Ανταπόκριση από τη σημερινή κινητοποίηση στην Ικαρία

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα με σημαντική συμμετοχή η συγκέντρωση στην οποία καλούσε το σωματείο της ΕΛΜΕ στην Ικαρία. Πολύς κόσμος ευαισθητοποιημένος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αναδεικνύουν ακόμα πιο ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών, συμμετείχε στη συγκέντρωση με σκοπό να δηλώσει παρόν και να διαμαρτυρηθεί  ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή που μέρα με τη μέρα εντείνεται, να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα και να διατρανώσει την αντίστασή του ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στην αξιολόγηση και τους εκπαιδευτικούς νόμους που μέσα στην περίοδο την πανδημίας περνάει σωρηδόν η κυβέρνηση αλλά και με καίριο αίτημα το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων άμεσα και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΕΛΜΕ Ικαρίας: Κάτω η πολιτική της διάλυσης του δημόσιου σχολείου, της αστυνομοκρατίας και της καταστολής

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Πέρασε ένας χρόνος ακριβώς από τότε που τα σχολεία έκλεισαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μπροστά στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ένα ακραίο και πρωτόγνωρο οριζόντιο μέτρο παρουσιάστηκε τότε ως «λύση» έκτακτης ανάγκης. Ένα χρόνο μετά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα σχολεία της χώρας με μικρά διαλείματα παραμένουν κλειστά. Και αυτό εκτός από εγκληματική ευθύνη αποτελεί και τη συντριπτική απόδειξη της ολοκληρωτικής αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά ίσα ίσα συνεχίζει την πολιτική διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της υγείας. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι παρά την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα και τις διακηρύξεις, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό ακόμη και εν μέσω πανδημίας μείωσε τα κονδύλια για την υγεία ακόμη και αυτά του προϋπολογισμού κατά 572 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020!

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο πραγματικής πολιτικής προστασίας. Ούτε για τα σχολεία, ούτε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ούτε καν για την διενέργεια των αναγκαίων τεστ! Τα μόνα μέτρα που παίρνει με πρόσχημα την πανδημία όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση, αφορούν απαγορεύσεις κάθε είδους, περιορισμούς και πρόστιμα. Μόνο που αυτά δεν αντιμετωπίζουν την πανδημία και δεν μπορούν να αφορούν την πανδημία, όπως αποδεικνύουν οι ίδιες οι εξελίξεις. Γιατί παρά τις διαρκείς απαγορεύσεις και τα αλλεπάλληλα lock down η χώρα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το μόνο που μένει από την επιβολή αυτής της εγκληματικής και αδιέξοδης πολιτικής είναι ένα άθροισμα 117 αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση με τον λαό κλειδωμένο μέσα. Νόμοι που καταργούν δικαιώματα και ανατρέπουν κατακτήσεις σε εργασία, υγεία, παιδεία πρόνοια, σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Μα πάνω από όλα νόμοι που στοχεύουν σε δημοκρατικά δικαιώματα και θελμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Που παγιώνουν την αστυνομοκρατία, τον τρόμο, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Κάτω η πολιτική των χουντονόμων και της καταστολής.

Τα αλλεπάλληλα περιστατατικα αστυνομικής βίας, όπως αυτά της Νέας Σμύρνης, αποτελούν αποδείξεις και προανάκρουσμα ενός αντιδραστικού και ανελεύθερου καθεστώτος που επιχειρεί να παγιώσει η, ακροδεξιάς πνοής, κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν συνιστούν εξαιρέσεις και ατυχείς συμπεριφορές μεμονομένων αστυνομικών, όπως υποκριτικά θέλουν να τα παρουσιάζουν κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ. Σηματοδοτούν το νέο περιεχόμενο της αστυνομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Οι ακραίες συμπεριφορές των αστυνομικών είναι το αποτέλεσμα και το ζητούμενο μιας ακραία αυταρχικής και κατασταλτικής πολιτικής που επιχειρούν να εδραιώσουν. Μιας πολιτικής ακροδεξιάς σιδηράς πυγμής με στόχο την ανεμπόδιστη εφαρμογή μιας βαθιά αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, η αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Ανοίξτε τα σχολεία τώρα! Η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα στον κόσμο που τα σχολεία είναι κλειστά για τόσους μήνες. Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν κλείσει τα σχολεία ούτε μια ώρα από τον Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιμετώπισε τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικης κοινότητας για το ασφαλές άνοιγμα και λειτουργία των σχολείων με καταστολή, αλαζονεία και χλευασμό. Τώρα παριστάνουν τους αθώους έχοντας κλειστά τα περισσότερα σχολεία από τον Νοέμβρη. Όχι! Έχουν την απόλυτη ευθύνη για το διαρκές

έγκλημα που συντελείται σε βάρος της νέας γενιάς. Το θέατρο της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί σε τίποτα να υποκαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης. Την μόνη εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικά σε νησιά όπως την Ικαρία και τους Φούρνους που δεν υπάρχουν κρούσματα, η ευκολία με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων αποδεικνύουν την ανάλγητη αδιαφορία της κυβέρνησης για τους μαθητές και την δημόσια εκπαίδευση.

Όχι στην αξιολόγηση κατηγοριοποίηση χειραγώγηση.

Διακηρυγμένος στόχος αυτής της πολιτικής αποτελεί η επιβολή της αξιολόγησης. Είναι αστείο να ισχυρίζεται πλέον κάποιος ότι η αξιολόγηση έχει στόχο την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Μοναδικοί στόχοι της επιβολής της αξιολόγησης αποτελούν η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και η αυτονομία της σχολικής μονάδας. Το αναφέρουν ρητά οι δεσμεύσεις τους, το περιγράφουν στα νομοσχέδια τους. Αποδεικνύεται από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα που «αξιολογούνται». Η αξιολόγηση αποτελεί μια βαθιά αντιδραστική τομή για το δημόσιο σχολείο. Φέρνει τεκτονικές αλλαγές, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών,  εισάγοντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τελικά διαμορφώνοντας ένα ακόμη πιο ταξικό σχολείο για τους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός κλάδος για μια ακόμη φορά έδωσε μια συντριπτική απάντηση στους σχεδιασμούς του υπουργείου με την απεργία αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Να αποσυρθούν τώρα οι αντιεκπαιδετικοί νόμοι.

Το πραγματικό περιεχόμενο του νέου νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία βιάστηκε να κάνει σαφές η κυβέρνηση. Η είσοδος της αστυνομίας στο ΑΠΘ και η αναίτια επίθεση ενάντια στους φοιτητές που πραγματοποιούσαν συνέλευση με αίτημα το άνοιγμα των σχολών, δείχνει ότι πραγματικός στόχος είναι το φοιτητικό κίνημα και όχι κάποιες ανύπαρκετες γιάφκες. Ο νέος νόμος για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, εντείνει τα ταξικά φίλτρα και οδηγεί όσους έχουν να πληρώσουν στην αγκαλιά των κολεγίων. Εξυπηρετεί τους πάγιους στόχους της Δεξιάς για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε απέναντι σε όλα αυτά είναι ο δρόμος του αγώνα! Για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Για την περιφρούρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τώρα όχι… μετά!

-Ανοίξτε τα σχολειά ΤΩΡΑ!

-ΟΧΙ στην «αξιολόγηση». Απόσυρση του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου.

-Αγώνας ενάντια στους χουντονόμους, την αστυνομοκρατία και την καταστολή!

ΟΛΟΙ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΕΛΜΕ 12:00 στον ΕΥΔΗΛΟ.

                                                Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας Φούρνων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το