Η αντίσταση στις διώξεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καθήκον όλων μας!

Η τρομοκρατία των διώξεων και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης εντείνεται μετά τις εκλογές σε όλη την εκπαίδευση. Στον Πειραιά έχει στηθεί μια βιομηχανία διώξεων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με ενορχηστρωτή τον ΔΙΔΕ Πειραιά και  τη ΔΑΚΕ στον βρώμικο ρόλο αποτελώντας «το αυτί, το μάτι και το στόμα» της διοίκησης και της κυβέρνησης. Σκευωρίες στήνονται. Αγωνιστές εκπαιδευτικοί με ψεύτικες κατηγορίες και νομοθετικό πλαίσιο των πιο μαύρων εποχών παραπέμπονται στο πειθαρχικό ακόμα και για έκφραση άποψης!

Την τελευταία (!) ημέρα των σχολείων επτά εκπαιδευτικοί κλήθηκαν από το πειθαρχικό τμήμα της ΔΔΕ για να παρουσιαστούν και να παραλάβουν την κλήση τους. Όλοι παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς», που περιλαμβάνεται στον αντιδραστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα:

  • Τέσσερα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Γιώργος Καββαδίας –μέλος Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, Ακρίτας Καλούσης-μέλος Δ.Σ. ΟΛΜΕ, Δημήτρης Μητρόπουλος, Σακιώτη Νάση) διώκονται για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις εξετάσεις Pisa που κατηγοριοποιούν ταξικά ακόμα περισσότερο μαθητές και σχολεία, έξω από το 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου. Αποτελεί συνέχεια της προκαταρκτικής ΕΔΕ που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΔΙΔΕ Πειραιά τον τελευταίο μήνα. Σχεδόν ένας ολόκληρος σύλλογος διδασκόντων, αυτός του 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου κλήθηκε σε κατάθεση κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής ΕΔΕ, που διήρκησε πάνω από ένα μήνα, γιατί προφανώς… κάπου έπρεπε να βγάλει!
  • Δύο μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Ζήσης Γκέρτσος, Παναγιώτης Χουντής) αντιμετωπίζουν πειθαρχικά την ίδια κατηγορία, επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση το 2020 για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου (όπου και τούς συνέλαβαν μαζί με άλλους 62, με πρόφαση τις απαγορεύσεις λόγω covid-19). Ενώ η υπόθεση έχει πάει στο δικαστήριο και η δίκη παίρνει εδώ και 3 χρόνια συνεχείς αναβολές, παρατείνοντας τη δικαστική ομηρία των συναδέλφων, τώρα, ως διά μαγείας, οι συνάδελφοι παραπέμπονται και πειθαρχικά. 3 χρόνια μετά!!!
  • Ένα μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά (Νεκτάριος Χατζηανδρέου) πέρα από …«ανάρμοστη συμπεριφορά» κατηγορείται και για «κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής» γιατί σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του -πρώην- ΓΓ του Υπουργείου Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων κι ενώ η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Πειραιά είχαν βγάλει σχετική ανακοίνωση-καταγγελία. Απαγορεύεται διά να ομιλείς!
  • Επίσης διεξάγεται και νέα προκαταρκτική ΕΔΕ, αυτή τη φορά για το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας. Σημειώνουμε πως, πρόκειται για το σχολείο εκείνο, όπου, χάρη στην παρέμβαση-κινητοποίηση της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αποτράπηκε μετακίνηση 13 μαθητών στα Άνω Λιόσια.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για προσωπικές επιλογές του ΔΙΔΕ:

  • που η θητεία στιγματίζεται από μια σειρά διώξεων εκπαιδευτικών που τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα
  • που λειτουργεί και ως κομματάρχης παλαιά κοπής του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιώντας  τη διοικητική του θέση για να ενισχύσει τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. 

Όλα αυτά αποτελούν υλοποίηση του δόγματος «νόμος και τάξη» που στοχεύει στην καταστολή και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στο χτύπημα  των σωματείων βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία. Αποτελούν  μέρος της επιβολής της πολιτικής της κυβέρνησης, γιατί χωρίς την τρομοκρατία και την καταστολή δεν μπορούν να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Μια πολιτική (υποχρηματοδότηση, αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, εκατοντάδες κενά μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, ομηρία νεοδιόριστων):

  • που εντείνει την επίθεση στο δημόσιο σχολείο με στόχο την πλήρη διάλυση του και εν τέλει τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιδιώκουν ΕΕ, ΟΟΣΑ και Κεφάλαιο
  • που διαμορφώνει ένα σχολείο έντασης των ταξικών φραγμών με αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση, με Τράπεζα θεμάτων – ΕΒΕ – εξετάσεις PISA κ.α
  • που θέλει τους εκπαιδευτικούς άβουλους και μοιραίους με τα σωματεία παραγκωνισμένα ή να ανέχονται και να σιωπούν!

Απέναντι στην αυταρχική πολιτική των διώξεων που επιδιώκει να βάλει στον γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα ο ανυποχώρητος συλλογικός αγώνας, ο δρόμος των μαζικών κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος σε αντίθεση με την πολιτική του κατευνασμού της «διαβούλευσης» (ΠΑΜΕ – ΣΥΝΕΚ) και την πολιτική ανοιχτής στήριξης και συκοφάντησης όσων αγωνίζονται (ΔΑΚΕ) που εντείνει τον αυταρχισμό του ΔΔΕ και οδηγεί σε αδιέξοδο.

Οι διώξεις δεν αφορούν μόνο τον Πειραιά, ούτε μόνο τους/τις εκπαιδευτικούς! Τελικός τους στόχος είναι να κάμψουν κάθε προοπτική λαϊκής αντίστασης στην βαρβαρότητα που διαμορφώνουν!

Δεν μας τρομοκρατεί η επιχείρηση φίμωσης των σωματείων, της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης! Δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε! Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά!

Καταγγέλλουμε τις διώξεις! Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς που διώκονται! Κινητοποιούμαστε μαζικά απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης!

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς!

Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη!

Όλες/οι στην πανεκπαιδευτική – παναττική κινητοποίηση στη ΔΙΔΕ Πειραιά την Παρασκευή 7/7 – 11 πμ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το