Δεν μας έφταναν όλα τα υπόλοιπα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ανευθυνότητα των «υπεύθυνων»…

Σκηνή πρώτη: Συναδέλφισσα που έχει ήπια συμπτώματα, κάνει τεστ με δική της πρωτοβουλία και είναι θετικό. Αμέσως ενημερώνει τα 3 σχολεία στα οποία είχε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες. Στο ένα από τα τρία σχολεία, έχει έρθει σε στενή επαφή με όλους τους συναδέλφους στη διάρκεια της προετοιμασία της εξ αποστάσεως. Αμέσως, γίνονται από τη διευθύντρια του σχολείου οι σχετικές ενέργειες, ενημερώνεται η Δ΄ Διεύθυνση, η Διεύθυνση Υγείας Ν. Αθήνας και ο ΕΟΔΥ/Πολιτική Προστασία.

Σκηνή δεύτερη: Αφού όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν καταχωρηθεί ως στενή επαφή κρούσματος, τίθενται αυτόματα σε 14ημερη καραντίνα.  Ενημερώνονται προφορικά γι αυτό στις 18/11. Επιπλέον ενημερώνονται ότι κινδυνεύουν με το θηριώδες πρόστιμο των 5.000 ευρώ αν βγουν από το σπίτι τους. Είναι η μέρα που θα πρέπει να ξεκινήσει η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία την οποία πολλοί  θα παρείχαν από το σχολείο. Λόγω της  ξαφνικής καραντίνας δημιουργούνται σε συναδέλφους σοβαρά προβλήματα, έλλειψης εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης…

Σκηνή τρίτη: Οι συνάδελφοι απαγορεύεται να βγουν έξω από το σπίτι τους για 14 ημέρες. Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία για να κάνουν δωρεάν τεστ στα κοντινά ιατρεία covid-19; Καμιά απάντηση. Επιπλέον, μαθαίνουν από τον ΕΟΔΥ ότι δεν πρόκειται να τους κάνει δωρεάν τεστ αν δεν έχουν συμπτώματα! Τι θα κάνουν; Απάντηση καμία. Ιδιωτικά, στο σπίτι και με πληρωμή η μόνη λύση!  Η ανευθυνότητα των «υπεύθυνων» χτυπάει κόκκινο!

Σκηνή τέταρτη: Κάποιοι συνάδελφοι έχουν την ατυχία να «τρέχουν» υποχρεώσεις τους που δε μπορούν να διευθετηθούν προφορικά. Ραντεβού με νοσοκομεία κλεισμένα πολύ καιρό πριν, ιατρικές εξετάσεις, δικαστήρια κλπ. Ξεκινούν να ψάχνουν ποιος φορέας και ποια υπηρεσία μπορεί να χορηγήσει μια βεβαίωση, ένα χαρτί για να το χρησιμοποιήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις για να αποδείξουν έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα. Κανένας φορέας δεν δίνει τέτοιο χαρτί. Κανένας φορέας δεν ικανοποιεί το επίσημο αίτημα του σχολείου. Τέτοιο χαρτί δεν υπάρχει! Και επιπλέον, εφόσον το σχολείο είναι κλειστό για τους μαθητές/τριες, δεν υπάρχει ούτε η συνήθης έγγραφη απόφαση από τη Διεύθυνση για κλείσιμο 14 ημερών, απόφαση που θα είχε εκδοθεί εάν ήταν το σχολείο ήταν ανοιχτό! Κανένας αρμόδιος δεν είχε προβλέψει το πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτές τις περιπτώσεις!

Ευτυχώς, ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης είναι καλά στην υγεία τους. Όμως, η αδιαφορία των αρμόδιων και η γραφειοκρατία των υπηρεσιών, επιβάρυναν τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν. Γιατί-να τα λέμε κι αυτά- το μόνο με το οποίο ένοιαζε το Υπουργείο, ήταν να ξεκινήσει άμεσα η εξ αποστάσεως και τίποτε άλλο…

Ζητάμε από τη ΔΟΕ να πάρει υπόψη της αυτή τη μικρή περιπέτεια των συναδέλφων και να απαιτήσει να λυθούν τέτοια ζητήματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας στις δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε.

Να απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ/Πολιτική Προστασία και να ζητήσει να λυθούν αυτά τα προβλήματα:

1.    Να υπάρξει και να χορηγείται άμεσα έγγραφο –βεβαίωση για κάθε νόμιμη χρήση για όποιον/α τίθεται σε καραντίνα.

2.    Εφόσον κάποιος/α τεθεί σε καραντίνα να αναλαμβάνει, με αίτημά του σχολείου, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ να κάνει δωρεάν τεστ στο σπίτι και να σταματήσουν να πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί από το πενιχρό τους εισόδημα την αδιαφορία του κράτους.

3.    Να δοθεί η δυνατότητα, να εντάσσονται άμεσα γι αυτό το χρονικό διάστημα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί που μένουν μόνοι τους στις αντίστοιχες δομές βοήθειας των Δήμων (βοήθεια στο σπίτι κλπ). με απλό αίτημα του σχολείου. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ»

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το