Οι δύο διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί στην πόλη Κεμάν, είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 103 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, κατά την τελετή μνήμης για την τέταρτη επέτειο δολοφονίας από τις ΗΠΑ του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι πρώτες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις με διαφορά 10 λεπτών.

Αρχικά, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν γνωστό αν οι εκρήξεις οφείλονταν σε γκαζάκια ή σε βομβιστές αυτοκτονίας. Αργότερα Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πρόκειται για δύο βόμβες που πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως και χαρακτήρισαν το περιστατικό ως τρομοκρατικό.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στους δρόμους που οδηγούν στο νεκροταφείο Golzar Shahada, τον Κήπο των Μαρτύρων. Η σορός του Σουλεϊμανί είναι θαμμένη στο νεκροταφείο μαζί με 1.024 μαχητέςκαι ο χώρος έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τους υποστηρικτές του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» κατά των ΗΠΑ και της Δύσης.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, δήλωσε: «Οι εχθροί του έθνους πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν ποτέ να προκαλέσουν διαταραχή στη σιδερένια αποφασιστικότητα του ιρανικού έθνους να υπερασπιστεί τα ισλαμικά ιδεώδη». Είπε επίσης ότι οι επιθέσεις έκαναν το Ιράν πιο αποφασισμένο «να στεγνώσει τις ρίζες του τρόμου και της βίας».

Ο Μοτζτάμπα Ζολνούρι, αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, είπε: «Ο μη αυτοκτονικός χαρακτήρας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κερμάν δείχνει ότι είναι πράξη του σιωνιστικού καθεστώτος. Θα τιμωρήσουμε το Σιωνιστικό καθεστώς με μια εκδίκηση που θα έχει παγκόσμια επιχειρησιακή αξία».

Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σε επίθεση drone των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) στη Βαγδάτη το 2020 και θεωρούνταν ο ηγέτης που κατεύθυνε τις ιρανικές δυνάμεις  στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν είναι συνηθισμένες στο Ιράν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν η προφανής επίθεση ήταν αποτέλεσμα μιας εγχώριας ομάδας ή μιας ομάδας που κατευθύνεται από το Ισραήλ.

Το Ιράν είχε μόλις πρόσφατα δηλώσει ότι είχε εξαλείψει μια ομάδα που υποστηριζόταν από τη Μοσάντ, την κρατική μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Στις 25 Δεκεμβρίου, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), γεγονός που ώθησε την Τεχεράνη να απειλήσει ότι το Ισραήλ «σίγουρα θα πληρώσει» για τις ενέργειές του.

*πηγή: tvxs, με πληροφορίες από Guardian

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το