Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία -Παραμένουν ανοικτά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και προεξοφλούν συνέχιση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες

9 Φεβρουαρίου 2019

Μοιραστείτε το άρθρο
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επαίσχυντη πράξη τής τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει τον ηγέτη των Κούρδων, Οτσαλάν, στα χέρια της Άγκυρας που τον καταδίωκε. Η πράξη αυτή, που συντελέσθηκε και με τη συνεργασία των αμερικάνικων, ισραηλινών και τούρκικων μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί ένα στίγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, το οποίο συμπυκνώνει με τον πιο μαύρο τρόπο τα χαρακτηριστικά της πολιτικής των κυβερνήσεων της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης, το πώς αυτή διαμορφώνει και χειρίζεται τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, αλλά και με τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα, που ως γνωστόν το κόμμα του Οτσαλάν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το είχε επικηρύξει ως “τρομοκρατική οργάνωση”.

Παραμονές αυτής της σκοτεινής επετείου, αλλά και λίγες μέρες μετά από μια άλλη γκρίζα επέτειο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα 23 χρόνια από το επεισόδιο στα Ίμια, που αναβάθμισε τις τούρκικες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και άνοιξε το κεφάλαιο των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, με στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, “να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε”.

Βέβαια είναι άξιο απορίας το ποια “θετική ατζέντα” άνοιξε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, το 2017, όταν ο Ερντογάν ωμά έθεσε τότε στην Αθήνα το θέμα της αναθεώρησης (“επικαιροποίησης”) της συνθήκης της Λοζάνης που έχει καθορίσει τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. Όταν επακολούθησε, όπως ο ίδιος ο Αλ.Τσίπρας την περιέγραψε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μια περίοδος όπου “το κλίμα επιδεινώθηκε, η προκλητική ρητορική αυξήθηκε, δεν υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες ή συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά. Το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών, αποτέλεσε πρόκληση στις σχέσεις μας. Ενώ, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών τις επιβάρυνε επίσης”.

Την ίδια ώρα, βέβαια, που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για “επανεκκίνηση θετικής ατζέντας” με την Τουρκία είτε για να δώσει χαμηλούς τόνους στο διάλογο που θα ακολουθούσε με τον Ερντογάν είτε για να δώσει την εντύπωση, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της Ελλάδας, ότι η κυβέρνησή του προωθεί την “μείωση της έντασης” και την “εξομάλυνση” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Τουρκία με διαδοχικές ανακοινώσεις της έδειχνε ποια ατζέντα θέτει επίσημα στον διάλογό της με την Ελλάδα και πόσο είναι “θετική”.

Λίγο πριν την επίσκεψη Τσίπρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ανακοινωθέν του διαμήνυσε ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, στο Αιγαίο, και στην Ανατολική Μεσόγειο και λαμβάνονται όλα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας”.

Παραμονή της άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ακόμα πιο εμφαντικά δήλωσε πως «με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο ΤΑΠ, o turkish stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά», και ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο ανατολικό Αιγαίο και κινήσεις που θα κλείσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας». Οι δηλώσεις Καλίν έκαναν φανερό ότι η Τουρκία βάζει στην ημερήσια διάταξη όλο το πακέτο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που άπτονται εμφανώς των τούρκικων διεκδικήσεων (νησιά, Αιγαίο).

Επιπλέον, η Τουρκία φρόντισε να θέσει και να κοινοποιήσει τη δική της ατζέντα με παράλληλες κινήσεις που διαμόρφωναν ένα κλίμα πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Όπως η πλεύση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Μπαρμπαρός” μέσα στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ και η επικήρυξη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν, των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από την Αθήνα. Ένα θέμα που έθεσε ξανά ο Ερντογάν στη συζήτησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάχθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα θέλησε να παρουσιάσει το κλίμα, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις που επακολούθησαν ήταν γενικόλογες και περιορισμένες, εξαντλούμενες σε ρηχούς σχολιασμούς (για τους “χαμηλούς τόνους” που επικράτησαν και το “επίπεδο επικοινωνίας” Τσίπρα-Ερντογάν) και, συνοπτικά, σε λίγα ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Για τα περισσότερα σημεία της “πυκνής ατζέντας” της συνομιλίας Τσίπρα-Ερντογάν η ενημέρωση ήταν φτωχή με μικρές αναφορές σε ελάχιστα ζητήματα.

Αλλά και από αυτές τις μικρές αναφορές για το Κυπριακό, όπου ο Ερντογάν μιλώντας για “οδικό χάρτη συνομιλιών” έθεσε ζήτημα “ισοτιμίας των Τούρκων στην Κύπρο”, για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, όπου ζήτησε η ΕΕ “να τηρήσει τις δεσμεύσεις της” (εννοώντας τις οικονομικές προς την Τουρκία), για το θέμα της μουφτείας στη Θράκη που το συνέδεσε και το θεώρησε “αμοιβαίο” με την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, έγινε φανερό ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτά παραμένουν στην ίδια τεταμένη τροχιά.

Για τους καρπούς αυτής της επίσκεψης είναι εύγλωττη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα, που παρουσίασε ως “στόχο το επόμενο διάστημα” το επί δεκαετίες διπλωματικό τετριμμένο “να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης” και από εκεί και πέρα παρέπεμψε σε “μελλοντικές αποφάσεις”… Δεν ήταν μη αναμενόμενη αυτή η κατάληξη, αφού πριν πάει ο Αλ. Τσίπρας στην Τουρκία ο φιλοκυβερνητικός σχολιασμός προετοίμαζε το έδαφος των αποτελεσμάτων της επίσκεψης στην Τουρκία, γράφοντας ότι ο πρωθυπουργός πάει στην Τουρκία “με μικρό καλάθι”…

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά σημαίνουν πως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα παραμένουν ανοικτά, με την Τουρκία να επιμένει στις διεκδικήσεις και τις πιέσεις της και με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να στηρίξει τις δικές της επιδιώξεις και να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπολογίζοντας στις πλάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε υποχείριο του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, συμμετέχοντας σε φιλοαμερικάνικους μεσογειακούς άξονες -δήθεν αντίβαρα στην τουρκική πίεση- με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Αυτή η πολιτική, καθώς αναπτύσσεται και σαν παράρτημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας, δεν έχει σαν αποτέλεσμα παρά να συντηρεί και να οξύνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σπρώχνει σε καιρούς όξυνσης σε επικίνδυνες εξελίξεις ή σε πιο ήπιες συγκυρίες αναπαράγει στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις μηδαμινά αποτελέσματα, σαν αυτά που έφερε και ο Έλληνας πρωθυπουργός από την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top