Εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανές εμφύλιες συγκρούσεις ή νέο πραξικόπημα μετά την έντονη κινητικότητα της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF

Ανησυχίες για ανάφλεξη των εμφύλιων συγκρούσεων στο Σουδάν προκαλεί η όξυνση της έντασης ανάμεσα στην στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» (Rapid Support Forces, RSF) στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο που έχει αυξήσει από νωρίς σήμερα την κινητικότητα ενόπλων στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, αλλά και στα σύνορα του Σουδάν με την Αίγυπτο με τη δικαιολογία της έναρξης διαδικασίας για «στρατιωτική βάση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο σουδανικός στρατός επισημαίνεται πως οι κινήσεις των ανδρών της οργάνωσης RSF  στη βόρεια πόλη Μαράουι  είναι «σαφής παραβίαση του νόμου» που διακυβεύει την αύξηση των εντάσεων στη χώρα σε μία «επικίνδυνη καμπή».

Από την άλλη η παραστρατιωτική οργάνωση RSF σε ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ αναφέρει πως αναπτύσσει τις δυνάμεις που έχει στο Σουδάν, σε διάφορες περιοχές, στο πλαίσιο «καθηκόντων» αλλά και «δράσης εντός του πλαισίου του νόμου και σε πλήρη συντονισμό με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων».

Η οργάνωση RSF λειτουργεί υπό ιδιότυπο καθεστώς, έχει δική της ιεραρχική κλίμακα, ξέχωρα από τον σουδανικό στρατό και γι’ αυτό δεν υπακούει στις διαταγές του. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στο Νταρφούρ όπου προ ετών καταγράφονταν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αράβων παραστρατιωτικών που υπάκουαν στις εντολές του Σουδανού ισλαμιστή τότε δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και Χριστιανικών ένοπλων οργανώσεων στο νότιο Σουδάν ώσπου η περιοχή αποσπάστηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2011.

Ο στρατηγός Νταγκάλο, γνωστός και με το όνομα «Χεμέτι» απέκτησε ιδιαίτερη δύναμη υπηρετώντας υπό τον δικτάτορα Μπασίρ και η παραστρατιωτική του οργάνωση αναγνωρίστηκε επίσημα το 2017 ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο δικτάτορας Μπασίρ ανατράπηκε από μαζικές κινητοποιήσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργατικών σωματείων.

Σήμερα ο στρατηγός Νταγκάλο έχει το αξίωμα του αντιπροέδρου του στρατιωτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Σουδάν στο οποίο προΐσταται ο Σουδανός «Πρόεδρος», στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αφότου κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία, τον Οκτώβρη του 2021 .

Σουδανοί στρατιωτικοί μιλώντας χθες στο αραβικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ανέφεραν πως ο σουδανικός στρατός έχει απαιτήσει την αποχώρηση δυνάμεων της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF από το Μαράουι «εντός 24 ωρών».

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το