ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας είμαστε αναγκασμένοι, λόγω της τροπής των γεγονότων, να επανέλθουμε στο ζήτημα που απασχόλησε, πανελλαδικά και τοπικά, την κοινωνία μας , to Βλαχογιάννειο «Μουσείο».

Ύστερα από τις αντιδράσεις φορέων, Συλλόγων και σωματείων της περιοχής και τις καταγγελίες για τα αντιδραστικά, μιλιταριστικά και αντικομουνιστικά εκθέματα που περιλαμβάνονται στην ιδιωτική συλλογή του υπεύθυνου για τη λειτουργία του χώρου υπό την αιγίδα της Μητρόπολης-συλλέκτης που δεν κρύβει ότι εμφορείται από ακροδεξιές ιδέες και «ιδανικά»-έγινε αναγκαία η διακοπή της λειτουργίας του το καλοκαίρι που μας πέρασε. Και δε γινόταν διαφορετικά. Ασφαλώς όμως η ζημία στις παιδικές ψυχές που είχαν την «τύχη» να επισκεφτούν το χώρο στο πρόσφατο παρελθόν συνοδευόμενες από τους εκπαιδευτικούς τους προς αναζήτηση ιστορικής μόρφωσης, είχε ήδη γίνει!

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας επισημαίναμε και καταγγέλλαμε το γεγονός της κατάφωρης παραχάραξης, διαστρέβλωσης της πρόσφατης ιστορικής πορείας του λαού μας. Καταγγέλλαμε την καλλιέργεια μίσους – σε μαθητές και όχι μόνο- απέναντι σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και τους κατακτητές του τόπου, έδωσαν κάθε ικμάδα της νιότης τους και την ίδια τους τη ζωή για τη λευτεριά του τόπου μας…την ίδια περίοδο που κάποιοι άλλοι, «πατριώτες», ντύνονταν τη στολή των κατακτητών τυράννων του λαού μας, γίνονταν κι αυτοί κατακτητές, δυνάστες, βασανιστές, εκτελεστές, θύτες με θύμα τους συμπατριώτες τους! Καταγγέλλαμε το γεγονός πως στην πόλη της Βέροιας φώλιασε εδώ και χρόνια, ενδεδυμένο το μανδύα «Μουσείου» , «Ιστορίας» , «Μόρφωσης» και «Πολιτισμού» το ακροδεξιό, φασιστικό μένος που αναγορεύει τους προδότες και δωσίλογους  σε ήρωες και πατριώτες και τους πραγματικούς ήρωες, αγωνιστές και απελευθερωτές της πατρίδας μας σε συμμορίτες!!

Όμως , μέσα σε ένα ζοφερό πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο που ευνοεί και φουντώνει στις ημέρες μας το ακροδεξιό-φασιστικό μόρφωμα, με τα επαναλαμβανόμενα συλλαλητήρια για το μακεδονικό να γίνονται άμβωνας μισαλλοδοξίας και εθνικισμού για πρόσωπα, ομάδες και πολιτικά κόμματα, φαίνεται πως όσοι επιζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας του , άδραξαν την ευκαιρία για να το πετύχουν.

Δεν είναι πολύς ο καιρός που με ανακοινώσεις από πλευράς Μητρόπολης Βέροιας ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του χώρου, έπειτα από πολύμηνη «θερινή ανάπαυλα»! Δόθηκαν μάλιστα και εξηγήσεις σε αρχές του τόπου που επισκέφτηκαν τον «ανανεωμένο» και «καθαρό» από περίεργα εκθέματα, όπως ισχυρίστηκαν εκθεσιακό χώρο. Δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις που , κατά τους εμπνευστές της επαναλειτουργίας, πρέπει να κριθούν ικανοποιητικές.

Είναι προφανές για εμάς ότι οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν τους κατοίκους αυτού του τόπου σα χρυσόψαρα, που ξεχνούν  σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι προφανές πως τους θεωρούν πρωτόγονους «ιθαγενείς» , που τους ξεγελά κανείς με χρωματιστές χάντρες και καθρέφτες, εν προκειμένω με τις διαβεβαιώσεις πως η Έκθεση άλλαξε, τα επίμαχα αποσύρθηκαν και…άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Η πραγματικότητα όμως, όπως σωστά γνωρίζει ο λαός μας, είναι πεισματάρα και ξετρυπώνει από κάθε γωνία όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να την κρύψει.

Πέρα από το φαιδρό των «θερινών διακοπών» του χώρου και της προσεγμένης «αναστήλωσης» όσων εκτίθενται , θα πρέπει να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη τα εξής:

-Είναι σίγουρο πως κάτω από την πίεση και την κατακραυγή υπήρξε μέριμνα για κάποιες μικροδιορθώσεις, ώστε να μην είναι εξόφθαλμη η παραχάραξη της ιστορίας και του ιστορικού αισθήματος. Αυτό όμως που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας είναι το ερώτημα , πώς είναι δυνατόν να αλλάξει χαρακτήρα και άποψη ο χώρος, έχοντας  ως υπεύθυνο και διαχειριστή, με παρούσα τη συλλογή του, το ίδιο άτομο, γνωστό για τις απόψεις του, όπως και πρώτα!

-Είναι επίσης σίγουρο ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ανά πάσα στιγμή,  την «αναστήλωση» εκθεμάτων εθνικιστικού, ακροδεξιού χαρακτήρα αφού γίνεται λόγος για κυλιόμενο χαρακτήρα της έκθεσης!

-Σίγουρη είναι επίσης η στενή σύνδεση του χώρου του Βλαχογιάννειου ως μουσείου με το ηλεκτρονικό «μουσείο» που διατηρεί ο συλλέκτης, ηλεκτρονικός χώρος ανεξέλεγκτος και συμπληρωματικός του φυσικού.

Θα πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη και τα παρακάτω:

– Αν δεν εξακολουθούσε να υπάρχει θέμα, κανείς δε θα προέβαινε σε ανακοινώσεις επί του θέματος, με πρώτη και κύρια την ανακοίνωση της Μητρόπολης, η οποία καταφέρεται ενάντια σε κόμματα που έθεσαν το θέμα προς συζήτηση και απειλεί ευθέως συγκεκριμένα πρόσωπα, ως «ενορχηστρωτές» και εμπνευστές συκοφαντικής δυσφήμησης , αφήνοντας να εννοηθεί πως, όποιος εκφράζει με θάρρος και παρρησία τη γνώμη του λέγοντας την αλήθεια κινδυνεύει να συρθεί στα δικαστήρια! Αν δεν εξακολουθούσε να υπάρχει ζήτημα ποιος ο λόγος της καταφυγής σε μεθόδους τρομοκράτησης και απειλών που μας ταξιδεύει σε παλιότερες αντιλήψεις και μεθόδους αντιμετώπισης της διαφορετικής γνώμης;

-Αν δεν εξακολουθούσε να υπάρχει ζήτημα ποιος ασφαλώς ο λόγος να αναζητιέται λύση στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και να προτείνονται λύσεις , όπως η τριμερής «επιστημονική» επιτροπή με μέλη από τη Μητρόπολη, την Εκπαίδευση και το Δήμο, λύση που όχι μόνο δε διασφαλίζει τη λειτουργία του Βλαχογιάννειου ως αληθινού μουσείου αλλά αντίθετα αποτελεί το μανδύα ώστε να συνεχίσει ανενόχλητα να αμαυρώνει την ιστορική πραγματικότητα και να την προσβάλει βάναυσα!

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας, αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, εμμένουμε στην άποψη ότι , και με τις όποιες «μικροδιορθώσεις»,  η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει άμεσα να πάψει να λειτουργεί.

 

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το