ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Κ.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ Μ-Λ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στη Βέροια η προγραμματισμένη εκδήλωση της Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50 χρόνια της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου του Π.Αλεξίου “Πολυτεχνείο-Η μεγάλη ύβρις”. Η εκδήλωση-παρουσίαση είχε αναβληθεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών το προηγούμενο διάστημα.

Την εκδήλωση – συζήτηση άνοιξε, εκ μέρους της Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ, ο Γιάννης Μελιόπουλος, που αναφέρθηκε σύντομα στο νόημα των γεγονότων της εξέγερσης το Νοέμβριο του ΄73, στην σύνδεση τους με τη σημερινή περίοδο και τις ανάγκες των εργατολαϊκών στρωμάτων στη χώρα, στους αγώνες που είναι απαραίτητο να υπάρξουν για Ψωμί, Δουλειά, Εθνική Ανεξαρτησία, Πραγματική Δημοκρατία, για μία άλλη κοινωνία. Αναφέρθηκε στις δύο πολιτικές γραμμές που συγκρούστηκαν , κι εξακολουθούν να συγκρούονται σήμερα, από τη μια αυτήν του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας κι από την άλλη αυτήν της ανειρήνευτης σύγκρουσης με το αμερικανοστήριχτο χουντικό καθεστώς και τον ιμπεριαλισμό. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας οι μαρξιστές- λενινιστές εκείνης της περιόδου, η ΟΜΛΕ, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή της χούντας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, συμμετέχοντας με τα μέλη και τα στελέχη τους και στις ηρωικές στιγμές του Πολυτεχνείου. Έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του υπήρξαν από την πρώτη στιγμή αντικείμενο εκμετάλλευσης, καπηλείας και όσα συνέβησαν παραχαράσσονται από τις δυνάμεις του ρεβιζιονισμού, που όχι μόνο δεν στήριξαν τον αγώνα του Πολυτεχνείου αλλά αντίθετα επιχείρησαν εξαρχής να το συκοφαντήσουν και να περιορίσουν τον αντιχουντικό και αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό του.

Ο σ. Παύλος Αλεξίου ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους ενάντια στο σιωνιστικό φασιστικό κράτος του Ισραήλ και τους Αμερικανούς και δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές, για λευτεριά και πατρίδα.

Επισήμανε πως το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα της περιόδου αποτελούν σταθμό στην ιστορία του λαού μας και τα συνθήματά του δονούν την καρδιά της νεολαίας και του λαού μας , εδώ και 50 χρόνια παρά τις αντίθετες επιθυμίες των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η γνώση του τι πραγματικά έγινε το Νοέμβρη του 1973, η γνώση της στάσης των πολιτικών δυνάμεων εκείνη την περίοδο.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, εχθρικές προς το Πολυτεχνείο και τους σημαντικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, επιδίωξαν και επιθυμούν να “ξεχαστεί” το Πολυτεχνείο και οι παρακαταθήκες του για το λαό και τον τόπο ακριβώς γιατί από την ιδεολογική και πολιτική τους φύση είναι εχθρικές σε αυτές. Κάποιοι ωστόσο και από το χώρο της αριστεράς εμφανίζονται εμπνευστές και ηγέτες της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και παρουσιάζονται ως αποκλειστικοί του πάτρωνες και τιμητές. Αυτήν ακριβώς τη στάση κρατά με ιδιαίτερη θέρμη η ηγεσία του ΚΚΕ, που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια το Πολυτεχνείο συμπεριφερόμενο ως αποκλειστικός του ιδιοκτήτης. Ο συγγραφέας του βιβλίου τόνισε πως όσα ντοκουμέντα παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου του, αποδεικνύουν πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Στις σελίδες του βιβλίου “ Πολυτεχνείο- Η μεγάλη ύβρις” παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τι πραγματικά συνέβη , δίχως διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας. Η παραχάραξη της αλήθειας και η διαστρέβλωση των γεγονότων από τις ρεβιζιονιστικές ηγεσίες ξεκινούν νωρίς, όταν τα πρωτότυπα συνθήματα “ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ” που είχαν γραφτεί στην πύλη του Πολυτεχνείου από τους εξεγερμένους φοιτητές το Νοέμβριο του 1973, απέκτησαν “ιδιοκτήτη” την ΚΝΕ και το ΚΚΕ μεταπολιτευτικά. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου των ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ παρουσιάζονται, αδιάψευστοι μάρτυρες, οι σχετικές φωτογραφίες, ενδεικτικές της επιχείρησης καπηλείας του Πολυτεχνείου και των αγώνων του από την ηγεσία του ρεβιζιονιστικού ΚΚΕ.

Στις σελίδες του βιβλίου αποδεικνύεται ότι οι ρεβιζιονιστικές ηγεσίες μπορεί σήμερα να παρουσιάζονται λαύρες υπέρ της ηρωικής εξέγερσης και των συνθημάτων που φλόγισαν, κι εξακολουθούν να φλογίζουν, τις καρδιές νεολαίας και λαού, μπορεί ιδιαίτερα το ΚΚΕ να εμφανίζεται ως το κόμμα που εμπνεύστηκε και στήριξε εξαρχής την εξέγερση , η ιστορική όμως πραγματικότητα συνηγορεί για το αντίθετο. Στο βιβλίο παρατίθενται εκείνα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως η ηγεσία των ρεβιζιονιστών όχι μόνο δεν εμπνεύστηκε, όχι μόνο δε στήριξε τον ηρωικό αγώνα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού αλλά υπήρξε υποστηρίκτρια του “ομαλού δημοκρατικού μετασχηματισμού της δικτατορίας”, της μετάβασης με “ελεύθερες εκλογές” σε μια κουτσουρεμένη δημοκρατία και κυβέρνηση όλων των κομμάτων “εθνικής ενοτητας”, ακόμη δηλαδή και με τα κόμματα που έβλεπαν τη χούντα με όχι και τόσο αρνητική ματιά. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται εκτενώς στο βιβλίο οι ηγέτες των ρεβιζιονιστών του ΚΚΕ υπήρξαν υποστηρικτές της τακτικής “να μην οξύνουμε τα πράγματα και να μη δώσουμε προσχήματα στη δικτατορία”, τακτική που αποκαλύφθηκε και τις ημέρες της κατάληψης του Πολυτεχνείου όταν οι οι δυνάμεις της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ πρότειναν να μην περιλαμβάνονται αιτήματα και συνθήματα που στρέφονται ενάντια στην αμερικανοστήριχτη χούντα και τον ιμπεριαλισμό αλλά τα αιτήματα και τα συνθήματα να είναι αποκλειστικά φοιτητικά, παραβλέποντας ωστόσο έτσι τις αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας και του λαού.

Ιδιαίτερα σημαντικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν την επιχείρηση παραχάραξης και διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων αποτελούν και το φύλλο ν. 8 της Πανσπουδαστικής (εφημερίδα της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ) στο οποίο συκοφαντούνται ως προβοκάτορες και πράκτορες της χουντικής ΚΥΠ οι φοιτητές που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, αλλά και η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ του Ιούλη του 1976 για τα γεγονότα της εξέγερσης, σελίδες των οποίων παρουσιάζονται στο βιβλίο. Παράλληλα, παρακολουθώντας τις διαχρονικές ρεβιζιονιστικές μεταμορφώσεις, στο βιβλίο παρουσιάζονται και οι μεταγενέστερες επανεκδόσεις της παραπάνω έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ, στις οποίες η ρεβιζιονιστική ηγεσία φροντίζει να παραλείψει επίμαχα σημεία που υπάρχουν στην αρχική έκδοση, για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Στο βιβλίο “Πολυτεχνείο- Η μεγάλη ύβρις” περιλαμβάνονται και ντοκουμέντα από τις θέσεις του σημερινού ΚΚΕ για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο που καταδεικνύουν από τη μία τη συνεχιζόμενη διαστρέβλωση και το “θόλωμα” της πραγματικότητας και από την άλλη την εγκατάλειψη εκ μέρους της ρεβιζιονιστικής ηγεσίας του ΚΚΕ του βαθύτερου νοήματός του, καθώς εξαφανίζονται και οι παραμικρότερες αναφορές στη χούντα ως αμερικανοστήριχτη και στον ιμπεριαλισμό!

Στις σελίδες του βιβλίου που επιχειρεί να υπερασπιστεί την ιστορική μνήμη , ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων περιλαμβάνονται και επιπλέον παραρτήματα , όπως σελίδες από το διαφωτιστικό πόνημα του “πολιτικού παιδιού” του ΚΚΕ και πλέον πολιτικού γυρολόγου Μ. Ανδρουλάκη “Πριν σβήσουν τα φώτα”, αφιέρωμα αναφορά στον νεκρό του Πολυτεχνείου Γιάννη Καΐλη, σελίδες από το πόρισμα του εισαγγελέα Δ.Τσεβά για τους νεκρούς, όπως και φωτογραφικό υλικό.

Η εκδήλωση παρουσίαση προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους.

Βέροια , 4 Δεκεμβρίου 2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το