Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη συνολικά το 2017 στάλθηκαν 1.643.500 κατασχετήρια.

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδειάσει απροειδοποίητα εξαιτίας της επιβολής κατασχέσεων, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες δικαιούχους αλλά ακόμη και συνδικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές!

Το εννιάμηνο Γενάρη – Σεπτέμβρη 2018, οι συνολικές εισπράξεις ήταν 3,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και σχεδόν το 90% αυτών που πλήρωσαν είτε με κατάσχεση, είτε με ρυθμίσεις, χρωστούν ποσά έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, «ποσοστό 60,3% των εισπράξεων του εννιαμήνου του 2018, προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ».

Οι οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω είναι το 0,1% του συνόλου των οφειλετών, κάτι που δείχνει ότι το μπαράζ των κατασχετηρίων είναι προς τους οφειλέτες έως 3.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά του παραλογισμού που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», είναι τα παρακάτω περιστατικά που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη:

— Οφειλέτης προσήλθε στην αρμόδια ΔΟΥ εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που όριζε το ειδοποιητήριο που έλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι η ΔΟΥ είχε προχωρήσει στην έκδοση κατασχετηρίου προ της λήξης της προθεσμίας και παρά τη ρύθμιση οι τραπεζικοί λογαριασμοί του είχαν δεσμευθεί.

— Κληρονόμοι μετά το θάνατο συγγενικών τους προσώπων επισκέπτονται την εφορία για τη διαγραφή των θανόντων από το Μητρώο της ΔΟΥ χωρίς να διαπιστώσουν κάποια οφειλή. Στη συνέχεια απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα για οφειλές για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από την εφορία κατά τη δήλωση του θανάτου.

— Γονείς ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία καταγγέλλουν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα οποία χορηγούνται σε ανήλικους και ΑμεΑ κατσχέθηκαν για οφειλές των γονέων.

— Κατά την ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή προστέθηκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω από λογιστήριο εταιρίας στη μισθοδοσία υπαλλήλου και αντί για 1.000 ευρώ στο λογαριασμό του εμφανίστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ. Ο υπάλληλος είχε μεγάλη οφειλή στην εφορία και η τράπεζα κατέσχεσε όλο το ποσό. Οταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ούτε η εφορία ούτε η τράπεζα επέτρεψαν την ακύρωση της συναλλαγής. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το