Εξαπλώνεται δραματικά ο πόλεμος στο Σουδάν

18 Αυγούστου 2023

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο ανελέητος πόλεμος για την εξουσία  που μαίνεται ανάμεσα  στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο από τη 15η Απριλίου στο Σουδάν έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες δυο πυκνοκατοικημένες πόλεις: την ελ Φάσερ, μια από τις πρωτεύουσες πολιτειών του Νταρφούρ, και την αλ Φούλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτικό Κορντοφάν, ανέφεραν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενώ ο πόλεμος ανάμεσα  στους στρατηγούς έχει ρημάξει το Χαρτούμ και έχει εξωθήσει πάνω από τρία εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες, η σύρραξη έχει ποιοτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο Νταρφούρ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Φάσερ, όπου είχαν σταματήσει οι μάχες πριν από σχεδόν δυο μήνες, καθώς πολλές οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τις λεηλασίες, τους βομβαρδισμούς, τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, τους βιασμούς σε άλλους τομείς του Νταρφούρ (δυτικά) είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Συγκεκριμένα στη Φάσερ έχουν καταφύγει 600.000 άνθρωποι, αλλά η βία ξανάρχισε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Εκεί, επιζήσαντες αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διαπράττονται εκτελέσεις λόγω εθνικής καταγωγής, ότι αραβικές πολιτοφυλακές, οι οποίες έχουν συμμαχήσει με τις ΔΤΥ, τουφεκίζουν άμαχους απλούστατα επειδή δεν είναι Άραβες, κι ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που φεύγουν, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα, για να σωθούν – πηγαίνοντας στο Τσαντ οι πιο τυχερές, αλλού στο Νταρφούρ οι υπόλοιπες, την ώρα που η πολύπαθη περιοχή οδεύει ολόκληρη σε ανάφλεξη.

Στην αχανή περιοχή αυτή είχε ήδη ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος το 2003 με αμέτρητες ωμότητες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που είχε κάνει λόγο για γενοκτονία, προειδοποιεί για επανάληψη της ιστορίας.

Ανατολικότερα, 800 χιλιόμετρα από τη Χαρτούμ, στη Φούλα, πρωτεύουσα του Δυτικού Κορντοφάν, η οποία είχε μείνει ως τώρα συγκριτικά αλώβητη, μαίνονται επίσης μάχες πλέον.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι οι ΔΤΥ συγκρούονται με τον στρατό και την αστυνομία και στις ανταλλαγές πυρών πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια και ότι καταστήματα λεηλατήθηκαν και υπάρχουν νεκροί και στα δυο στρατόπεδα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τα πτώματα εξαιτίας του χάους.

1,5 εκ. παιδιά σε κατάσταση λιμού – 1 εκ. οι πρόσφυγες

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED – ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Πάνω από 4,3 εκατ. Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, από τους οποίους περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν και έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά») προειδοποίησε  ότι ως τον επόμενο μήνα ο πόλεμος θα έχει βυθίσει ακόμη 1,5 εκ. παιδιά σε κατάσταση λιμού.Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά. Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

«Είναι αδύνατο να υπερβάλουμε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν. Πρόκειται για απελπιστική, οξεία κρίση για τα παιδιά. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα αν υπάρχει κι αυτό», τόνισε ο Αρίφ Νουρ, διευθυντής της Save the Children στο Σουδάν.

«Ο χρόνος τελειώνει για τους αγρότες να φυτέψουν τις καλλιέργειες που θα ταΐσουν τους ίδιους και τους γείτονές τους. Οι ιατρικές προμήθειες είναι σπάνιες. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top