Καθώς οι φρικαλεότητες του ισραηλινού φασισμού στη Γάζα εισέρχονται στον δεύτερο μήνα τους, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς παίρνουν αποστάσεις, εκφράζοντας έστω χλιαρά ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των άμαχων θυμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ.

Πιο αποφασιστική στάση προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν επιδείξει διάφορες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, κυρίως αυτές που πολλές φορές υποτιμητικά χαρακτηρίζονται ως το «ροζ κύμα» από τη διεθνή ειδησεογραφία. Πρόκειται για κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που αναδεικνύονται τις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες της περιοχής, αντικαθιστώντας τις προηγούμενες ακροδεξιές κυβερνήσεις της αμερικανοκρατίας.

Έτσι, η Βολιβία του Λούις Άρτσε, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ την Τρίτη της 31ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν διάφορα μέσα όπως το Αλ Τζαζίρα: «Αποφασίσαμε να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος, αποδοκιμάζοντας και καταδικάζοντας τη δυσανάλογη ισραηλινή επίθεση που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε ο υφυπουργός εξωτερικών, Φρέντυ Μαμάνι, ενώ και η υπουργός παρά τον πρόεδρο, Μαρία Νέλα Πράντα, δήλωσε ότι η Βολιβία προτίθεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απαιτώντας και αυτή να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα που «έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής χιλιάδες θανάτους αμάχων και στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων».

Την ίδια μέρα ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα και η Κολομβία και η Χιλή, ανακαλώντας τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ. Άλλωστε, το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις στο πρώην Twitter μεταξύ του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, και του ισραηλινού υπουργού εξωτερικών και πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κολομβία για το ζήτημα. Από την άλλη, η Χιλή έχει μια από τις πιο πολυάριθμες παλαιστινιακές κοινότητες εκτός αραβικού κόσμου. «Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκεί», ενώ ο Γκάμπριελ Μπόριτς, πρόεδρος της Χιλής, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση ως «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων της Γάζας».

Πολύ σύντομα την Παρασκευή της 3ης Νοεμβρίου ακολούθησε και η κυβέρνηση της Ονδούρας, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού παλαιστινιακού καταυλισμού στη Τζαμπάλια, αποσύροντας και αυτή τον πρεσβευτή της.

Την επίθεση καταδίκασε και η κυβέρνηση της Αργεντινής, παρόλο που στη χώρα κατοικεί η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Μεξικού έχουν εδώ και καιρό ζητήσει την κατάπαυση του πυρός.

Η Βολιβία είχε και παλαιότερα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, το 2009, οι οποίες είχαν αποκατασταθεί μόλις το 2020. Θεωρείται ότι στους λαούς της Λατινικής Αμερικής υφίστανται διαχρονικά φιλικά προς τους Παλαιστινίους αισθήματα, που στο πρόσωπό τους βλέπουν έναν συμπάσχοντα λαό. Άλλωστε το Ισραήλ έχει υπάρξει προνομιακός προμηθευτής όπλων σε πολλές από τις δικτατορίες που καθοδήγησε και επέβαλε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη Λατινική Αμερική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το