Οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα  στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ χθες στις 12:00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

“Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (…) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν “την επανένταξη” του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τους αυτονομιστές και το Μπακού, η συμφωνία αυτή επετεύχθη κατόπιν μεσολάβησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τα τέλη του 2020 και τον τερματισμό πολέμου έξι εβδομάδων, τον οποίο κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε, μετά τους αυτονομιστές, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα ετίθετο σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδας, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον θύλακα.

“Οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας στην περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και οι αρμενικές παράνομες ένοπλες ομάδες καταθέτουν τα όπλα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τα φυλάκιά τους και αφοπλίζονται πλήρως”, σημειώνει το υπουργείο, επικαλούμενο τους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ίδιο, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι δυνάμεις των αυτονομιστών “διαλύονται”, ενώ “όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός” θα παραδοθούν.

Η αζέρικη προεδρία επιβεβαίωσε από την πλευρά της την διεξαγωγή αύριο διαπραγματεύσεων στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

“Υπάρχουν μέχρι στιγμής 32 νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 7 νεκροί (εκ των οποίων 2 παιδιά) και 35 τραυματίες (εκ των οποίων 13 παιδιά) στον άμαχο πληθυσμό”, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Αναχίτ Μανασιάν, αξιωματούχος επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, “μεγάλο πόλεμο” που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

“Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο – το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση”, δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί”, σημείωσε ο Βαρντανιάν.

“Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους”, πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του.

Σημειώνει ωστόσο ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές τις αποσχισθείσας περιοχής.

Ωστόσο ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ.

“Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά”, σημείωσε ο Βαρντανιάν. “Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση”.

“Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;”, κατέληξε.

Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην φύγουν, την επομένη της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το Μπακού στην διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή.

“Δεν είναι απαραίτητο να φύγετε προς το παρόν, σας ζητάμε να σεβαστείτε τους κανονισμούς ασφαλείας και να παραμείνετε στα υπόγεια και τα καταφύγια κατά των βομβών”, αναφέρουν οι δημοτικές αρχές της Στεπανακέρτ σε ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι “θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες αν αποδειχθεί αναγκαία μια εκκένωση”.

Στο μεταξύ οι αυτονομιστικές αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ διοργάνωσαν σήμερα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της αποσχισθείσας περιοχής.

Στη σύνοδο αυτή, οι εκπρόσωποι των αρμενικών αρχών εξέφρασαν τη λύπη τους που “η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση (…) ήταν ανεπαρκής, με έλλειψη συγκεκριμένων ενεργειών”, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο X το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστικών αρχών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εγγυήτριας δύναμης της εκεχειρίας μετά τον πόλεμο του 2020 η οποία διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε “πάνω από 2.000 αμάχους” από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, “μεταξύ των οποίων 1.049 παιδιά”.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον ρωσικό στρατό στο Telegram, οικογένειες με τα παιδιά τους κατεβαίνουν από πολλά λεωφορεία, έχοντας λίγα μόνα πράγματα στα χέρια τους και τους υποδέχονται Ρώσοι στρατιωτικοί.

Οι εκτοπισμένοι παραμένουν ωστόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε λιγότερο εκτεθειμένες ζώνες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1990 και του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Πασινιάν: Το Γερεβάν δεν συμμετείχε στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας στο Καραμπάχ

Η Αρμενία “δεν συμμετείχε” στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοινώθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, κρίνοντας ωστόσο “πολύ σημαντικό” να παύσουν οι μάχες.

“Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα”, δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του διαφιλονικούμενου θύλακα.

Ωστόσο “η Αρμενία δεν μετείχε στην σύνταξη” αυτής της συμφωνίας, η οποία έγινε “υπό την μεσολάβηση των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης”, διευκρίνισε ο Πασινιάν. Η χώρα του είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Μόσχας, αλλά τους τελευταίους μήνες κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες για αδράνεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσεγγίζοντας ταυτοχρόνως τους Δυτικούς.

Όμως είναι “πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα και να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις” στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ ο θύλακας αυτός έχει ήδη βρεθεί στο κέντρο δύο συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι ελπίζει να τερματιστεί “η στρατιωτική κλιμάκωση” και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης “θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους”.

Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει αναπτυχθεί από τον Νοέμβριο του 2020 στο τέλος πολέμου έξι εβδομάδων στον οποίο νίκησε το Αζερμπαϊτζάν.

“Η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σημαντικά”, ωστόσο δεν “έπεσε στο μηδέν”, πρόσθεσε επίσης ο Πασινιάν, σημειώνοντας ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021, μολονότι το Μπακού υποστηρίζει το αντίθετο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το