Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε έξι επαρχίες εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων από ομάδες ιθαγενών

Η απόφαση του Λάσο το Σάββατο ακολούθησε τις πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και της μεγαλύτερης οργάνωσης των ιθαγενών του Ισημερινού, που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις πριν από δύο εβδομάδες ζητώντας μείωση των τιμών της βενζίνης, επιβολή ελέγχων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Basilica στο αποικιακό κέντρο του Κίτο και συμμετείχαν ο Υπουργός Κυβέρνησης Francisco Jimenez, ο υπουργός Εξωτερικών Juan Carlos Holguin, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) Leonidas Iza και άλλοι κοινωνικοί ηγέτες.

Μετά τις συνομιλίες, ο Λάσο χαλάρωσε τα μέτρα ασφαλείας, όπως ζήτησαν οι ιθαγενείς ηγέτες.

«Η εθνική κυβέρνηση επικυρώνει τη βούληση να εγγυηθεί τη δημιουργία χώρων ειρήνης, στους οποίους οι κάτοικοι του Εκουαδόρ μπορούν σταδιακά να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους», ανέφερε το γραφείο του.

Ο Ίζα είπε ότι οι αυτόχθονες ομάδες θα ανοίξουν εν μέρει τους δρόμους που είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για να επιτρέψουν την τροφοδοσία της πρωτεύουσας, όπου οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για χαμηλά αποθέματα προμηθειών, αλλά θα παραμείνουν στο Κίτο μέχρι να λάβουν μια ικανοποιητική απάντηση από τον Λάσο.

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου, οδήγησαν σε τουλάχιστον έξι θανάτους αμάχων και επιδείνωσαν την αντίπαλη σχέση του Λάσο με την Εθνοσυνέλευση.

πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το