Σάλο προκάλεσε η έγκριση και προώθηση ενός προγράμματος που βαφτίστηκε ως «εκπαιδευτικό» από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στα δημόσια σχολεία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η ΜΚΟ επονομαζόμενη ως «Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», μια από τις αναρίθμητες τέτοιες οργανώσεις που δρουν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια και θησαυρίζουν από τα κρατικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το εν λόγω πρόγραμμα προωθεί τη λεγόμενη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», ότι δηλαδή η ζωή ενός ανθρώπου ξεκινά όχι τη στιγμή της γέννησής του αλλά με τη σύλληψή του. Πρόκειται για ένα κράμα αντιεπιστημονικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων, νεποτισμού και ρατσιστικών ιδεών. Οι εμπνευστές του προγράμματος παρουσιάζουν τάχα ως «επιστημονικές» αντιλήψεις μεσαιωνικού τύπου πως -σχεδόν- μοναδικός προορισμός της γυναίκας είναι να κυοφορεί και να γεννά. Προβάλλουν ακραία αντιεπιστημονικές απόψεις πως τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ο άνθρωπος ακόμα και 5 δεκαετίες μετά τη γέννησή του, έχουν τη ρίζα τους στην περίοδο που ήταν έμβρυο, πως ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου διαμορφώνεται από τη στιγμή της σύλληψής του και ελάχιστα έως καθόλου δεν διαμορφώνεται μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον (σχολείο, οικογένεια κλπ) που θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει. Διαστρεβλώνοντας και συγκαλύπτοντας την πραγματικότητα που διέπει την ταξική κοινωνία (αντιθέσεις, φτώχεια, υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο κλπ) επιχειρούν να φορτώσουν όλη την ευθύνη στη (μέλλουσα) μητέρα, συνδέοντας την ανάπτυξη του εμβρύου με την πορεία του μελλοντικού ανθρώπου που θα γεννηθεί. Έτσι είναι υπεύθυνη η έγκυος η οποία με τη διατροφή της, την ψυχική της διάθεση, το περιβάλλον στο οποίο ζει, θα διαμορφώσει το παιδί και την προσωπικότητά του πριν ακόμα αυτό γεννηθεί! Αγνοούν ή -πιο σωστά- συνειδητά εξαφανίζουν οι εμπνευστές του προγράμματος τις συνθήκες της γενικευμένης φτώχειας που βιώνουν τα πλατιά στρώματα, τους αχαλίνωτους ρυθμούς ζωής, την εντατικοποίηση στην εργασία, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κλπ που επιβάλλει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Όλα είναι ατομική ευθύνη! Δεν ξεχνούν τέλος οι εισηγητές να παρουσιάσουν ως λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Πρόκειται για την ίδια ΜΚΟ η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο επιχείρησε να διοργανώσει το περίφημο συνέδριο για τη «γονιμότητα». Ένα συνέδριο που προωθούσε την απαγόρευση των αμβλώσεων, υποστήριζε σωρεία θεωριών διάκρισης των δύο φύλων υποβαθμίζοντας το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Εκκλησίας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη, τα ΜΜΜ είχαν κυριολεκτικά πνιγεί στις διαφημίσεις που προωθούσαν την απαγόρευση των αμβλώσεων, υπογεγραμμένα από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ. Οι μαζικές αντιδράσεις και ο αντίστοιχος σάλος που είχε προκληθεί τότε, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να σταματήσει άρον-άρον την υλοποίηση του συνεδρίου. Η συγκεκριμένη οργάνωση, που στηρίζεται από διάφορους παραθρησκευτικούς και ακροδεξιούς κύκλους, έχει τις ρίζες της στην περίοδο διακυβέρνησης του Σαμαρά (2012-13) και επιβιώνει ως σήμερα μέσα από παχυλά κονδύλια.

Μετά από τη γενικευμένη κατακραυγή του κόσμου της εκπαίδευσης, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ -που τώρα καμώνεται πως τάχα «δεν ήξερε τι υπέγραφε»- υποχρεώθηκε να το αποσύρει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από τα δημόσια σχολεία. Το δε Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), που έχει την ευθύνη για την έγκριση και προώθηση όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναγκάστηκε να βγάλει μια απαράδεκτη και παράλληλα απολογητική ανακοίνωση για να δικαιολογήσει την απόσυρση του προγράμματος. Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το απαράδεκτο επιχείρημα πως «το ΙΕΠ εγκρίνει προγράμματα χωρίς να συμφωνεί κατ’ ανάγκη με το περιεχόμενό τους». Την ίδια ώρα η Κεραμέως προσπαθούσε να δικαιολογηθεί δημοσίως λέγοντας πως σε μηνιαία βάση υπογράφει την έγκριση για πάνω από 1.500 προγράμματα και δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο όλων! Αν δεν γνωρίζει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τι προωθεί στα δημόσια σχολεία, τότε είναι επικίνδυνη. Αν όμως γνωρίζει και ψεύδεται για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τότε είναι διπλά επικίνδυνη.

Η προσπάθεια της Κεραμέως να προκαλέσει έναν αντιπερισπασμό, παρουσιάζοντας μια διαπιστωτική πράξη του 2017 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία η εν λόγω ΜΚΟ εισέπραξε 80.000€ από τα ταμεία του Δημοσίου και της ΕΕ, καθόλου δεν μπορεί να συγκαλύψει τις βαρύτατες ευθύνες τής ΝΔ. Αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες του το ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ανέχθηκε τη ΜΚΟ και τις ακραίες θεωρίες. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όμως, φανερώνουν όσα ακραία, αντιδραστικά και αναχρονιστικά προσπαθούν να προωθήσουν στα δημόσια σχολεία, γυρίζοντας το ρολόι πίσω στις πιο μαύρες περιόδους της ιστορίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το