Α΄  ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

“Δεν είσαι αδύναμος μαθητής, φτωχός είσαι…”

Επικίνδυνες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στα μέσα της σχολικής χρονιάς

   Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη μιας περίεργης και «ιδιαίτερης» σχολικής χρονιάς, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και οικογένειες όλους έγκλειστους και αποκλεισμένους, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να «περάσει» μια νέα επικίνδυνη αναδιάρθρωση στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

   Με πιο απλά λόγια η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από δω και στο εξής τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα είναι αυτά που θα καθορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής υποψηφίων σ αυτά, μια βάση που θα ορίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του πεδίου όπου αντιστοιχεί και το κάθε τμήματα. Η κλίμακα αυτού του ποσοστού θα καθορίζεται από το Υπουργείο και θα κυμαίνεται από το 80% έως το 120%, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Επίσης οι επιλογές των υποψηφίων θα είναι περιορισμένες και θα γίνονται σε δύο φάσεις με τρόπο που ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια θα διαλέγουν αποφοίτους και όχι οι απόφοιτοι τα Πανεπιστήμια, σύστημα που θυμίζει το αντίστοιχο με τις πράσινες και κόκκινες σχολές επί Συριζα.   

Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μεσούσης της σχολικής χρονιάς, τη στιγμή μάλιστα που συνοδεύονται από το «πραξικοπηματικό» νυχτερινό νομοσχέδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολεγίων είναι άλλο ένα σκληρό χτύπημα στα παιδιά λαϊκών και πιο φτωχών οικογενειών που σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται να αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην «εξειδίκευση», στην «απλήρωτη μαθητεία», στις μεταγυμνασιακές σχολές φοίτησης που επίσης ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο που αφορά στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι οι ακαδημαϊκές – σχολικές επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο και τις εξετάσεις ούτε η βάση του 10 αλλά…η «τσέπη» τους, η οικονομική τους δυσπραγία να πληρώσουν για να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από τα ιδιωτικά κολλέγια που θα ξεφυτρώσουν πολύ γρήγορα σε όλη την ελληνική επικράτεια, «πουλώντας» γνώση και πτυχία…

   Έτσι λοιπόν Κυβέρνηση και Υπουργείο:

  • Αντί να αναζητούν τρόπο για να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων νομιμοποιούν απόλυτα την τηλεκπαίδευση, η οποία συνεχίζει να χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και να αναπαράγει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων (1 στους 5 μαθητές μεταξεταστέοι με την τελευταία της εφαρμογή το 2014…)
  • Αντί να στελεχώσουν άμεσα με μόνιμους εκπαιδευτικούς τα σχολεία μας, τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης στήριξης, τις τάξεις υποδοχής, παρατείνουν την αδιοριστία, θεσπίζουν αναπληρωτές τρίμηνης διάρκειας και αναπληρωτές ανά….ΔΔΕ, με αδιαφανείς διαδικασίες.
  • Αντί να ενισχύουν τις πιο αδύναμες και φτωχές λαϊκές οικογένειες για την είσοδό των παιδιών τους στα Πανεπιστήμια, τους κλείνουν την πόρτα και τους πετάνε έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Αντί να επενδύσουν στη μόρφωση και στη γνώση όλων των μαθητών, οξύνουν τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, ετοιμάζουν την ανειδίκευτη εργασία για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών και τα «νομιμοποιημένα» κολλέγια για όλους όσοι θα έχουν την οικονομική άνεση να μπουν και να φοιτήσουν.
  • Αντί να μεθοδεύσουν αύξηση μισθών και συντάξεων και την οικονομική ενίσχυσης μιας κοινωνίας ρημαγμένης από την πανδημία και τον εγκλεισμό, μεθοδεύουν τη μείωση και το ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, όπως άλλωστε ξεκάθαρα προβλέπει η «έκθεση Πισσαρίδη»

Απέναντι σε όλη αυτήν την πολεμική που εξαπολύει η κυβέρνηση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, οικογένειες, εργαζόμενους, εμείς θα συνεργαστούμε, θα αγωνιστούμε και θα απαντήσουμε συντονισμένα στην προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και του δημόσιου πανεπιστημίου. Απεναντι στην προκλητική υποκρισία τους θα προβάλλουμε το δίκαιο των μαθητών και των παιδιών μας, το δίκαιο των εργαζομένων και μιας ολόκληρης κοινωνίας που έγκλειστη δοκιμάζεται και βάλλεται συνεχώς.

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς! Απαιτούμε μέτρα στήριξης των μαθητών και ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας:

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία από τον Γενάρη. Μέτρα υγειονομικής προστασίας για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.
  • Μαζικοί  μόνιμοι διορισμοί. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Όχι στις συμπτύξεις τμημάτων, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ.
  • Σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
  • Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, με δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι και κατοχύρωση βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.
  • Δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν την πρόσβαση σε όλες τις Σχολές.
  • Έναρξη ΑΜΕΣΑ της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια και της Πρόσθετης Διδακτικής στήριξης στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  • Παλεύουμε για την πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας της μόρφωσης:
  • Αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ 
  • Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων
  • Ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.
  • Δυναμώνουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Παπαδημητρίου Σοφία Κουτίδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το