Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

Αθήνα, 12/3/2023

Για την εγκληματική επίθεση κατά συναδέλφου μας

Το βράδυ της Τρίτης 7 Μαρτίου ο συνάδελφος αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου μας Μανώλης Ψαρρός έπεσε θύμα εγκληματικής επίθεσης. Αποτέλεσμα του μαφιόζικου χτυπήματος είναι ο συνάδελφος να νοσηλεύεται με πολλαπλά χτυπήματα από τα οποία θα μπορούσε να κινδυνεύσει η ζωή του. Η βιαιότητα των χτυπημάτων ήταν μάλιστα τόσο σφοδρή, ώστε το θύμα της επίθεσης να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο ξυλοδαρμός του συναδέλφου, ο οποίος στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων είναι υπεύθυνος για την προστασία του αρχαιολογικού περιβάλλοντος και των μνημείων της Μυκόνου, φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία όσων συναδέλφων ασκούν εποπτεία και έλεγχο σε περιοχές ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα νησιά της τουριστικής μονοκαλλιέργειας.  Αποτελεί μικρό μόνο μέρος της βίας που ασκείται από οργανωμένα συμφέροντα κατά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Το περιστατικό δεν το αντιμετωπίζουμε ως μια μεμονωμένη περίπτωση άσκησης σωματικής βίας.

–    Εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των αφόρητων πιέσεων που δέχονται οι συνάδελφοι κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

–     Εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής και ταχύτατα αναπτυσσόμενης απαξίωσης του έργου των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ως «εχθρών της ανάπτυξης».

–      Εντάσσεται στο πλαίσιο της απαξίωσης όλων των προσπαθειών για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα.

Με την εγκληματική ενέργεια κατά του συναδέλφου μας αποδείχθηκε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο ότι πρακτικά οι συνάδελφοι που εκτελούν τα καθήκοντά τους εφαρμόζοντας τον Αρχαιολογικό Νόμο και υπερασπίζονται δημόσια αγαθά βρίσκονται ουσιαστικά απροστάτευτοι, διακινδυνεύοντας ακόμα και την σωματική τους ακεραιότητα.

Ζητάμε

·       Η έρευνα από τις αρχές να προχωρήσει ταχύτατα και σε βάθος.

·       Να βρεθούν και να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί του εγκληματικού χτυπήματος κατά του συναδέλφου μας.

·       Να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση.

·       Απαιτούμε από την Υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων.

      Ενωμένοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εφαρμόζοντας όπως είναι καθήκον μας την αρχαιολογική νομοθεσία.

Ο Σύλλογος θα σταθεί αρωγός στον συνάδελφό μας και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Η εγκληματική και μαφιόζικη επίθεση δεν θα πετύχει τον σκοπό της.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

            Λιώνης Δέδες                                                              Γκότσης Στάθης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το