Επιστολή απέστειλε η ΟΛΜΕ προς τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Την παραθέτουμε

Ο.Λ.Μ.Ε.

Αθήνα, 27/03/2024

Επιστολή ΟΛΜΕ για τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ως Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια Υπουργεία για να θίξουμε ως εκπαιδευτικοί, ως παιδαγωγοί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το ισότιμο δικαίωμα στην μόρφωση για εκατοντάδες μαθητές μας.

Αναφερόμαστε στα κυβερνητικά σχέδια να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, μία εβδομάδα πριν την λήξη των συμβάσεων. Τα σωματεία των εργαζομένων που εδώ και τέσσερα χρόνια μαζί με δεκάδες μαζικούς φορείς της τοπική κοινωνίας αλλά και ενώσεις και συνδικάτα από όλη την Ελλάδα διεκδικούν την ολοκληρωμένη επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ αναφέρουν ότι σε συναντήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη τους δηλώθηκε ότι η κυβέρνηση προβλέπει την μετακίνηση τους, την έξωση τους από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ και από τους χώρους που κατοικούν, τις εργατικές κατοικίες που τους έχουν παραχωρηθεί από τη ΛΑΡΚΟ.

Ουσιαστικά αναφερόμαστε στη βίαιη εκτόπιση χιλίων εργαζομένων από την εργασία και την κατοικία τους, πράγμα που έχει επιφέρει την μεγάλη αντίδραση και της τοπικής κοινωνίας της Λοκρίδας.

Μια τέτοια προοπτική θα συμπαρασύρει τους εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, που μέσα από αυτή την αρνητική εξέλιξη καλούνται και οι ίδιοι να ξεσπιτωθούν και να και να αλλάξουν σχολείο ακολουθώντας τους γονείς τους. Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι φορείς των εργαζομένων, οικογένειες με μικρά παιδιά, με φοιτητές ή δάνεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν μέσα σε τρεις μήνες τα σπίτια τους στον οικισμό και να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στον αέρα βρίσκεται η ηλεκτροδότηση των σπιτιών του οικισμού, η ύδρευση του οικισμού και χωριού της Λάρυμνας, που μέχρι σήμερα είναι ευθύνη και ελέγχεται από προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα οικογένειες με άτομα που χρειάζονται ιατρική στήριξη με μηχανήματα να μην ξέρουν τί τους ξημερώνει.

Σε αυτά τα πλαίσια καλούμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να συναισθανθεί την τεράστια ευθύνη της και τις συνέπειες μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές που θα έχει η βίαιη μετακίνηση τόσων μαθητών από το σχολείο τους, τη γειτονία τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Σαν εκπαιδευτική Ομοσπονδία θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ξερίζωμα θα επιδράσει καταλυτικά και αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών, στην κοινωνικοποίηση τους και φυσικά στην δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Η φοίτηση θα δυσχερανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια τους να προσαρμοστούν σε μια καινούρια κατάσταση με πολλές δυσκολίες και αλλαγές.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια πράξη που δημιουργεί συνθήκες πολύ μεγάλης ανισοτιμίας στην πρόσβαση στη μόρφωση αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές.

Θεωρούμε ότι αν η κυβέρνηση που αποδέχεται τις αρχές της ισότητας και της ισοπολιτείας θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε όλες οι παρατάσεις των εργαζομένων να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτή εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά μας.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γε. Γραμματέας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το