Το σχολείο ξεκινά σε 3 μέρες και τα παιδιά κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα περισσότερο. Καλούμε σε βοήθεια και επίλυση των ατελείωτων και συνεχώς αυξανόμενων προβλημάτων του σχολείου μας!!!

Αγνοώντας και περιφρονώντας τις αντιδράσεις των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησε τελικά μέσα στον Αύγουστο, στην αυλή του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (περιοχή Ανάληψης/ Μπότσαρη/ Μακεδονίας) 2 (δύο) προκατασκευασμένες αίθουσες (ΚΙΒΟ) για να στεγαστούν προνήπια ή/ και νήπια στα πλαίσια της προσχολικής αγωγής. Με αυτήν την απόφαση του, περιόρισε την αυλή του σχολείου, κατέστρεψε χώρο γηπέδων για την άθλησητων μαθητών και «ακύρωσε» την ελεύθερη πρόσβαση σε μια από τις δύο εισόδους της αυλής δημιουργώντας κινδύνους ασφάλειας.

Σε μια περίοδο που αναζητούνται τρόποι αποφυγής του συνωστισμού, σε ένα ήδη υπερκορεσμένο κτίριο δημοτικού που στερείται αίθουσών και εργαστηρίων και που ήδη στεγάζει, «προσωρινά», εδώ και πολλά χρόνια, και νηπιαγωγείο, με απόφασή της η Δημοτική Αρχή, αντί να αραιώσειπροσθέτει και άλλους μικρούς μαθητές στον αύλειο χώρο του. Αδιαφορεί και περιορίζει τη μια από τις δύο εισόδους/ εξόδους και επιβαρύνει με επιπλέον συνωστισμό το σχολείο. Αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών του δημοτικού αλλά και των νηπιαγωγείων, ενόψει της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος, όπως προβλέπουν όλοι οι επιστήμονες.

Πλέον δε μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα σε μια έκτακτη ανάγκη και να προσεγγίσουν το σχολικό κτίριο ενώ μέχρι πριν τα προκάτ αυτό ήταν διασφαλισμένο. ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙ!!!

Επιπλέον έχουν σχηματιστεί τεράστιες ρωγμές στην ασφαλτωμένη αυλή, μεγάλες ρωγμές, που δεν υπήρχαν, π.χ. ανάμεσα στις 2 μπασκέτες και αλλού, με εμφανέστατο κίνδυνο να σκοντάψουν και να τραυματιστούν σοβαρά τα παιδιά. Πιθανώς να έγιναν από τις δονήσεις κατά τη διάρκεια τοποθέτησης των προκάτ αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουν επιδιορθωθεί. Επίσης υπάρχουν ανισόπεδα τσιμεντοποιημένα σημεία εκεί όπου πρωτοτοποθετήθηκαν λανθασμένα τα προκάτ αντί να επισκευαστούν και επιπεδοποιηθούν ομαλά με ασφαλτόστρωση. Αποτέλεσμα η αύξηση για ακόμα μια φορά των κινδύνων πτώσης και τραυματισμού στην αυλή μας που τα παιδιά τρέχουν και παίζουν.

Κανείς δε μας έχει ενημερώσει για τα νέα σχέδια διαφυγής, έκτακτης ανάγκης, την έγκριση και οδηγίες της πυροσβεστικής, το πως θα λειτουργήσει το σχολείο με όλες αυτές τις αλλαγές στην αυλή και στις εισόδους του, πως θα προσέρχονται και θα αποχωρούν οι μαθητές με ασφάλεια επί πανδημίας αφού πλέον η μια εκ των δυο εισόδων ακυρώνεται, το πότε θα ομαλοποιηθεί το έδαφος με άσφαλτο κτλ..

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που μας αναγκάζουν να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε για μια ακόμη φορά. Η χρήση προκάτ-αιθουσών 6χ6 για μικρούς μαθητές προσχολικής αγωγής επί πολλές ώρες, δίχως ζωτικό χώρο παιγνιδιού, δίχως τη μόνωση και άλλων βασικών υποδομών του σταθερού κτίσματος, όχι μόνο δεν αποτελεί αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης αλλά επιβαρύνει και δημιουργεί νέους και επιπλέον κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια των νηπίων.

Στην συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση η τοποθέτηση έγινε τόσο βιαστικά και πρόχειρα, που είχε σαν αποτέλεσμα τα παράθυρα των αιθουσών να βλέπουν αποκλειστικά και μόνο στον τοίχο της απέναντι πολυκατοικίας.  Τα μικρά προνηπιάκια λοιπόν θα είναι «υποχρεωμένα» να βλέπουν από τα παράθυρα, όλες τις ώρες που θα είναι «εγκλωβισμένα» στα προκάτ έναν τοίχο, μόνο έναν τσιμεντένιο τοίχο σε κοντινή απόσταση. Αν θέλουν να δουν δέντρα ή τον ουρανό θα πρέπει να πάνε στην τουαλέτα όπου με λίγη τύχη και αν έχουν το κατάλληλο ύψος, ενδεχομένως να καταφέρουν να δουν κάτι από τα ψηλά μικρά παραθυράκια εξαερισμού.

Οι χώροι εσωτερικά είναι ασφυκτικά μικροί και δε δύναται τα παιδιά, οι νηπιαγωγοί και τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως τσάντες, μπουφάν, ομπρέλες να χωρέσουν, εκτός αν κανείς δεν κινείται. Πίσω δε από τα προκάτ βρίσκονται οι σωλήνες αποχέτευσης εκτεθειμένοι, ακάλυπτοι, ακαλαίσθητοι, για την προστασία των οποίων από φθορές, αντί να επιλεχθεί επικάλυψη και απομόνωσή τους με ασφαλή υλικά, αποφασίστηκε τελικά να κλείσει εντελώς η πρόσβαση πίσω από τα προκάτ με κάγκελα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την αυλή και το παρτέρι στο σημείο εκείνο.

Και το χειρότερο και τόσο οδυνηρό είναι ότι τα προκάτ τοποθετήθηκαν σχεδόν κάτω από κεραία κινητής τηλεφωνίας η οποία δυστυχώς εδώ και χρόνια δεσπόζει σε απέναντι κτίριο επί της οδού Μπότσαρη. Αυτό το επιτρέπει η νομοθεσία;; Το επιτρέπουν οι κανόνες υγείας και ασφάλειας;; Ουδείς μας διαβεβαιώνει. ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ…!!!

Ο Σύλλογος μας εδώ και ένα χρόνο έχει προχωρήσει σε συνεχή διαβήματα προς το Υπουργείο Παιδείας, τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Παιδείας, την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε αρμόδιο. Εισπράξαμε τη «συμπόνοια» και τη «συμπαράστασή» τους, αναγνωρίζουν τα προβλήματα, συγχρόνως όμως δηλώνουν αναρμοδιότητα ο καθένας φορέας ξεχωριστά και ανταποδίδουν ευθύνες ο ένας στον άλλο χωρίς δυστυχώς να προβαίνουν σε κάποια λύση.

Προσφύγαμε ακόμη και στην δικαιοσύνη, πριν την τοποθέτηση των προκατ, ζητώντας αναστολή εργασιών, αλλά ο Δήμος μέσω της δικηγόρου του ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά δεν κολλούν COVID 19 και δε νοσούν και ότι αν δε «στοιβαχθούν» στα προκάτ στην αυλή του 90ού Δημοτικού 30-36 περίπου παιδάκια, «θα μείνουν» στο δρόμο τις ώρες τους σχολείου. Το δικαστήριο απέρριψε την προσωρινή αναστολή και τα προκάτ τελικά στήθηκαν. Τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήσαμε θα εκδικασθούν κάπου στο μέλλον … μάλλον τον Δεκέμβριο του 2021!!! Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας COVID 19 και μετάλλαξης Δ….!!!

ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ!!! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!!! Δε μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με ευχές όμως αυτή η κατάσταση!!! ΟΛΟΙ οι γονείς αγωνιούν και κανένας γονέας δε θέλει να φιλοξενηθεί το παιδί του υπό όλες αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες στα ΠΡΟΚΑΤ.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε πως συμφωνούμε με την αναγκαιότητα για πλήρη, καθολική και ισότιμη, δίχρονη, δημόσια, προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Αυτή όμως να υλοποιηθεί με την εξασφάλιση κατάλληλης σχολικής στέγης, ΔΙΧΩΣ εκπτώσεις υγείας και ασφάλειαςΔΙΧΩΣ υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων με ευτελείς, πρόχειρες και επικίνδυνες υποδομές και εγκαταστάσεις και ΔΙΧΩΣ επιβολή συνθηκών επιπλέον συνωστισμού παιδιών και καταστροφής αυλών μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων εν μέσω πανδημίας.

Ευλόγως και αυτονοήτως θεωρούμε πως αυτή η απόφαση εν μέσω μάλιστα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!!! Πολύ περισσότερο όταν όλη η ιατρική και λοιπή επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης και νόσησης που δημιουργεί η μετάλλαξη Δ του κορονοϊού και στα παιδιά.

Σε μια στιγμή που θα έπρεπε να αναζητούνται και να εξασφαλίζονται συνθήκες, λύσεις και κανόνες αραίωσης των μαθητών στα σχολεία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τις αποφάσεις του προσθέτει μαθητές σε ανεπαρκείς υποδομές περιορίζοντας ταυτόχρονα προαύλιους χώρους παιχνιδιού και άθλησης.

Μεταφέρουμε την ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ όλων των γονέων και κηδεμόνων καθώς και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Απαιτούμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ των αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκη για τη λειτουργία ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΡΟΚΑΤ, την ολική αφαίρεσή τους από την αυλή μας (με σύγχρονη την αποκατάστασή της αυλής) και την προσωρινή ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ μέχρι ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΩΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

Το ΔΣ του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

09/09/2021

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το