Στις 28 Γενάρη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση. Μια συνέλευση που επί της ουσίας δεν έδωσε κανέναν απολογισμό του σωματείου. Μια συνέλευση που άρχισε με δύο ώρες καθυστέρηση και τόσο ο πρόεδρος, που εκπροσωπεί την ΕΣΑΚ, όσο και τα άλλα μέλη του ΔΣ, δυνάμεις που έχουν αναφορά στον αντικαπιταλιστικό χώρο και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απάντησαν στο βασικότερο ερώτημα. Γιατί όλη την προηγούμενη περίοδο το σωματείο έκανε τις ελάχιστες προσπάθειες να κινητοποιήσει τα μέλη του μπροστά στη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος μετά τον απολογισμό γιατί το σωματείο περίμενε να κινητοποιηθεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων για να προκηρύξει απεργία για τη διεκδίκηση της υπογραφής της ΣΣΕ, η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της ΕΣΑΚ ήταν με λίγα λόγια ότι αφού οι οικοδόμοι έχουν υπογράψει σύμβαση, γιατί και εμείς να μην τους ακολουθήσουμε αφού ξέρουν πώς κερδίζεται η υπογραφή ΣΣΕ;
Με αυτήν την απάντηση οι εργαζόμενοι που καλύπτει το ΣΜΤ εμφανίσθηκαν, από τη διοίκηση του σωματείου, σαν ανήμποροι να οργανώσουν μόνοι τους αγώνα για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ τους. Και για να καλυφτεί αυτή η αδυναμία η διοίκηση του ΣΜΤ τους σέρνει πίσω από κινητοποίηση που οργανώνει άλλο συνδικάτο. Πρόκειται για μια αντίληψη που δεν βλέπει τη διεκδίκηση της ΣΣΕ να στηρίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στην πάλη των εργαζομένων που αφορά αυτή η σύμβαση και αναζητεί αλλού αποκούμπι. Μια αντίληψη των δυνάμεων του ΚΚΕ που δεν έχουν πίστη στις δυνάμεις των εργαζόμενων για αγώνα ή και αποφεύγουν μπροστά στις δυσκολίες να τον οργανώσουν. Το πραγματικό ταξικό αγωνιστικό κίνημα, όμως, πάντα ανοιγόταν, απλωνόταν και απεύθυνε πλατύ κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους. Και χάρη σε αυτή τη στάση του, με την πίεση που ασκήθηκε, με τους αγώνες που δοθήκαν, αποσπάστηκαν οι εργατικές κατακτήσεις. Δεν περιοριζόταν σε περίκλειστες, ελεγχόμενες κινητοποιήσεις, όπως κάνουν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ.
Η ΕΡΓΑΣ τοποθετήθηκε κάνοντας κριτική στην απομονωτική και υποτονική στάση των δυνάμεων της διοίκησης του σωματείου. Η κριτική δεν απέκλεισε τη συμπόρευση με άλλα σωματεία του κλάδου της κατασκευής, όμως προέταξε την αυτόνομη δράση του σωματείου. Ζήτησε την πλατιά απεύθυνση του σωματείου στον κλάδο και την ενημέρωση και την ενίσχυση των συναδέλφων ώστε να παλέψουν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για να μπορέσει να διεκδικήσει το σωματείο το επόμενο διάστημα την υπογραφή της ΣΣΕ. Τέλος ζήτησε την ψήφο των συναδέλφων για τις εκλογές στο τέλος Φλεβάρη.
Το σωματείο στην εκλογοαπολογιστική αποφάσισε και συμμετείχε με την Ομοσπονδία των Οικοδόμων και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων στην απεργία στις 31 Γενάρη. Επίσης αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία που έχουν προκηρύξει μια σειρά Εργατικά Κέντρα στις 28 Φλεβάρη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το