Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χτυπήματα όλμων της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές υποδομές στις αμφισβητούμενες φάρμες Sheeba που ελέγχονται από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση.

Η ανταλλαγή πυρών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τις δύο πλευρές καθώς και από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Πού βρίσκεται η περιοχή Sheeba Farms;

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε όλμους σε ισραηλινές θέσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή Φάρμες Σίμπα. Το Ισραήλ απάντησε εκτοξεύοντας ένα μπαράζ πυροβολικού. Δείτε τον χάρτη για να κατανοήσετε καλύτερα πού έγινε η ανταλλαγή πυρών.

Ανάλυση: Θα μπορούσε η εμπλοκή της Χεζμπολάχ να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ;

Τι σημαίνει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί για τη σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση; Ο συνάδελφός μας, Ali Hashem, τα εξηγεί όλα σε αυτό το γρήγορο Q&A.

Ο χώρος μάχης μεγαλώνει και τι σημαίνει αυτό;

Ali Hashem: Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα, και ίσως η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, θα σήμαινε ότι αυτή η σύγκρουση θα είχε μια νέα διάσταση. Η Χεζμπολάχ επέλεξε τις φάρμες Shebaa για να στείλει ένα μήνυμα [στο Ισραήλ]… [Η περιοχή] θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενο έδαφος, επομένως η Χεζμπολάχ δεν κάνει τίποτα ενάντια στην πολιτική της [λιβανικής] κυβέρνησης. Θα υπάρξει κάποια κριτική στη Χεζμπολάχ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στη χώρα, αλλά η Χεζμπολάχ επέλεξε αυτόν τον τομέα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους χωρίς να ξεπεράσει τα όρια.

Ποια είναι η σημασία της συνοριακής περιοχής Shebaa Farms;

Hashem: Το Shebaa Farms καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 – υπάρχει ένα ζήτημα με την οριοθέτησή του καθώς αμφισβητείται μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας.

Το Ισραήλ το κατέλαβε όταν θεωρήθηκε συριακό έδαφος. Ωστόσο, μετά το 2000, όταν το Ισραήλ αποχώρησε από τον νότιο Λίβανο, η λιβανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτή η γη είναι λιβανέζικη.

Ποιες προκλήσεις θέτει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ για τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς σχεδιαστές;

Χασέμ: Τα τελευταία χρόνια, η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα. Έχει ήδη πυραύλους ακριβείας… [που] είναι ικανοί να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες μαχητές που είναι καλά εκπαιδευμένοι, έχουν μεγάλη εμπειρία και οι Ισραηλινοί έχουν προειδοποιήσει για τη δύναμη της Χεζμπολάχ.

Εάν συμβεί αυτό… μπορεί να οδεύουμε προς μια περιφερειακή σύγκρουση, ένα εντελώς διαφορετικό [σενάριο].

Στους 313 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 313 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν μέχρι στιγμής εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Κάτοικος στη Γάζα: «Εντελώς αναληθές» ότι μπορούμε να αφήσουμε την πολιορκημένη Γάζα

Κάτοικοι στη Γάζα λένε ότι έλαβαν μηνύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινές δυνάμεις που τους παροτρύνουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

«Το γεγονός ότι μπορούμε απλώς να φύγουμε και να βρούμε ασφάλεια αλλού είναι εντελώς αναληθές», είπε στο Al Jazeera ο Zaki Anwar, πατέρας τεσσάρων παιδιών που κατοικεί στον καταυλισμό Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

«Μπορεί [ο ισραηλινός στρατός] να φανεί ελεήμων, αλλά μόλις πριν από λίγα λεπτά, βομβάρδισαν μια κατοικημένη κατοικία εδώ στον καταυλισμό, σκοτώνοντας 18 άτομα από μια μόνο οικογένεια – την οικογένεια Σαμπάτ».

Ο Αχμέντ Χαλίλ, ένας δάσκαλος Αραβικών με έδρα τη Γάζα, είπε -όπως και άλλοι στον πολιορκημένο θύλακα- ότι φοβόταν την πυραυλική τεχνολογία του Ισραήλ.
«Με τρομάζουν βαθιά οι πύραυλοι πολεμικών αεροπλάνων που φαίνεται να διεισδύουν βαθιά υπόγεια μέσα από πολυώροφα κτίρια πριν εκραγούν».

Εν τω μεταξύ, τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε να βασίζονται σε εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν όλη τη νύχτα λόγω της απόφασης του Ισραήλ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι κάτοικοι αφέθηκαν να υπομείνουν το σκοτάδι με το ανησυχητικό σκηνικό των εκρήξεων όχι πολύ μακριά.

Ο Mohammed R. Mhawish, στην πόλη της Γάζας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το