ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης την ημέρα της Πρωτομαγιάς μια ημέρα υψηλού συμβολισμού ,τίμησε τους νεκρούς αγωνιστές και αγωνίστριες κατοίκους των μαρτυρικών Μουζακάτων που εκτελέστηκαν την ήμερα της Πρωτομαγιάς από τους Γερμανούς κατακτητές στις φυλακές στο Αργοστόλι .

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης Γιάννης Διγαλετος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διδάκτορας ιστορίας, ιστορικός- συγγραφέας Πέτρος Πετράτος που έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο τέλος της ομιλίας του για το χρέος που έχουμε ώστε το χωριό που ολοσχερώς πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τα Μουζακατα, να χαρακτηριστεί ως μαρτυρικό χωριό και να ενταχθεί στο σχετικό κατάλογο.

Δεν μπορεί ένα ολοσχερώς πυρπολημένο χωριό με φευγάτους τους κατοίκους του, ένα χωριό που ακόμη μας δείχνει τα ερείπια του να παραμένει έξω από το δίκτυο των μαρτυρικών τόπων.

Η πρότασή του έρχεται να συμπληρώσει παλιότερη πρόταση του συμπατριώτη μας αντιστασιακού Σπύρου Λουκάτου η οποία διαμορφώνεται τώρα ως εξής:

Να καθιερωθεί η 23η Απριλίου ως μέρα τιμής για τα Μουζακάτα, το « Μικρό Σούλι» της αντιστασιακής Κεφαλλονιάς, και τη μέρα αυτή να διοργανώνεται εδώ στο παλιό χωριό παγκεφαλληνιακή συγκέντρωση με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλη τη μέρα με πεζοπορία να φτάνουνε στο παλιό χωριό, να τελείται η λειτουργία του Αη-Γιώργη που ματαιώθηκε τότε ή μια δοξολογία, να ακολουθεί διαφωτιστική ομιλία και συζήτηση, και να συνεχίζουμε με διάφορα δρώμενα: αγώνας δρόμου μέσα στο παλιό χωριό, έκθεση υλικού. μουσικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν συλλογικές διαδικασίες, σοβαρή προετοιμασία, επιμονή και συνέπεια, ώστε αυτή η παγκεφαλληνιακή συγκέντρωση-εκδήλωση να καταστεί θεσμός προς τιμή της ρωμαλέας Εθνικής μας Αντίστασης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων και υποψήφιοι βουλευτές, από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Γιώργος Τροντής της Ο.Μ Σάμης, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Τουλατος, οι υποψήφιοι του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Μάκης Δημητράτος και Γεράσιμος Γαβριέλατος, ο Τάσος Καβαλλιεράτος υποψήφιος με το Μ- Λ ΚΚΕ, και ο Κυριάκος Θωμάς από το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο Αριστερή Ανασύνθεση και μέλος της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης.

πηγή: kefaloniapress.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το