Απόπειρα πραξικοπήματος από μικρή ομάδα «στρατιωτικών προδοτών» καταγγέλλει η κυβέρνηση του Καράκας μετά τις βιντεοσκοπημένες εκκλήσεις του Χουάν Γκουάιδο για «εξέγερση» του εθνικού στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Πληροφοριών, Χόρσε Ροντρίγκεζ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία μικρή ομάδα «στρατιωτικών προδοτών», οι οποίοι επιχειρούν πραξικόπημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αναλυτικά

Ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της Βενεζουέλας κάλεσε κυβερνητικούς υποστηρικτές να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο για να υπερασπιστούν το Νικολά Μαδούρο από «μια μικρή εξέγερση προδοτών στρατιωτικών» που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ο Καμπέλο θέλησε να υποβαθμίσει την απόπειρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι στο Καράκας όλα είναι ήσυχα και ότι η αεροπορική βάση της Κάρλοτα παραμένει ανέγγιχτη.

 

Ρούμπιο και ο Ταγιάνι έσπευσαν να στηρίξουν το πραξικόπημα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει συμβάλει στην διαμόρφωση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βενεζουέλα, προέτρεψε τους στρατιώτες και τους πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας να ξεσηκωθούν.

«Αυτή είναι η στιγμή που οι στρατιωτικοί στην Βενεζούελα πρέπει να εκπληρώσουν τον συνταγματικό όρκό τους και να υπερασπιστούν τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Γουαϊδό στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Tαγιάνι στο άκουσμα της είδησης συντονίστηκε πλήρως με τον Γουαϊδό δηλώνοντας πως η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα – την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε».

Από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα

O αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος υποστήριξε ότι η «τελική φάση» του σχεδίου για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο καλώντας παράλληλα τους πολίτες και τον στρατό να τον υποστηρίξουν.

Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», ισχυρίστηκε ο Γουαϊδό, που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας έχοντας στο πλευρό του τον Λεοπόλδο Λόπεζ, που είχε τεθεί εδώ και μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό.

View image on TwitterView image on Twitter
Βίντεο με το σύνθημα για πραξικόπημα

Το σύνθημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο έδωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό που παρουσιάστηκε κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από ομάδα ατόμων με στρατιωτική περιβολή.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Λίγη ώρα μετά το βίντεο – κάλεσμα του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον μεταβατικό πρόεδρο ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Embedded video

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το