ΕΛΜΕ Εύβοιας

Τις τελευταίες  μέρες παρακολουθούμε συγκλονισμένοι/ες τη νέα τραγωδία που βιώνει η χώρα μας, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, με το ξεκλήρισμα του θεσσαλικού λαού και την εξαφάνιση ολόκληρων χωριών από το χάρτη. Πριν καλά καλά σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου που κατέκαψε  το 60% περίπου του δάσους της Δαδιάς, μια νέα φυσική καταστροφή, η έκταση της οποίας οφείλεται σε διαχρονικές κυβερνητικές αμέλειες, πλήττει ουσιαστικά όλη τη χώρα. 

Τα νέα που καταφθάνουν από τις περιοχές που επλήγησαν είναι δραματικά. Χωριά ολόκληρα και γειτονιές σε πόλεις βρίσκονται κάτω από το νερό. Ο αριθμός των νεκρών ολοένα αυξάνεται ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι, για τους οποίους ίσως ποτέ δε μάθουμε τίποτα. Η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και ο κακός συντονισμός των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, οδήγησαν σε αυτή τη πρωτόγνωρη  καταστροφή, από την οποία η Θεσσαλία θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει, ενώ και όλη η χώρα θα βιώσει σύντομα τις συνέπειές της σε επίπεδο επισιτιστικής επάρκειας, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, φτωχοποίησης του πληθυσμού, εσωτερικής μετανάστευσης.

Στην Εύβοια, η οποία μετράει ακόμη τις πληγές της από την πλημμύρα του 2020, τις  πυρκαγιές του 2021 και η οποία επίσης επλήγη μερικώς από τον Daniel, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη, γιατί η αλληλεγγύη που δεχτήκαμε από το λαό όλης της Ελλάδας ήταν πολύτιμη εκείνες τις δύσκολες ώρες και κράτησε όρθιο το λαό της Β. Εύβοιας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με συναδέλφους από τις πληγείσες περιοχές ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα παρακάτω είδη:  νερά, είδη υγιεινής (χαρτιά υγείας, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, μωρομάντιλα κλπ), ξηρά τροφή, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες.

Η επικοινωνία θα γίνεται από την ΕΛΜΕ απευθείας με το συντονιστικό εθελοντών εκπαιδευτικών και οι δράσεις αλληλεγγύης θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα και θα είναι εστιασμένες.

Σε δεύτερο χρόνο και μόλις ανοίξουν τα σχολεία εκεί, θα δούμε και τις ανάγκες σε σχολικά είδη κλπ

Τα είδη πρώτης ανάγκης από την παραπάνω λίστα θα συγκεντρώνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9-1 μ.μ. στο 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας (οδός Προαστίου 26).

                                           Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Η πρόεδρος                                                                                         Ο γεν. γραμματέας

Χαρά Νίκα                                                                                                  Αντώνης Μπαϊρακτάρης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το