ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

26/8/2023

Άμεση ανάγκη για την ουσιαστική στήριξη των σχολείων μας

με καθαρίστριες, φύλαξη, αυξημένα δρομολόγια, ισοκατανομή, νέα κτήρια κλπ

Ο Δήμος και η Πάρνηθά μας καίγεται, η Δυτική Αττική ξανακαίγεται όπως κι όλη η χώρα και αυτό το καλοκαίρι με πάνω από 25 νεκρούς ως τώρα και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους κάρβουνο!… Μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και τους υπόλοιπους κατοίκους που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα.

Όμως, πρέπει να αναφερθούμε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Δεν ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε στην περιοχή της μοναδικής, θηριώδους καρκινοχωματερής όλης της Αττικής και με τις φωτιές καταστρέφεται ένας πολύ σημαντικός φυσικός πνεύμονας που μας προστάτευε και από τη ρύπανση και τη μόλυνση της χωματερής… Δεν ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια, τα οικονομικά προβλήματα, η κυβερνητική και διοικητική ανεπάρκεια και ανικανότητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον λαό και τη χώρα. Επιβάλλεται αυτά τα προβλήματα να μην σταματήσουν τον Δήμο Φυλής από την κατασκευή των νέων σχολικών κτηρίων, την ολοκληρωμένη και άμεση συντήρηση των σχολείων, αλλά και τη συνέχιση της επαρκούς υποστήριξης της λειτουργίας τους. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την ισοκατανομή και τη μετακίνηση μαθητών/τριών, στην κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμα, σε φωτισμό και θέρμανση των σχολείων, αλλά και στην άμεση προώθηση της ανακύκλωσης με πυρήνες όλα τα σχολεία μας και τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες που εξοικονομεί πόρους, ενισχύει τους κατοίκους και προστατεύει το περιβάλλον.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη 90 καθαριστριών/στών για όλα τα σχολεία του Δήμου. Δυστυχώς και πάλι οι προσλήψεις θα γίνουν με 3ωρες συμβάσεις και θα πρέπει ο κάθε Δήμος, αν έχει τη δυνατότητα, να τις συμπληρώσει ώστε να γίνουν 6ωρες. Ως ΕΛΜΕ θεωρούμε ότι όλες οι καθαρίστριες/στες πρέπει να είναι μόνιμες/οι, με πλήρες ωράριο και με αξιοπρεπείς μισθούς. Σε αυτή τη λογική επιβάλλεται οι συμβάσεις τους να είναι τουλάχιστον 6ωρες και πρέπει ο Δήμος Φυλής να πάρει και φέτος αυτή την απόφαση άμεσα. Θα παλέψουμε γι΄αυτά, γιατί είναι απολύτως απαραίτητα και λόγω της ανάγκης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για κάθε εργαζόμενο/η στη χώρα και λόγω του κορονοϊού που συνεχίζει να δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία!

Ένα πολύ επίκαιρο και σοβαρό ζήτημα είναι οι εγγραφές και οι μετεγγραφές των μαθητών που είναι πολύ πιθανό να οξυνθεί και λόγω των εξυπηρετήσεων σε ψηφοφόρους που επιδιώκονται ακόμη περισσότερο λόγω των δημοτικών εκλογών. Πάγια και σταθερή θέση της ΕΛΜΕ είναι ότι επιβάλλεται η ίση κατανομή των μαθητών μεταξύ των σχολείων της περιοχής με βάση τον αριθμό τους, τη χωρητικότητα και τη γεωγραφική θέση του κάθε σχολείου! Με αυτόν τον τρόπο μπορούν και να ενισχύονται όλα τα σχολεία και να αποφεύγεται η στοχοποίηση και υποβάθμιση σχολείων, μαθητών και συνοικιών. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των εμπλεκομένων ώστε και να υιοθετούνται ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις και να αποφεύγονται διχαστικές και αδιέξοδες καταστάσεις. Συνεργαζόμαστε σταθερά με τους συναδέλφους μας, αλλά και τους γονείς και τον Δήμο, αν αυτό είναι εφικτό, για ουσιαστικές λύσεις στο θέμα των εγγραφών και των μετεγγραφών. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ορθολογική χωροταξική κατανομή που να γίνεται από όλους σεβαστή και να μην υπονομεύεται και να μην ακυρώνεται τελικά, οδηγώντας στο άδειασμα κάποιων σχολείων και στον υπερκορεσμό άλλων!

Όμως, αυτή η ορθολογική κατανομή δεν συνέβη δυστυχώς πέρυσι με τους απόφοιτους Δημοτικών σε Άνω Λιόσια και Ζεφύρι! Οι λανθασμένες αποφάσεις της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Δ. Αττικής και του Δήμου Φυλής για τα Άνω Λιόσια και παρά την αντίθεση των εκπροσώπων των καθηγητών και των γονέων, ώθησαν τους γονείς να αδειάσουν ένα Γυμνάσιο για να μαζευτούν σαν σαρδέλες σε ένα άλλο, όπου τοποθετήθηκαν 2 προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ είναι υπερκορεσμένο εδώ και χρόνια!… Ανάλογα οξυμένα προβλήματα υπάρχουν και στα 2 Γυμνάσια στο Ζεφύρι. Σχετικά με την κρίσιμη ορθολογική κατανομή, είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η άμεση κατασκευή του 5ου Γυμνασίου Α.Λ. που έπρεπε… “να αρχίσει χτες” και να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2 χρόνια και θα αποσυμφορήσει ουσιαστικά 2 Γυμνάσια! Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει ως ένα βαθμό και η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου Α.Λ. που γίνεται γνωστό όλο και περισσότερο στην τοπική σχολική κοινότητα και κοινωνία. Ακόμη, δεν έχουν προχωρήσει από τον Δήμο και πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για άμεση κατασκευή και του 3ου ΓΕΛ Α.Λ. και για επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ Φυλής που βρίσκεται σε αναστολή. Έχουμε τονίσει ότι μια τέτοια μεταλυκειακή δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι σημαντική διέξοδος για πολλούς κατοίκους της περιοχής που συχνά αναγκάζονται να φοιτήσουν σε μακρινά ΔΙΕΚ ή ακόμη και σε ιδιωτικά ΙΕΚ με υψηλά δίδακτρα!…

Η ορθολογική κατανομή συσχετίζεται και με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και των μαθητριών μας! Δυστυχώς, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολικών δρομολογίων, που είχαν λειτουργήσει το σχολικό έτος 2018 – 19 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, ο ΟΑΣΑ πριν λίγες μέρες αρνήθηκε και πάλι να προχωρήσει τη διαδικασία, θεωρώντας ότι αυτό είναι υπόθεση της Περιφέρειας. Όμως, μέχρι τώρα δεν εξέτασε καθόλου το αίτημα, ως όφειλε, για επέκταση και αύξηση των δρομολογίων των υπαρχουσών λεωφορειακών γραμμών! Οφείλει να το κάνει αυτό γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά των παιδιών μας στα σχολεία κι αυτό είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίζει την τοπική κοινωνία από τη μεγάλη επιβάρυνση που υφίσταται λόγω του αμαξοστάσιου και του “νεκροταφείου” οχημάτων που διαθέτουν τα αστικά λεωφορεία στην περιοχή μας. Να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξυπηρετούν μαθητές/τριες από το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο, το 1ο, 3ο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, δηλαδή, σχεδόν όλο τον Δήμο!!! Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με όλες τις αναγκαίες ενέργειες, όπως το κάνουμε από την αρχή του 2022, και τον ΟΑΣΑ, αλλά κυρίως τον Δήμο, με τη σταθερή συνδρομή της Ένωσης, των συλλόγων Γονέων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών. Οφείλει να αναλάβει ο Δήμος Φυλής τις ευθύνες του, να μην κρύβεται ούτε και να υπεκφεύγει και να δράσει άμεσα! Ως ΕΛΜΕ έχουμε ζητήσει από τις αρχές Ιουλίου να προετοιμαστεί εγκαίρως ώστε, αν δεν πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις ο ΟΑΣΑ, τότε ο Δήμος είτε με δικό του είτε με μισθωμένο όχημα, να υλοποιήσει με δική του ευθύνη τη μεγάλη ανάγκη για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών/τριών μας από την έναρξη των μαθημάτων σε λίγες μέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η φύλαξη των σχολείων μας. Το 2013 ο τότε υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια μονοκονδυλία και τακτική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, πέταξε έξω από το Δημόσιο όλους τους σχολικούς φύλακες μαζί με τους δημ. αστυνομικούς, καθηγητές και υπαλλήλους στα ΑΕΙ και στη θέση των τελευταίων έφερε τώρα την πανεπιστημιακή αστυνομία. Επιτέλους, είναι άμεση ανάγκη να γίνουν προσλήψεις σχολικών φυλάκων για να είναι ασφαλής η παραμονή των μαθητών και της υπόλοιπης σχολικής κοινότητας στα σχολεία μας και για να υπάρχει προστασία των σχολικών υποδομών. Είναι πάγια η θέση της ΕΛΜΕ ότι χρειάζεται φύλαξη 24 ώρες κάθε μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα από μόνιμους υπαλλήλους! Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται και οι φθορές και οι κλοπές στα κτήρια και την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το