Μια νέα πολιτική κατάσταση διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας, ύστερα από την εκλογική νίκη και την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, προδιαγράφοντας όξυνση της πολιτικής αντίδρασης, ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, ενίσχυση της πολιτικής της λιτότητας, νέα επίθεση στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.

Η ΝΔ, στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, πρόβαλε ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών και το ευνοούμενο κόμμα της ελληνικής ολιγαρχίας, των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το φούσκωμα των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ και η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας της, προκλητικά και μεθοδικά, πριμοδοτήθηκε από τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα και τα MME, μα πάνω απ όλα πριμοδοτήθηκε και ενισχύθηκε από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την τελευταία πενταετία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε στην κυρίαρχη πολιτική δύναμη, το στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος για την αποτελεσματική ενίσχυση των αντιλαϊκών μνημονίων και το ξεπέρασμα της κρίσης. Νομιμοποίησε στο δημοκρατικό και αριστερό κόσμο το μνημονιακό μονόδρομο και προώθησε τα πιο βάρβαρα μέτρα με το μανδύα της Αριστεράς, αναλαμβάνοντας το ρόλο του αναχώματος και του πυροσβέστη των λαϊκών αγώνων. Αμαύρωσε έτσι τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς, σκορπίζοντας σύγχυση και απογοήτευση μέσα στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο.

Η ουσιαστική ταύτιση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή του λαού και τις τύχες της χώρας, με την πολιτική της ΝΔ εγκλώβισε το λαό στα κάλπικα διλήμματα ενός νέου δικομματισμού, που εδραιώνεται και ενισχύεται, και δημιούργησε συνθήκες συντηρητικής κοινωνικής μετατόπισης. Άνοιξε, έτσι, διάπλατα ο δρόμος για την επάνοδο της Δεξιάς και το σχηματισμό μιας αντιδραστικής κυβέρνησης της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Το έδαφος, τώρα, είναι στρωμένο για μεγαλύτερη σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, για νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη είναι δυσμενές για τα λαϊκά συμφέροντα και το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Όχι μόνο γιατί σημειώνεται μετά από μια περίοδο εφαρμογής μιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα που τη διαδέχεται μια αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη που διακηρύσσει ανοιχτά κλιμάκωσή της. Αλλά γιατί διευκολύνει τη ΝΔ να μιλά, τώρα, για «έγκριση» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, για «καθαρή εντολή», και της επιτρέπει να προχωρήσει σε νέα σκληρότερα μέτρα, σαρώνοντας εργατικά δικαιώματα και εντείνοντας το κλίμα τρομοκρατίας για την «εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας».

Η ΝΔ εμφανίζεται «δικαιωμένη» για τη μνημονι­ακή της πολιτική και την τυφλή προσήλωση στον ευρωμονόδρομο, ως ο κύριος εγγυητής  για την εφαρ­μο­γή των μνημονιακών μέτρων, αποτελώντας διαχρονικά το βασικό πολιτικό εκφραστή των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Τα προπαγανδιστικά επιτελεία της μεγαλοαστικής τάξης ξεκίνησαν, ήδη, να αξιοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα, προσπαθώντας να προσδώσουν ένα «σύγχρονο», «κεντροδεξιό» προφίλ στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ, επιδιώκοντας να εδραιώσουν στη συνείδηση των λαϊκών μαζών τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα με σκοπό να υποσκάψουν και να παραλύσουν τις λαϊκές αντιδράσεις μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.

Είναι μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια εξωραϊσμού και συγκάλυψης του πραγματικά βαθιά αντιλαϊκού και ξενόδουλου χαρακτήρα αυτού του κόμματος.

Στη μαύρη ατζέντα του Μητσοτάκη υπάρχει η συνέχιση της μακράς εξουθενωτικής λιτότητας στα πλαίσια των μνημονιακών, αντεργατικών επιλογών της EE και του ΔΝΤ.

O Μητσοτάκης έχει αμείλικτα αντιλαϊκό πολιτικό παρελθόν. Και απ’ αυτό δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε κεραία. Ταυτίστηκε και ευθυγραμμίστηκε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τα βάρβαρα μνημόνια και τις πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υπήρξε πειθήνιος διεκπεραιωτής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Παρά την επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Δεξιάς, η «κυβερνητική σταθερότητα» που σχεδιάζουν και διακηρύσσουν μόνο αβέβαιη μπορεί να είναι. Καμιά «τάξη» και καμιά πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στη φτώχεια, την εξαθλίωση του λαού και την υποδούλωση της χώρας. Στο έδαφος αυτό, μόνο όξυνση της λαϊκής αντίδρασης και της ταξικής πάλης μπορεί να σημειωθεί.

Κάτω από τη βαριά σκιά του εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να υπογραμμιστεί πως η αντιλαϊκή πολιτική δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τις κάλπες που στήνουν όποτε θέλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αλλά μέσα από τους μαζικούς, εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες που μπορούν να αναπτύξουν οι λαϊκές μάζες. Και τέτοιοι αγώνες, παρά την κάμψη και υποχώρηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

Θετικό στοιχείο των εκλογών ήταν η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής Χρυσής Αυγής και το πέταγμά της από τη Βουλή, αν και οι ψηφοφόροι που αποδεσμεύτηκαν από αυτήν κατευθύνθηκαν στο άλλο ακροδεξιό, εθνικιστικό και ρατσιστικό μόρφωμα του Βελόπουλου που κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μεταμορφώνεται συνεχώς για να ξεφύγει από την κατάσταση βαθιάς κρίσης. Το βαρύ αντιλαϊκό του όμως παρελθόν και η προσήλωσή του στο μνημονιακό μονόδρομο, μαζί με τις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού που το συνθλίβουν, το καθηλώνουν σε ρόλο κομπάρσου, παρά την εκλογική του ενίσχυση.

Μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, όπως οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, αφού υπηρέτησαν από διαφορετικές θέσεις τις κυρίαρχες δυνάμεις, διαμελίστηκαν, σκόρπισαν και εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό, ενώ άλλες δυνάμεις, όπως το ΜεΡΑ 25, που αναπαράχθηκαν από παρόμοια υλικά και μπήκαν με θορυβώδη τρόπο στη Βουλή, τον ίδιο ρόλο πρόκειται να διαδραματίσουν.

Το πραγματικό πρόβλημα που αναδεικνύεται μετά τις εκλογές, με ακόμα πιο έντονο και επιτακτικό τρόπο, είναι αν θα υπάρξει μια ανεξάρτητη, απέναντι στην κυρίαρχη τάξη, ισχυρή και αξιόπιστη κομμουνιστική Αριστερά, σταθερός και ασυμβίβαστος υπηρέτης του λαού και των συμφερόντων του. Όχι μια κατ’ όνομα  Αριστερά, προσαρμοσμένη στις πιέσεις, τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων, αλλά μια πραγματική κομμουνιστική Αριστερά, ένα πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα, που χωρίς την ύπαρξη, την οικοδόμηση και τη δράση τους, η εργατική τάξη και οι πλατιές λαϊκές μάζες θα παραμένουν αφοπλισμένες και αδύναμες και ο αγώνας τους θα μετατρέπεται σε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μιας νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας για να πλασάρεται στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό σκηνικό. Η κυριαρχία της συμβιβαστικής πολιτικής στο χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς πρέπει να ανατραπεί και αυτό είναι το μεγάλο καθήκον στο οποίο οφείλουν να συστρατευθούν όλες οι πραγματικά αριστερές δυνάμεις, όλοι οι κομμουνιστές.

 

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το