Εκδήλωση Αλληλεγγύης για βοήθεια στους σεισμοπαθείς
«Κομπανί» σε Α´ Προβολή, 17/02 στο STUDIO new star art cinema

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:
«KOBANE»
(Rojava Film Commune)

Σκηνοθεσία: Özlem Yaşar
για την οικoνομική ενίσχυση στους σεισμοπαθείς
σε Τουρκία, Κουρδιστάν και Συρία

Mία εμβληματική παραγωγή της Κινηματογραφικής Κομμούνας της Ροζάβα
(Rojava Film Commune) του 2021 που αφορά πραγματικά γεγονότα.
Για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, 19:00μ.μ.
Στο STUDIO new star art cinema
Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής
τηλ: 210 8640054, 210 8220008

Υποστηρίζοντας την έκκληση για βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία, Κουρδιστάν και Συρία, το “Πολιτιστικό δημοκρατικό κέντρο των Κούρδων” θα δώσει μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή του σεισμού και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας, για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας στη Heyva Sor a Kurdistanê e.V. (Ερυθρά Ημισέληνος του Κουρδιστάν).
Η Ερυθρά Ημισέληνος του Κουρδιστάν είναι μια οργάνωση που εργάζεται στο πεδίο από το 1993, αποτελεί μία από τις λίγες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που βοηθούν στην ανοικοδόμηση των περιοχών τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στη Συρία.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και θα υπάρχει κουτί για οικονομική ενίσχυση.

Ο Σεισμός
Στις 6 Φεβρουαρίου σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στην περιοχή Pazarcik της πόλης Maraş στο Βόρειο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια, σημειώθηκε δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών στην περιοχή Nurdagi του Dilok και τρίτος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών στην περιοχή Islahiye του Dilok.
Αυτοί οι ισχυροί σεισμοί επηρέασαν κυρίως τις πόλεις Amed, Malatya, Urfa, Semsur, Dilok και πολλές άλλες περιοχές στο βόρειο Κουρδιστάν, τις πόλεις Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye και Kayseri στην Τουρκία και τις περιοχές Cizre, Euphrates και Shehba στη βόρεια και ανατολική Συρία. Ο σεισμός επηρέασε επίσης τις γύρω χώρες. Ως αποτέλεσμα του σεισμού, εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Πολλά σπίτια και κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ οι χειμερινές συνθήκες καθιστούν δύσκολες τις επιχειρήσεις διάσωσης.

17 / 2 / 2023 ΣΤΙΣ 19:00 / ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί στην Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο
για άμεση στήριξη στις πληττόμενες από τον σεισμό κουρδικές κοινότητες.

Στο STUDIO new star art cinema
Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής
τηλ: 210 8640054, 210 8220008

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Πολιτιστικό δημοκρατικό κέντρο των Κούρδων
Αυτενέργεια – πολιτική συλλογικότητα
Aylak – Politiki Kouzina
Πλατφόρμα δράσης Ελλάδα Τουρκία / Κουρδιστάν
Αλληλέγγυοι & αλληλέγγυες


Kobanê (2021)

Ιστοσελίδα της ταινίας:https://kobanefilm.com/

Το επίσημο τρέιλερ εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=tfRQBY2oW6o

Σκηνοθεσία: Özlem Yaşar
Παραγωγή: Diyar Hesso
Διευθ. Φωτογραφίας: Cemil Kızıldağ
Μοντάζ: Emilie Orsini
Σύμβουλος Μοντάζ: Yorgos Mavropsaridis
Μουσική: Mehmûd Berazî

ΠΛΟΚΗ:

Βρισκόμαστε στο 2014 και το ISIS, το οποίο βρίσκεται στο αποκορύφωμα της δύναμής του και ελέγχει τη μισή Συρία και το Ιράκ, προελαύνει προς την πόλη Κομπάνι στη Ροζάβα. Παρά το γεγονός ότι υστερούν αριθμητικά και οπλικά, μια γυναίκα Κούρδισσα μαχήτρια ηγείται των συναγωνιστών της στην αντίσταση για την υπεράσπιση της πόλης τους από τη θανάσιμη απειλή. Εξαντλημένοι, χάνοντας εδάφη, όλο και λιγότεροι σε αριθμό και έτοιμοι να ξεμείνουν από πυρομαχικά, οι Κούρδοι μαχητές καταστρώνουν ένα σχέδιο για να ανακαταλάβουν την πόλη. Μια πραγματική ιστορία πολέμου, θυσίας, αγάπης και ελπίδας που κράτησε και κρατά τον κόσμο σε αγωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗN ΤΑΙΝΙΑ:

Η μάχη για το Κομπάνι υπήρξε πράγματι ένα σημείο καμπής για το ISIS, η πρώτη του μεγάλη ήττα. Αυτή την περίοδο όμως ετοιμάζεται μια νέα επιχείρηση εισβολής στο εμβληματικό Κομπάνι αυτή τη φορά από την Τουρκία– η πτώση της πόλης στα χέρια του τουρκικού κράτους θα ήταν το πιο καταστροφικό πλήγμα για τη Ροζάβα. Ο θρίαμβος της Ροζάβα, μιας δημοκρατίας ενάντια στο κράτος, προέκυψε μέσα από το μακελειό του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου και βοήθησε να φωτίσει το μονοπάτι και να μας δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός, προς μια δημοκρατική νεωτερικότητα. Είναι στο χέρι μας να τη βοηθήσουμε να εξαπλωθεί. Σήμερα τα κράτη παγκοσμίως εγκληματούν αρνούμενα να αναγνωρίσουν επισήμως την πολιτική οντότητα της Ροζάβα, γνωστή ως Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES), αφήνοντάς την έτσι έρμαιο στις ορέξεις των εχθρών της.
Η ιστορία της ταινίας δημιουργήθηκε μέσα από συνεντεύξεις με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων και διατίθεται απευθείας από τους παραγωγούς της. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί που παίζουν για πρώτη φορά ενώ ορισμένοι από αυτούς είναι πραγματικοί μαχητές/-τριες.
Η κύρια παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 σε πραγματικές τοποθεσίες εντός της πόλης Kobane και της υπαίθρου της. Το σκηνικό της ταινίας απειλούνταν συνεχώς από τον τουρκικό στρατό, έχοντας τα drones τους να ακολουθούν το κινηματογραφικό συνεργείο τις περισσότερες φορές και να πυροβολούν σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγώντας στην ακύρωση πολλών σκηνών λόγω του υψηλού κινδύνου ασφαλείας.
Όπως λένε οι παραγωγοί της ταινίας, «έπειτα από μήνες γυρισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπό περιορισμένους πόρους και κυρίως τη συνεχή απειλή του τουρκικού κράτους και των στρατιωτών τους να μας ρίχνουν σφαίρες», η ταινία είναι πια έτοιμη να φτάσει στην καθεμιά και τον καθένα μας!
Ο υποτιτλισμός της ταινίας έγινε αφιλοκερδώς και συνεργατικά μεταξύ μελών που συμμετέχουν στις συλλογικότητες: Αυτενέργεια, Μάνο Απέρτα, Ρόζα Νέρα και ΚΡαΧ radio.


Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 – 2108220008 – 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com, newstarcineinfo@gmail.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το