Οι ΗΠΑ με τη Βρετανία συγκρότησαν τη διεθνή αποστολή «Prosperity Guardian – Φρουρός της Ευημερίας», για πυραυλικές επιθέσεις κατά της Υεμένης, στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι και της προστασίας της ναυσιπλοΐας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους σε αυτή και σχεδιάζουν προσεκτικά το νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο μιας άλλης χωριστής παρέμβασης στην περιοχή.

Έτσι προέκυψε η ευρωενωσιακή στρατιωτική επιχείρηση «aspides – ΑΣΠΙΔΕΣ», η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας.

Και όλα αυτά όταν το μήνυμα των Χούθι προς τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν σαφές:
«Στοχεύουμε μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, όχι με στόχο την κατάσχεση ή τη βύθισή τους, αλλά την αλλαγή της πορείας τους, προκειμένου να αυξήσουμε το οικονομικό κόστος για το Ισραήλ και να ασκήσουμε πίεση στην εν λόγω οντότητα να σταματήσει τα εγκλήματά της στη Γάζα».

Ήδη έχει αυξηθεί το κόστος των μεταφορών, είτε μέσα από την άνοδο των ασφαλίστρων στη ναυτιλία, είτε με την πολύ δαπανηρότερη κίνηση των πλοίων μέσα από τον περίπλου της Αφρικής, με συνέπειες στο κόστος των εμπορευμάτων και με ζημιές στις επιχειρήσεις διαχείρισης των μεγάλων λιμανιών και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Πέρα από την αποστολή φρεγάτας, κάνουν τη Λάρισα στρατηγείο της επιχείρησης

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε συμμετοχή στην επιχείρηση ΗΠΑ-Βρετανίας. Στην ευρενωσιακή επιχείρηση, ο υπουργός Ν. Δένδιας προχώρησε ακόμη παραπέρα, καταθέτοντας πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα, με υποναύαρχο, τη διοίκησή της, το δε στρατηγείο της ΕΕ να είναι στη Λάρισα. «Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», δήλωσε ο Δένδιας, που φρόντισε να συναντήσει τον πρέσβη του κράτους-δολοφόνου, του Ισραήλ, Νόαμ Κατς και να στείλει έλληνα επιτελή στο Μπαχρέιν για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες, ενώ προετοιμάζονται ήδη δυο ελληνικές φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ», να αναλάβουν ρόλο στην περιοχή.

Η αποστολή λέγεται ότι θα είναι εξάμηνη και, καθώς τα πλοία είναι γερασμένα και ταλαιπωρημένα, δοκιμάζουν και τα δύο, ώστε στο τρίμηνο το ένα να αντικαταστήσει το άλλο. Καθιστά το προσωπικό τους θύτες και θύματα μιας αποστολής αυτοκτονίας και το λαό και τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Τα «οφέλη» που επικαλέστηκε ο υπουργός Άμυνας για τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «επιβεβαιώνουν» οι δηλώσεις στελέχους των Χούθι στη «La Repubblica», ότι «η Ιταλία θα γίνει στόχος εάν συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Υεμένης», αλλά και οι δηλώσεις Μεντβέντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «νόμιμο στόχο της Ρωσίας τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ, λιμένες και αεροδρόμια, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία».

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, είναι πολύ επικίνδυνη, μετά τους σχεδιασμούς και τη συγκρότηση των επιχειρήσεων αυτών, κλιμακώθηκε και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια γενικότερη ανάφλεξη. Αυτό δείχνουν, άλλωστε, και οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με ορμητήριο τη Σούδα και την Κύπρο.

Η σπουδή της «πρόθυμης» κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξυπηρετήσει τους «συμμάχους» της και να νομιμοποιήσει την επιθετική μονομερή πρωτοβουλία ΗΠΑ-Βρετανίας-ΕΕ, εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα εμπλέκει τη χώρα σε μια στρατιωτική κλιμάκωση που απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τινάζοντας στο αέρα ό,τι έχει απομείνει από τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της Μέσης Ανατολής, με οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις απειλές που δέχεται η χώρα σε Αιγαίο, Κύπρο και Ν.Α. Μεσόγειο.

Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας αποστολής, χιλιάδες μίλια μακριά για τους σκοπούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αποθαρρύνουν το προσωπικό στο Πολεμικό Ναυτικό για συμμετοχή στο εγχείρημα. Την ώρα που η ηγεσία αναζητούσε επιπλέον 30 έως και 70 στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών των πλοίων, προέκυψαν πολλές παραιτήσεις, που συνεχίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», το προσωπικό στο Πολεμικό Ναυτικό έχει μειωθεί κατά επιπλέον 10% μόνο τη διετία 2022 – 2023 και η δυναμικότητα ειδικά στις φρεγάτες, είναι μόλις στο 60%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αποστολών και την καταπόνηση του προσωπικού. Μάλιστα για να παρουσιάσει το θέμα ως οικονομικό, ο Δένδιας υποσχέθηκε «μισθοφορικά επιδόματα» σε όσους συμμετάσχουν.

Άρνηση κάθε εμπλοκής και συμμετοχής στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή προκύπτει από πολλές επιστολές φαντάρων και μέσα από ανακοινώσεις του δικτύου φαντάρων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», που οδήγησε την κυβέρνηση να καλέσει σε απολογία δόκιμο έφεδρο αξιωματικό, σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης και επιβολής του «νόμου σιωπής» στις φωνές ενάντια στην εμπλοκή, που αυξάνονται.

Δίνουν υπέρογκα ποσά στο Ζελένσκι, για τα F-35, με αντιστάθμισα κάποια «σαπάκια»

Στην ίδια ρότα κινούνται τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα (φρεγάτες, F-16, F-35, Ραφάλ κλπ), που αυξάνουν διαρκώς τη φτώχεια για το λαό. Τα εκτιμώμενα 8,6 δισ. για τα F-35, που σχεδόν πάντα διπλασιάζονται, που θα παραληφθούν το 2030, που τότε θα είναι παρωχημένης τεχνολογίας, σηματοδοτούν ένα νέο γύρο ανταγωνισμού με την Τουρκία και μια καινούργια κούρσα εξοπλισμών. Αυτά, μαζί με τα μεγάλα κονδύλια που θα χρειαστούν για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με τα 50 δισ. από την ΕΕ -με συμμετοχή της χώρας μας- στο καθεστώς Ζελένσκι, δίνονται με ευκολία από την κυβέρνηση, όταν «δεν δίνεται φράγκο» για την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων των αγροτών, όταν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλά νοσοκομεία και σχολεία, με προσλήψεις προσωπικού, με υποδομές και προμήθεια εξοπλισμού.

Και επειδή η κυβέρνηση επικαλείται την «άμυνα της χώρας», έρχεται το Στέητ Ντιπάρτμεντ με επιστολή του στο Κογκρέσο να αποσαφηνίσει ότι η νέα «αγορά του αιώνα» δεν αφορά την άμυνα της χώρας, αλλά θα «συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των ΝΑΤΟικών συμμάχων και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Στο βάθος όλων βρίσκεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας – ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και που θα συνεχιστεί με τη συνάντηση Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ αρχές Φλεβάρη, όπου, στο τραπέζι του νέου 5ου γύρου, θα βρεθούν όλα αυτά τα θέματα «εμπλοκής και σταθερότητας».

Όσο για το άλλο επιχείρημα, των λεγόμενων «αντισταθμιστικών οφελών», αυτά αφορούν τα γνωστά, ξεπερασμένης τεχνολογίας, οπλικά συστήματα, «σαπάκια», περισσεύματα του αμερικανικού στρατού.

Ένθερμη ήταν η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και στην απόφαση της κυβέρνησης να ηγηθεί η Ελλάδα με το Στρατηγείο της Λάρισας στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και στην αγορά των F-35, με την παρατήρηση – αστερίσκο Αποστολάκη, Ρένας Δούρου, «αντί η Ελλάδα να αναλάβει να πρωτοστατήσει στους πρόθυμους στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, έπρεπε να επιμείνει σε μία ευρωπαϊκή επιχείρηση», για να λάβουν την απάντηση – επιβεβαίωση από το Δένδια ότι «στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν να υπάρχει «ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας».

Ο «κολαούζος» που θέλει «ηγετικό» ρόλο στη ναυτική δύναμη ΝΑΤΟ-ΕΕ, πάντα «κολαούζος» θα είναι

Μέσα από την πολιτική αυτής της κυβέρνησης αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η υποτελής στάση του εγχώριου πολιτικού προσωπικού της μεγαλοαστικής τάξης προς τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, σε ένα ρόλο «κολαούζου», εμπροσθοφυλακής στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους συμφερόντων, με «αντίδωρο» κάποια κέρδη για το ελληνόκτητο υπό ξένη σημαία εφοπλιστικού κεφάλαιο.

ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, μέσα από την «εμπλοκή της ντόπιας αστικής τάξης», δεν «βλέπουν» πουθενά υποτέλεια και εξάρτηση, αλλά «λεφτά με τη σέσουλα για το κεφάλαιο, τους ομίλους της ενέργειας και τους εφοπλιστές», μια πολιτική που έχει στόχο να «εξυπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο αναβάθμισης του ρόλου του ελληνικού αστικού κόσμου διαμέσου του πολέμου» και την περιφρούρηση της «ευημερίας των κερδών των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών»…

Ο αντιπολεμικός – αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας, ο αγώνας ενάντια σε κάθε εμπλοκή – συμμετοχή της Ελλάδας στον επιθετικό – κατακτητικό πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ, η άνευ όρων αλληλεγγύη στον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό, ο αγώνας για να φύγουν Βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα ενάντια στην νέα «αγορά του αιώνα» που θα φορτώσει πάλι τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού και να συνδεθεί με τους εξελισσόμενους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών, για τη διεκδίκηση διάθεσης πόρων σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε μισθούς, συντάξεις και ενισχύσεις του αγροτικού εισοδήματος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το