνίες δημιουργούν  εθνικά συστήματα υγείας και προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις νόσους.

Σας καλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις μαζί μας και να απαιτήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
  • Εξεύρεση ή ακόμα και επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη  δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα και την απολύμανση των σχολικών χώρων .
  • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΦ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

Η ζωή μας είναι πάνω από τους οικονομικούς υπολογισμούς των οικονομικών και πολιτικών επιτελείων. Γι’ αυτό και ως εκπαιδευτικό κίνημα και εκπαιδευτικοί συντασσόμαστε με τη μεριά των εργαζόμενων, της νεολαίας, των εργαζομένων  ειδικά στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν υπερεκμετάλλευση, απολύσεις, μειώσεις μισθών, ανεργία και πληρώνουν τα βάρη της πανδημίας με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους.

Σας καλούμε να πορευτούμε αγωνιστικά όλοι μαζί.

   Είμαστε βέβαιοι ότι η ζωή θα νικήσει, όπως πάντα, τον φόβο. Σας καλούμε να κάνουμε αυτόν τον φόβο εφαλτήριο των αγώνων μας για τη ζωή που μας αξίζει.

  ΤΕΤΑΡΤΗ 16/9/2020 7.00 μ.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 17/9/2020 6.30  μ.μ.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το