Το λιονταράκι Sparta της Εποχής των Παγετώνων ανακαλύφθηκε από έναν κυνηγό χαυλιόδοντων στη Σιβηρία το 2018

Στις αρχές του φθινοπώρου του 2018, επτά μέτρα κάτω από το έδαφος σε μια παγωμένη σήραγγα βαθιά στην Αρκτική της Σιβηρίας, ο τοπικός κυνηγός χαυλιόδοντων μαμούθ Πάβελ Εφίμοφ έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη.

Επικοινώνησε με ερευνητές στο σιβηρικό παράρτημα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Γιακούτσκ. Μια ομάδα εστάλη στο χώρο στο Belaya Gora, στην όχθη του ποταμού Indigirka.

Αυτό που βρήκαν εκεί ήταν ένα από τα πιο όμορφα διατηρημένα ζώα της Εποχής των Παγετώνων: ένα λιονταράκι της εποχής των σπηλαίων, ηλικίας 28.000 ετών, στριμωγμένο κάτω από το μόνιμο παγετό με τα δόντια, το δέρμα, τα νύχια και ακόμη και τα μουστάκια άθικτα.

Ο μικρός, τον οποίο ο επιστήμονας Dr Valery Plotnikov και οι συνεργάτες του ονόμασαν αρχικά “Spartak”, βρέθηκε μόλις 15 μέτρα μακριά από ένα άλλο λιονταράκι, τον Boris, που οι ντόπιοι είχαν ανακαλύψει το προηγούμενο έτος.

Αγάπη Νταλέν
Η Παλαιοντολόγος Dr Victoria Heritage του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο ερευνά το νεογέννητο Love Dalén ηλικίας 28.000 ετών

Το ζευγάρι θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν αδέλφια. Αλλά καθώς ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η πρώτη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε για το ζευγάρι, έζησαν περισσότερα από 15.000 χρόνια. Η χρονολόγηση άνθρακα έβαλε τον Μπόρις σε 43.448 ετών. Μια αξονική τομογραφία και γενετικές εξετάσεις καθόρισαν επίσης ότι το νεότερο από τα δύο ήταν θηλυκό: εξ ου και το νέο του όνομα, “Σπάρτη”.

Τα λιοντάρια των σπηλαίων έχουν εξαφανιστεί για περίπου 14.000 χρόνια. Οι επιστήμονες της ομάδας που αργότερα πήγαν να καλύψουν την ανασκαφή, η οποία περιελάμβανε κορυφαίους παλαιοντολόγους από τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πίστευαν στα μάτια τους.

«Ήταν απολύτως εκπληκτικό», δήλωσε στο Euronews ο Love Dalén, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής στη Στοκχόλμη. «Ξέρεις ότι μπορεί να βρεις κάτι, αλλά αυτό έμοιαζε σαν να είχε πεθάνει μόλις πριν από δύο ημέρες».

Αγάπη Νταλέν
Οι ερευνητές ταξιδεύουν στην τοποθεσία στο Belaya Gora μετά τη δεύτερη ανακάλυψη σοκ το 2018 Love Dalén

Τμήματα του μόνιμου παγετού είχαν ήδη λιώσει γύρω από τη “Σπάρτη”, είπε, αλλά παρ’ όλα αυτά η ομάδα έπρεπε να είναι “πολύ προσεκτική” αφαιρώντας το δείγμα από τη σπηλιά, καθαρίζοντας λίγο από τη λάσπη πριν την βάλει σε φορείο.

Το ζευγάρι έφτασε στο Γιακούτσκ τον Νοέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 και δοκιμάστηκαν αυστηρά για μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, που μπορεί να παραμείνουν αδρανείς για χιλιετίες πριν από τη σάρωση για τη διερεύνηση της κατάστασης των οστών και του μαλακού ιστού τους.

Αγάπη Νταλέν
Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η Σπάρτη ήταν θηλυκή και 15.000 χρόνια νεότερη από ένα άλλο μικρό που βρέθηκε 15 μέτρα μακριά, με το όνομα Boris Love Dalén.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπίστωσε ότι και τα δύο μικρά ήταν μόλις ενός έως δύο μηνών όταν πέθαναν. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι είχαν σκοτωθεί από ένα αρπακτικό, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έπεσαν και να παγιδεύτηκαν ή να τάφηκαν σε λάσπη.

Έδωσε επίσης μερικές σημαντικές ενδείξεις για την εξέλιξη του ευρασιατικού λιονταριού των σπηλαίων. Οι “χρυσές” γούνες και των δύο μικρών ήταν παρόμοιες με αυτές των σημερινών αφρικανικών λιονταριών, αλλά πιο μακριές και χοντρές, που θα μπορούσαν να τα προστατεύσουν από το κρύο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα δόντια τους είχαν βγει σε νεότερη ηλικία από ό, τι βγαίνουν στα αφρικανικά λιοντάρια σήμερα, υποδηλώνοντας ότι λόγω των σκληρότερων χειμώνων «τα μικρά έπρεπε να αναπτυχθούν γρηγορότερα και να μπορούν να τρώνε κρέας σε νεότερη ηλικία».

Μια πλήρης «αυτοψία» για την εξέταση διακριτών πτυχών όπως το περιεχόμενο των στομαχιών των μικρών καθώς και η πλήρης γενετική αλληλουχία μπορεί να λάβει χώρα στο μέλλον. Προς το παρόν, ο καθηγητής Dalén λέει, «Η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν πολύ διασκεδαστική. Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ επιστημόνων».

πηγή: euronews.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το