Η πρόσφατη απόφαση του «πρωθυπουργού» του κοσοβάρικου προτεκτοράτου, Κούρτι, να ενεργοποιήσει κλιμακούμενες κυρώσεις (πρόστιμα) για όσους δεν αντικαταστήσουν τις σέρβικες πινακίδες, παρά τις υποδείξεις του ανθύπατου Μπλίνκεν για δεκάμηνη παράταση της σχετικής διαδικασίας, πυροδότησε το νέο ντόμινο εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, προκαλώντας την αποχώρηση των σερβικής καταγωγής αντιπροσώπων από τα «κρατικά όργανα» του Κοσόβου και οξύνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Βούτσιτς (ο οποίος πιέζεται ασφυκτικά από τους Ευρωπαίους επικυριάρχους να αποδεχτεί το κακόφημο γαλλογερμανικό σχέδιο ντε φάκτο αναγνώρισης του Κοσόβου ως «νέα νομική και πολιτική πραγματικότητα»), έκλεισε το μάτι στους Αμερικάνους (που αποδοκίμασαν ως πολύ πρόωρη την «πρωτοβουλία εφαρμογής κυρώσεων» του χαϊδεμένου τους λακέ Κούρτι), τονίζοντας με νόημα πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν ανάγκη μια παραπάνω αντιπαράθεση αυτήν την περίοδο. Συμπεριφέρθηκαν πιο σωστά από πολλούς άλλους Ευρωπαίους».

Είχε προηγηθεί η περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έκανε ένα ακόμα δώρο στον Κούρτι, δηλώνοντας με νόημα ότι «πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζας) για τους πολίτες του Κοσόβου». Προχώρησε έτσι σε μια ακόμα κίνηση αναβάθμισης του εν λόγω προτεκτοράτου, με πρόδηλο στόχο την άνευ όρων υποταγή της Σερβίας στα δυτικά κελεύσματα. Μπροστά στην κλιμάκωση της πολιτικής του μαστιγίου που ασκούν τα επιτελεία των Βρυξελλών απέναντι στο Βελιγράδι, η πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς έσπευσε να δώσει όρκους πίστης στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», που αποτελεί «απώτερο στρατηγικό προορισμό» για τη Σερβία, πως η χώρα της «πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση εξαιτίας όλων όσων μας έκαναν στα τέλη του εικοστού και στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα».

Εξάλλου, με επίδικο (και) την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, δεδομένου ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» (Ντόιτσε Βέλε), οι ταγοί του κοινοτικού διευθυντηρίου καλούν με την πολιτική του καρότου «Κόσοβο και Σερβία να κάνουν ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός» (Μπορέλ), ώστε «να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές διενέξεις…να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, συνδέοντας την σταθερότητα της περιοχής με την σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης» (Σόλτς).

Στα πλαίσια αυτά, η Φον Ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 165 εκ ευρώ στη Σερβία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης (με το ίδιο πρόσχημα θα μοιραστούν και στις λοιπές χώρες της περιοχής 335 εκ), καθώς και ότι θα δοθούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή αγωγού αερίου προς την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το