Επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής «Future Leaders Exchange» για μαθητές

Η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Future Leaders Exchange» (FLEX) από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακοινώνεται με επείγουσα εγκύκλιο προς τα σχολεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κομμάτι της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο τις συνειδήσεις των νέων, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία εξελίσσεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας – ΗΠΑ και σχεδιάζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το «Future Leaders Exchange» (FLEX) περιγράφεται ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τη διοίκηση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (US Department of State). Οργανώνεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που από το 1974 απλώνει τη δραστηριότητά του σε 90 χώρες, περικλείοντας 94.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ηγέτες χωρών, υπουργοί, μέλη της βουλής, πρέσβεις και στελέχη επιχειρήσεων.

Το FLEX προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις ΗΠΑ, φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές που φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου ή στην Α’ Λυκείου, έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας από 13,1 έως 20, γνωρίζουν Αγγλικά και πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις ΗΠΑ. Μετά την έγκριση της αίτησής τους, οι μαθητές θα γράψουν ένα τεστ Αγγλικών και τρεις εκθέσεις και «η τελική επιλογή θα βασιστεί στην επίδοση στο διαγωνισμό και στην ετοιμότητα του μαθητή για την εμπειρία της ανταλλαγής».

Στη σχετική ιστοσελίδα σημειώνεται πως οι μαθητές του FLEX «κερδίζουν ηγετικές ικανότητες, μαθαίνουν για την αμερικανική κοινωνία και τις αξίες της, και μαθαίνουν τους Αμερικανούς για τις χώρες και πολιτισμούς τους». Με τέτοια… βαριά ονόματα στους διοργανωτές και στη συγκεκριμένη περίοδο έντασης συνολικότερων προσπαθειών να ξεχαστούν τα εγκλήματα που υπογράφουν τα γεράκια του πολέμου και να αμβλυνθεί ο αντιαμερικανισμός, είναι προφανές πως κριτήριο δεν είναι να «κερδίσουν» οι μαθητές. Παράλληλα, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόγραμμα… ταξιδιωτικού χαρακτήρα, αφού συνυπάρχει με μια σειρά παρεμβάσεις της γενικότερης εκστρατείας ξεπλύματος των ιμπεριαλιστών και κάμψης των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους.

Ειδικά στο χώρο της Εκπαίδευσης έχει προαναγγελθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, στο – συγχαρητήριο για την ανάληψη των καθηκόντων της – μήνυμά του στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να σημειώνει πως «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο»… Ενώ σε επαφές που έχει στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες η υπουργός Παιδείας, συζήτησε την προώθηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Πηγή: alli-apopsi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το