Η παλαιστινιακή κυβέρνηση λέει ότι το Ισραήλ «παίζει με τη φωτιά», καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι ετοιμάζονται να διασχίσουν τις μουσουλμανικές περιοχές στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η «Πορεία της Σημαίας» πραγματοποιείται την Ημέρα της Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, γιορτάζοντας την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967.

Το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του ολόκληρη την Ιερουσαλήμ, κάτι που απορρίπτουν οι περισσότερες χώρες και οι Παλαιστίνιοι.

Παλαιστινιακές φατρίες είχαν προειδοποιήσει ότι η εν λόγω παρέλαση στη μουσουλμανική συνοικία της πόλης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σύγκρουσή δεκαετιών με το Ισραήλ για τα κατεχόμενα εδάφη που διεκδικεί η Παλαιστίνη. Για τους Παλαιστίνιους, η πορεία της αποτελεί προσβολή και παραβίαση ενός από τα ιερά μέρη της πόλης, που κατακλύζεται όλο και περισσότερο καθημερινά από την επεκτατική πολιτική των εποικισμών του Ισράηλ στη Δυτική Όχθη και οδηγεί χιλιάδες Παλαιστίνιους να μένουν άστεγοι.

Νωρίτερα υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη. Λίγο αργότερα, εκατοντάδες Εβραίοι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένου ενός ακροδεξιού βουλευτή, έφτασαν στον χώρο, όπου κάποιοι χόρεψαν, κυμάτισαν ισραηλινές σημαίες και υποκλίθηκαν για να προσευχηθούν, προτού τους σταματήσει η αστυνομία, όπως μεταδίδει το BBC.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το Ισραήλ παίζει ανεύθυνα και απερίσκεπτα με τη φωτιά επιτρέποντας στους εποίκους να βεβηλώνουν τους ιερούς τόπους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και κλιμακώνοντας τις δολοφονίες Παλαιστινίων.

Ο ίδιος δήλωσε στο ραδιόφωνο της Φωνής της Παλαιστίνης ότι «το Ισραήλ αγνοεί τη διεθνή κοινότητα» και ότι «δεν σέβεται τις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας και θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου».

Πέρυσι, μια καταστροφική σύγκρουση 11 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα ξέσπασε την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, όταν οι ηγέτες της Χαμάς της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες προς την πόλη μετά τη σύγκρουση Ισραηλινών αστυνομίας και Παλαιστινίων στον ιερό τόπο.

πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το