Η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου παρουσιάζει το βιβλίο της «Καλή πατρίδα, σύντροφε!» την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (είσοδος από Σόλωνος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Προκόπης Παπαστρατής, Ομότιμος καθηγητής Παντείου
Λη Σαράφη, Δρ. Ιστορίας
Ελένη Νικολαΐδου, η συγγραφέας
Θα χαιρετήσει η Κατερίνα Πορφυρογένη.

Το Βιβλίο

Το βιβλίο της Ελένης Νικολαϊδου “Καλή πατρίδα, σύντροφε!” (από τις εκδόσεις Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας με πρόλογο-εισαγωγή του Προκόπη Παπαστράτη) βασισμένο σε αρχεία και μαρτυρίες παρουσιάζει μια σχετικά άγνωστη πλευρά των περιπετειών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη Σοβιετική Ένωση.
Μετά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, με την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου στις 29 Αυγούστου 1949, περισσότεροι από 54.000 μαχητές/τριες και πολίτες πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες (ΛΔ) και τη Σοβιετική Ένωση.
Στην έρευνα εξετάζονται οι συνέπειες της αποσταλινοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης, η περίφημη «μυστική έκθεση» του Ν. Χρουτσόφ που δεν ήταν μία αλλά δύο και τα καθοριστικά Συνέδρια του ΚΚΣΕ (20ο, 21ο και 22ο) πάντα σε σχέση με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες.
Αναλύονται τα σοβαρά επεισόδια της Τασκένδης (9-11/9/1955), η ανάμειξη των Σοβιετικών στα εσωτερικά του ΚΚΕ, η πορεία και η διαγραφή του Νίκου Ζαχαριάδη και μετά την 6η πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ τον Μάρτιο του 1956, οι διαφωνίες, οι διώξεις και οι εξορίες στις σοσιαλιστικές χώρες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το