Στο βίντεο εμφανίζονται μασκοφόροι με φουσκωτή λέμβο που φτάνει στον ποταμό με λευκό αγροτικό σαν αυτά της ΕΛΑΣ, να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά του Έβρου.

«Επαναπροωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ», τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Σπίγκελ, όπου διατυπώνει το ερώτημα αν «μασκόφοροι, ενεργώντας για λογαριασμό της Ελλάδας, στέλνουν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία;», και προσθέτει:  «Το Σπίγκελ βρήκε βίντεο που δείχνουν ακριβώς αυτό. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις, οι εντάσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ εντείνονται».

To οπτικό υλικό, που αναλύθηκε από το Forensic Architecture – γνωστό για την ανάλυση δεδομένων και για τη δολοφονία του Π. Φύσσα – αποτελείαι, σύμφωνα με το Σπίγκελ, από συνολικά 11 βίντεο. Εικόνες από καμερες παρακολούθησης στην τουρκική πλευρά του Έβρου δείχνουν μασκοφόρους με εν μέρει στρατιωτικό ρουχισμό χωρίς εμβλήματα να μεταφέρουν ανθρώπους από την ελληνική την τουρκική πλευρά του ποταμού.

Ομάδα την ομάδα, οι άνθρωποι αφήνονται από μια μικρή, μηχανοκίνητη λέμβο στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, στις φωτογραφίε δεν διακρίνεται πώς οι μασκοφόροι περνάνε το μέσο του ποταμού, σύνορο των δύο κρατών. Οι άνθρωποι που επιστρέφονται μιλούν διάφορες γλώσσες, ανάμεσά τους Παστούν, γλώσσα που ομιλείται σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Πρόκειται προφανώς, προσθέτει το Σπίγκελ, για μετανάστες που πέρασαν τον Έβρο κρυφά για να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο στη σελίδα του Spiegel

Το Σπίγκελ προσθέτει ότι οι μασκοφόροι δεν μπορούν να αναγνωριστούν, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ενεργούν για τις ελληνικές αρχές ή είναι μέλη τους:

– Οδηγούν ένα λευκό Nissan Navara, ίδιο με αυτό των Ελλήνων συνοριοφυλάκων. 

– Η ελληνική πλευρά του Έβρου είναι στρατιωτική ζώνη όπου λιγοι άνθρωποι επιτρέπεται να περάσουν. Ειναι αδύνατο μια τέτοια επιχείρηση ωρών να συμβαινει ανεμπόδιστα χωρίς να το γνωρίζει η ελληνικη αστυνομία. Το Σπίγκελ μίλησε με την Εύα Κοσσέα, της HUman Rights Watch, που έχοντας πάει στον ¨Εβρο έχει δει συχνά τέτοια λευκά αγροτικά χωρίς διακριτικά σήματα παρκαρισμένα κοντά σε αστυνομικά τμήματα. 

– Ενας από τους μασκοφόρους μιλά αγγλικά με ελληνική προφορά.

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τόσο την ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμα΄των όσο και τη Σύμβαση της Γενεύσης, για δύο κύριους λόγους, προσθέτει το Σπίγκελ: Οσοι αναζητούν προστασία έχουν δκαίωμα σε μια ορθή διαδικασία όπου θα αποφασιστεί αν χρειάζονται διεθνή προστασία. Δεν πρέπει να επιστρέφονται σε χώρες όπου η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη. Η αρχή της μη απέλασης είναι μια αρχή του διεθνούς δικαίου για την προστασία των προσφύγων. Η συλλογική απέλαση χωρίς εξέταση της κάθε μίας υπόθεσης ξεχωριστά είναι παράνομη.

Το Spiegel αναφέρει ότι ζήτησε από την ελληνική αστυνομία την τοποθέτησή της για το βίντεο. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, προσθέτει, αρνήθηκε να δει το υλικό, απάντησε ότι δεν έχει γνωρίζει το περιστατικού και ότι η συνοροφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της «δημοκρατικής νομιμότητας» και των διεθνών συνθηκών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το