ΕΛΛΑΔΑ, ΠΙΟΝΙ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (για όποιον διαβάζει ακόμα)

– ΚΡΙΜΑΙΑ 1918.

Ο Ελ. Βενιζέλος με παρότρυνση του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζορζ Κλεμανσό, στέλνει στην Κριμαία, τότε Μεσημβρινή Ρωσία και μετέπειτα Ουκρανία, εκστρατευτικό σώμα από 23.551 άνδρες για «να καταπνίξουν την επανάσταση των μπολσεβίκων». Κατέστειλαν την εξέγερση των εργατών της Σεβαστούπολης αλλά στη συνέχεια βέβαια ο Κόκκινος Στρατός ενισχυμένος και από πολλούς Γάλλους ναύτες που αυτομόλησαν, τους έστειλε πέραν του Δνείπερου. αφήνοντας πίσω τους 398 νεκρούς και 657 τραυματίες.

– ΚΟΡΕΑ

Με ανοιχτές τις πληγές από το 2ο Παγκόσμιο και τον πυροδοτημένο από τους Άγγλους Εμφύλιο, η Ελλάδα, υπακούοντας στην εντολή των ΗΠΑ, γίνεται το 1950 μέλος του ΝΑΤΟ και στέλνει στην Κορέα, 10.255 άνδρες. Μετά από πενταετία παραλαμβάνει 186 φέρετρα, 610 βαριά τραυματισμένους και κάμποσες χιλιάδες με ανήκεστες ψυχολογικά βλάβες. Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Πιουριφόι, στέλνει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση Σοφ. Βενιζέλου, «η ελληνική κυβέρνησις θέλει εξοφλήση εις την κυβέρνησιν των ΗΠΑ άπασας τας δαπάνας της εκστρατείας αυτής». Και κερατάδες και νεκροί και χρεωμένοι.

– ΣΟΜΑΛΙΑ

Μετά την κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης το 1991, που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα έγινε πεδίο λεηλασίας από τις ξένες επεμβάσεις, την ξηρασία, τους λιμούς και τους άγριους εμφύλιους και η θάλασσα της, χώρος πόντισης τοξικών αποβλήτων από τη Δύση που ρήμαξαν την αλιεία Στην «ειρηνευτική» επέμβαση των Αμερικάνων, το 1993, η Ελλάδα συμμετείχε με δύναμη 110 στρατιωτικών, ανάμεσα στους οποίους ο λοχίας Μιχάλης Σούμπουρος, που επέστρεψε σε φέρετρο. Η Σομαλία έκτοτε μετατράπηκε σε λημέρι πειρατών

– ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Ο τότε πρέσβης στη Βαρσοβία, Λεωνίδας Χρυσανθακόπουλος: «Η Ελλάδα δεν βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, αλλά έδωσε τεχνική υποστήριξη, επέτρεψε την χρήση των αεροδρομίων της για ανεφοδιασμό αεροσκαφών και το Ελληνικό Ναυτικό βοήθησε με υποστήριξη ραντάρ. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και δεν έκανε, ήταν να ασκήσει βέτο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για την επίθεση. Και διέθετε το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε την συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» Μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην υπό το ΝΑΤΟ Implementation Force – Δύναμη Επιβολής Ειρήνης, το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας με 6 διμοιρίες συνολικής δύναμης 280 ανδρών.

– ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας» με στρατηλάτη στον Μπους junior, πρόσχημα την εξόντωση του έως τότε συνεργάτη του, Μπιν Λάντεν, και στόχο την αρπαγή της πλούσιας σε πολύτιμες γαίες χώρας, συνοδεύτηκε με αποστολή πολυεθνικής δύναμης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, με την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) να αποτελείται από 1 Λόχο, 57 οχήματα, 23 μηχανήματα και προσωπικό 122 αξιωματικών και υπαξιωματικών.

– ΙΡΑΚ

Δύο περίπου χρόνια μετά την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία στο Αφγανιστάν, πάλι με στρατηλάτη τον Μπους junior, ο πόλεμος του Ιράκ, που άφησε πίσω του 1,5 εκατ. νεκρούς, μας βρήκε παρόντες, με μια φρεγάτα και επί του πολεμικού σκάφους, δύναμη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ).

– ΛΙΒΥΗ

Στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Αυγή της Οδύσσειας», που μετέτρεψε την ως τότε φίλη χώρα σε εφιαλτικό σκλαβοπάζαρο και λημέρι λήσταρχων, η Ελλάδα έδωσε τα ρέστα της, με τις βάσεις σε Σούδα, Άκτιο και Ανδραβίδα, να μην είναι μόνο ενδιάμεσοι σταθμοί ανεφοδιασμού αλλά τα κύρια ορμητήρια των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών, που τη διέλυσαν.

– ΣΥΡΙΑ

Στο αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, η Σούδα ήταν το ορμητήριο όλων των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC10 που, κάνοντας αλυσίδα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, ανεφοδίαζαν τα βομβαρδιστικά γαλλικά Rafale και Μirage 2000, φορτωμένα με πυραύλους Cruise τύπου “Scalp” που ισοπέδωσαν τη Συρία. Διαθέσαμε και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου ως ορμητήριο των αμερικάνικων κατασκοπευτικών MC-12S EMARSS και MC-12W Liberty, ενώ μόνο στη Σούδα μπορούσε να ελλιμενίζεται το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο “Harry S. Truman”, μαζί με την αρμάδα συνοδείας του από 7 πολεμικά πλοία.

– ΥΕΜΕΝΗ

Στη χώρα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την UNESCO, 2 εκατ. παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά, η χολέρα έχει προσβάλει σχεδον 1 εκατ ανθρώπους, ενώ 2,5 εκατ δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Όλα αυτά από τις ανελέητες επιθέσεις του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας. Σ’ αυτούς πούλησε η προηγούμενη κυβέρνηση οπλισμό, συνοδεύοντας τον κυνισμό με τη δήλωση του δ/ντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, «Αν κάποιος μου έλεγε ότι, αν δεν πουλήσουμε αυτές τις οβίδες και αυτά τα βλήματα, θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, θα το σκεφτόμουν κι εγώ διαφορετικά. Όπλα είναι, δεν είναι για αγαθοεργίες, είναι για κακούς σκοπούς».

– ΜΑΛΙ

Στην υποσαχάρια περιοχή Σαχέλ, οι Γάλλοι διεξάγουν, 8 χρόνια τώρα, την επιχείρηση Μπαχράν, για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Οι πραγματικοί λόγοι αφορούν στη συνέχιση του ελέγχου των πρώην αποικιών τους πολιτικά, με στημένα διεφθαρμένα καθεστώτα, στην απομύζηση των φυσικών πόρων και την αποστράγγιση των οικονομιών τους, με τον αποικιακό φόρο που ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ τους. Όσοι εκλεγμένοι ηγέτες αρνήθηκαν, δολοφονήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με πραξικόπημα. Η Ελλάδα, που πρόσφατα αγόρασε 10 δισ. πολεμικά αεροσκάφη, συνυπέγραψε και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το άρθρο 18 της οποίας μιλά για «συμμετοχή σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών (!!!) συμφερόντων». Στις 20 Ιανουαρίου, η Γαλλίδα υπουργός Φλορένς Παρλύ, ενημέρωσε επίσημα τη Γαλλική Γερουσία για την συμμετοχή της Ελλάδας στη Task Force Takuba της υποσαχάριας Αφρικής με το Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών.

– Σήμερα, μετά την αποστολή των καλάζνικωφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε την αποστολή μαχητικών και πιλότων στην Ουκρανία. «Θα περιμένουμε την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε». Άξιοι των επιλογών και των ανοχών μας.

Νίνα Γεωργιάδου

αντιτετράδια τ. 132, άνοιξη 2022

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το