ΕΛΜΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ PISA

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

Κηρύσσουμε κυλιόμενες στάσεις εργασίας τις ώρες διεξαγωγής του διαγωνισμού από τις 8 έως τις 26 Απριλίου!

Να τον ακυρώσουμε!

Η  “Ξένη Γλώσσα – αγγλικά (FLA)” και “Μαθαίνοντας για έναν Ψηφιακό Κόσμο” είναι τα δύο επιπλέον πεδία, πέραν των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών και της κατανόησης κειμένου, στα οποία θα εξεταστούν οι 15χρονοι μαθητές στις επόμενες εξετάσεις της Διεθνούς Έρευνας PISA, οι οποίες στη χώρα μας πιλοτικά θα πραγματοποιηθούν από 8  έως 26 Απριλίου 2024 .

Στη χώρα μας στην  πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2025  θα συμμετάσχουν  43 δημόσια και ιδιωτικά Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια – όλα από την Αττική. 

Στην περιοχή της ευθύνης της ΕΛΜΕ μας έχουν οριστεί να συμμετάσχουν το 2ο Λύκειο Ν. Σμύρνης και το 2ο Λύκειο Καλλιθέας, ενώ μια σειρά άλλα σχολεία έχουν οριστεί ως αναπληρωματικά.

Τους προηγούμενους μήνες, με την ανακοίνωση της κατάταξης της χώρας μας στον διαγωνισμό PISA, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για καμία έρευνα και για ουσιαστικά συμπεράσματα, αλλά χρησιμοποιεί τέτοιους διαγωνισμούς για να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και πιο συγκεκριμένα την προώθηση της αξιολόγησης, την ελεύθερη επιλογή σχολείου, την προώθηση του εθνικού απολυτηρίου και ενός λυκείου εξεταστικού κολαστηρίου.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που είμαστε αντίθετοι με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Συνοπτικά, με την υλοποίηση του προγράμματος PISA επιχειρούν:

· να μεταβιβάσουν, τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

· να προωθήσουν αντί της γνώσης τις δεξιότητες. Για να πάει καλά μια χώρα στο διαγωνισμό πρέπει οι μαθητές της να έχουν αντιμετωπίσει τη Γλώσσα σχεδόν αποκλειστικά ως εργαλείο επικοινωνίας, να έχουν διδαχτεί από τα Μαθηματικά κυρίως μεθόδους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, ενώ στις Φυσικές επιστήμες να μην έχουν εμβαθύνει στο γιατί αλλά στο πώς

· να αποτελέσουν τα σταθμισμένα τεστ και οι επιδόσεις των μαθητών σ΄ αυτά τα μετρήσιμα μεγέθη της εκπαιδευτικής διαδικασίας που σε άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων. Η διεθνής πείρα έχει αποδείξει ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων, αλλά και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

Το ίδιο υπουργείο που κωφεύει σε βασικά αιτήματα που, προφανώς, θα βελτιώσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα για όλα τα παιδιά (λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, μείωση της ύλης, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και όχι να υπάρχουν κενά έως τα Χριστούγεννα, αύξηση της χρηματοδότησης για υποδομές, ενισχυτική διδασκαλία, ακύρωση της αντιπαιδαγωγικής αξιολόγησης, αύξηση μισθών για εκπαιδευτικούς που να ζουν με αξιοπρέπεια κ.α.), θέλει δήθεν να «μετρήσει» τα «προβλήματα» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Όποια και να είναι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, θα αποτελέσουν άλλο ένα λιθαράκι στο αφήγημα για την ανάγκη για περισσότερη και πιο «αποτελεσματική» αξιολόγηση, μέτρηση, και προσαρμογή στις πολιτικές εμπορευματοποίησης. Θα αξιοποιηθούν ως εργαλεία δυσφήμισης του έργου του εκπαιδευτικού και του Δημόσιου σχολείου, για το τσάκισμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA!

  • Οργανώνουμε καμπάνια πολύπλευρης ενημέρωσης κι αντίστασης. Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές μας και τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και λειτουργίας του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα παρέμβει στα σχολεία της περιοχής της που θα ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν στις εξετάσεις αυτές.
  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων σχολείων να βγάλουν ψηφίσματα εναντίωσης στο διαγωνισμό. Μπορεί να αξιοποιηθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.
  • Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, κηρύσσει κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 8 έως τις 26 Απριλίου, τις ώρες διεξαγωγής του διαγωνισμού και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά σε αυτή ώστε να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ οι εξετάσεις PISA.

Η Πρόεδρος – Ο Γραμματέας

Μαίρη Πρίμη – Απόστολος Ξυδάς

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το