Η ελληνική αστυνομία κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να δείξει ό,τι χειρότερο έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο ● Το κρεσέντο καταστολής που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια, με ξύλο στον σωρό, ασφυξιόγονα μέσα σε μαγαζιά, ωμή βία σε θαμώνες μαγαζιών, κρότου-λάμψης πάνω σε πολίτες και αστυνομικό σε ετοιμότητα με το χέρι στο όπλο, συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου και ξανά την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας με θύματα οικογένειες προσφύγων και αλληλέγγυους ● Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αποδεικνύουν ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Κι όμως, υπάρχει και χειρότερο. Οσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια ξεπέρασαν οτιδήποτε έχουμε δει μέσα σε ένα χρόνο από τις αστυνομικές δυνάμεις επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι μέχρι στιγμής από τύχη δεν υπάρχει νεκρός στις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής και μάλιστα λίγο πριν φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις και δίνει αυξημένο ρόλο στην αστυνομία για τη διάλυσή τους.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής περίπου 300 άτομα βρίσκονταν στην πλατεία Εξαρχείων και συμμετείχαν σε συναυλία αλληλεγγύης στην Κατάληψη Δερβενίων 56, την οποία στις 26 Ιουνίου είχαν εκκενώσει αστυνομικές δυνάμεις φράζοντας την είσοδό της με τσιμεντόλιθους, όπως και την είσοδο στη Δερβενίων 52.

Αυθόρμητα ξεκίνησε από την πλατεία μια μικρή πορεία προς την κατάληψη, που απέχει μόλις 150 μέτρα, όπου οι συγκεντρωμένοι έσπασαν συμβολικά τους τσιμεντόλιθους των εισόδων Δερβενίων 52 και 56 και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή και τις εκκενώσεις καταλήψεων.

Τους περικύκλωσαν

Μέσα σε είκοσι λεπτά έφτασαν στο σημείο δύο διμοιρίες ΜΑΤ από την πλευρά της οδού Μπενάκη και άλλες δύο από την οδό Θεμιστοκλέους και με ξύλο, δακρυγόνα και κρότου/λάμψης έδιωξαν κακήν κακώς τον κόσμο πίσω στην πλατεία. Μία κοπέλα και ένα αγόρι που δεν πρόλαβαν να τρέξουν, συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν άγρια.

Σε λίγα λεπτά έκαναν την εμφάνισή τους δύο ομάδες ΔΡΑΣΗ: η μία κατευθύνθηκε στην οδό Θεμιστοκλέους, κάτω από την πλατεία, και αμέσως μετά κατέβηκε στον πεζόδρομο της οδού Κωλέττη, ενώ η δεύτερη κινούνταν μέσα στον κόσμο δημιουργώντας ένταση στους θαμώνες. Ξαφνικά και χωρίς καμία αφορμή, η πρώτη ομάδα επιτέθηκε σε κόσμο που βρισκόταν στα κατάμεστα μαγαζιά της οδού Κωλέττη, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τουλάχιστον εκεί είχαν καταφύγει οι απωθημένοι από την κατάληψη.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων αποδεικνύουν το μένος των αστυνομικών της ομάδας ΔΡΑΣΗ που έδρασαν στα τυφλά: έσπασαν στο ξύλο θαμώνες, κατέστρεψαν μαγαζιά, έπνιξαν την περιοχή στα χημικά σε μια πολύ ζεστή νύχτα, έριξαν δακρυγόνα μέσα σε μαγαζιά, χτύπησαν υπαλλήλους και θαμώνες.

Οι ιδιοκτήτες του μπαρ «Ντέμο» έγραψαν στην επίσημη ιστοσελίδα του καταστήματος στο facebook: «Η ομάδα ΔΡΑΣΗ μπήκε στο μαγαζί μας απρόκλητα (και προφανώς χωρίς ένταλμα). Παρά τις προσπάθειές μας να εμποδίσουμε αυτή την εισβολή και να υπερασπιστούμε τους θαμώνες και τον χώρο μας μπροστά σε αυτή την ωμή βιαιότητα, στάθηκε αδύνατο. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν εργαζόμενους και θαμώνες και δυστυχώς να συλλάβουν έναν από αυτούς.

Οι οικείοι του συλληφθέντος επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημέρωσαν ότι είναι βαριά χτυπημένος και επιπλέον ότι διώκεται για δύο κακουργήματα. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που ήταν μπροστά, αν έχουν βίντεο και φωτογραφίες από τον βίαιο ξυλοδαρμό και τη σύλληψη, να επικοινωνήσουν είτε μέσω της σελίδας μας είτε στο μαγαζί απευθείας. Το ίδιο και για όποιον θα ήταν διατεθειμένος να καταθέσει για τα συμβάντα αυτά».

Ακόμη δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Repression Watch που καταγράφει περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Είχα πάει για το live στην πλατεία Εξαρχείων με μια φίλη μου. Δεν πρόλαβα το live και ανέβηκα προς τη Θεμιστοκλέους, όταν ξαφνικά μπάτσοι μάς περικυκλώνουν και μια κοπέλα μάς φωνάζει να μπούμε στο σπίτι της για να προφυλαχτούμε. Τη στιγμή που έχουμε ανεβεί τα σκαλιά και βρισκόμαστε στην εξώπορτα του σπιτιού και μέσα από τα κάγκελα και ενώ έβλεπαν ότι δεν θέλουμε να τους κάνουμε τίποτα και ότι απλά θέλουμε να μπούμε μέσα στο σπίτι, έριξαν καταπάνω μας σκόπιμα κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να με πετύχει στο κεφάλι. Μέσα στα αίματα και σοκαρισμένη από αυτό που μόλις είχε γίνει προσπάθησα να φτάσω στο διαμέρισμα, όπου οι άνθρωποι εκεί με βοήθησαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ», περιέγραψε η Α.Η.

Ο Κ.Σ. έφτασε στην πλατεία Εξαρχείων στις 00:45 για να συναντήσει την παρέα του, όταν ξαφνικοί εμφανίστηκαν από το πουθενά αστυνομικοί, «περικυκλώνουν τα τριγύρω στενά και αρχίζουν να μας επιτίθενται σαν σε επίδειξη στρατηγικού σχεδιασμού. Ο κόσμος γύρω μου αρχίζει να τρέχει, το ίδιο κάνω κι εγώ που μόλις είχα φτάσει. Δεν πρόλαβα να καταλάβω τι συμβαίνει, όπως και κανένας μας άλλωστε. Από την πλατεία πλήθος κόσμου (μέσα κι εγώ) φεύγει τρέχοντας στη Θεμιστοκλέους με κατεύθυνση προς Ομόνοια. Οι μηχανές της αστυνομίας έρχονται γκαζωμένες από την πλατεία και κυριολεκτικά πατάνε κόσμο. Τελικά κάποιους μας περικυκλώνουν. Οι μπάτσοι πλέον είναι ένα βήμα πίσω μου. Στην πρώτη προσπάθεια διαφυγής μου, με πατάνε στο δεξί μου πόδι με τη ρόδα της μηχανής (είχα ανεβεί στο πεζοδρόμιο για να γλιτώσω) και αφού πλέον δεν υπήρχε διέξοδος φωνάζω, σηκώνοντας τα χέρια “είμαι ακίνητος, είμαι ακίνητος” μη προβάλλοντας αντίσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να με χτυπήσουν στο κεφάλι με κλομπ και να μου προκαλέσουν μεγάλη αιμορραγία. Οντας ζαλισμένος και με το αίμα –χωρίς υπερβολές- να λούζει το σώμα μου, καταφέρνω να φτάσω σε μαγαζί στην Κωλέττη (“Μαύρος Γάτος”). Οι θαμώνες μού σκουπίζουν τα αίματα, μου δίνουν πάγο και καλούν ασθενοφόρο. Καταφθάνει μισή ώρα αργότερα. Λίγο πριν μπούμε στο ασθενοφόρο με την παρέα μου, έρχεται δεύτερη κατά μέτωπο επίθεση της αστυνομίας στην Κωλέττη: πετάνε δακρυγόνα και κρότου λάμψης, με τις μηχανές τους ρίχνουν κάτω τα τραπέζια των μαγαζιών, με τα κλομπ χτυπάνε ανθρώπους που απλά είχαν βγει για διασκέδαση. Εχασα πολύ αίμα και χρειάστηκα αρκετά ράμματα».

Ο,τι κινείται παρενοχλείται

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέχρι πολύ αργά το βράδυ η ομάδα ΔΡΑΣΗ συνέχιζε να παρενοχλεί όποιον έβρισκε μπροστά της και η περιοχή εξακολουθούσε να πνίγεται στα χημικά. Μέχρι και το επόμενο πρωί, την ώρα που στον πεζόδρομο της οδού Δερβενίων και στην οδό Κωλέττη έτσουζαν τα μάτια των περαστικών, η αστυνομία προχωρούσε σε ακόμη μία επιχείρηση παρεμποδίζοντας διανομή τροφίμων από τη Δομή Αλληλεγγύης της Δερβενίων 56 (που συνεχίζει να λειτουργεί και μετά την εκκένωση) και ξαναέχτιζε την είσοδο των καταλήψεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. είδε τραυματίες μόνο αστυνομικούς…

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 00:30, όταν περίπου 150–200 άτομα πήγαν στα κτίρια των καταλήψεων που εκκενώθηκαν στην οδό Δερβενίων 52 και 56 και προκάλεσαν φθορές στην προσπάθεια ανακατάληψής τους. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με διάφορα αντικείμενα και μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στην αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε προσήχθησαν συνολικά 10 άτομα, από τα οποία επτά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές που παρέπεμψαν την υπόθεση στον 26ο ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν αύριο.

«Πάρτε το παιδί για να ανέβουν στα λεωφορεία»

Σκηνικό τρομοκρατίας στην πλατεία Βικτωρίας

Στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει στην πλατεία Βικτωρίας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και μωρά από το Αφγανιστάν. Μέσα σε λίγα λεπτά βίντεο κατέγραφαν τα ουρλιαχτά των μανάδων που αρνούνταν να φύγουν μέσα στη νύχτα από την πλατεία και οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να τους βάλουν με τη βία σε λεωφορεία και να τους οδηγήσουν στην Αμυγδαλέζα.

Αστυνομικοί κυνηγούσαν μετανάστες και μετανάστριες που σκορπίστηκαν στα γύρω στενά αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους (όλο τους το βιος σε βαλίτσες), ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι μπήκαν στα λεωφορεία. Εκείνο που έγινε γνωστό ήταν ότι η οδηγία ΜΑΤατζή προς συναδέλφους του: «Πάρτε το παιδί, έτσι θα πειστούν να ανέβουν στα λεωφορεία». Εκβιασμός και ψυχολογικός πόλεμος με θύματα ανήλικα παιδιά σε εικόνες και βιώματα που τους σημαδεύουν για πάντα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που η επιχείρηση είχε τελειώσει και τριάντα αλληλέγγυοι αποχωρούσαν από το σημείο, δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ, που τους προσήγαγαν σχεδόν όλους στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν άτομο που από το ξύλο υπέστη εξάρθρωση ώμου και επί ώρες δεν του παρασχέθηκε καμία βοήθεια. Τελικά τέσσερις από τους 22 προσαχθέντες συνελήφθησαν.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Κυριακή το απόγευμα, όταν η πλατεία Βικτωρίας κατακλύστηκε πάλι από ΜΑΤ που διέταζαν τις οικογένειες -όσες είχαν επανέλθει στο σημείο μετά την τρομοκρατία της προηγούμενης νύχτας- να μπουν στις κλούβες προς τη δομή του Σχιστού.

Πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το