Στις 26 Δεκέμβρη έκλεισαν 129 χρόνια από τη γέννηση του Προέδρου Μάο, το 1893. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεκάδες χιλιάδων βρέθηκαν στις εκδηλώσεις στις 25-6/12, μπροστά στο μεγάλο άγαλμα του, κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε, στην πόλη της Σαοσάν. Αντίστοιχα, εκατομμύρια Κινέζων τον τίμησαν με κάθε τρόπο, με μικρές ή μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια της Κίνας, αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα και η πολιτική του Προέδρου Μάο παραμένει ζωντανό, εμπνέοντας εκατομμύρια λαού.

Βεβαίως, κάθε χρόνο, ανέκαθεν αυτές οι εκδηλώσεις ήταν μαζικές. Ωστόσο το αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί ένα κύμα… «Μαοτουρισμού», όπως πλέον συνηθίζεται να αποκαλείται. Χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και σε καθημερινή βάση(!), επισκέπτονται το άγαλμα του Προέδρου Μάο στη Σαοσάν, καθώς και το σπίτι του, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο. Και αν τις προηγούμενες δεκαετίες η κινέζικη αστική τάξη πρόβαλλε τον Μάο, υποκριτικά, για να επικοινωνεί και να χειραγωγεί τον κινέζικο λαό, αυτή η συνθήκη πλέον έχει μεταβληθεί. Η κλίκα του Σι Τζιπίνγκ και το σημερινό ΚΚ Κίνας έχουν προβεί σε ανοιχτές επιθέσεις και συκοφαντίες σε βάρος του Προέδρου Μάο και της πολιτικής του, ενώ είναι φανερό ότι προσπαθούν συνεχώς να υποβαθμίσουν τις εκδηλώσεις τιμής στον Μάο, όσο κι αν ακόμα είναι αναγκασμένοι να οργανώνουν τέτοιες και να συμμετέχουν σε αυτές. Σε αυτά τα πλαίσια, κινέζικα και διεθνή ειδησεογραφικά σάιτ δεν έκαναν αναφορά στις φετινές εκδηλώσεις τιμής στον Μάο, ακόμα και αυτά που τα προηγούμενα χρόνια περιείχαν αναλυτικά ρεπορτάζ από αυτές.

Παρ’ όλα αυτά, η τάση του κινέζικου λαού να ξανασκύψει πάνω στο Μάο, την πολιτική του και στην πολιτική του πραγματικού σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τότε, δεν μπορεί να θαφτεί. Από τις ελάχιστες πηγές ενημέρωσης που μπορούμε να έχουμε, είναι ξεκάθαρο ότι στο έδαφος της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα που πραγματοποιεί η κινέζικη αστική τάξη σε βάρος του λαού της, ευρύτερα κομμάτια ριζοσπαστικοποιούνται. Και δεν είναι μόνο οι μισο-οργανωμένες ή οι πλήρως οργανωμένες από τη Δύση κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Κίνα. Είναι πανθομολογούμενο πως ένα τμήμα του κινεζικού λαού στρέφεται ξανά στα γραπτά και την πολιτική του Μάο, προσπαθώντας να εξηγήσει και να κατανοήσει τις εξελίξεις στη χώρα του. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε απεργία που ξεσπά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στις εργατικές απεργίες του προηγούμενου διμήνου, στις διάφορες κινητοποιήσεις ενάντια στις απαγορεύσεις, πάντα εντοπίζονται διαδηλωτές και απεργοί με το πορτραίτο του Μάο, τον οποίο προφανώς αντιτάσσουν απέναντι στην κυβέρνηση και το ΚΚ Κίνας. Κι επειδή γνωρίζει η αστική τάξη της Κίνας ότι από εκεί μπορεί να απειληθεί μακροπρόθεσμα, συχνά-πυκνά καταφέρνουμε να μάθουμε κάποια είδηση ότι συνελήφθησαν, διώχθηκαν ή και φυλακίστηκαν άτομα ή ομάδες Μαοϊκών από το κράτος που υποτίθεται πως τον…τιμά!

Η πολιτική της πείνας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης θα γεννά την αντίσταση και την πολιτική αναζήτηση. Αυτός είναι νόμος της ταξικής πάλης, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η «κόκκινη» κινέζικη αστική τάξη. Όσο κι αν ο διεθνής ιμπεριαλισμός, τα ρεβιζιονιστικά και ρεφορμιστικά κόμματα και μαζί και η κινέζικη αστική τάξη προσπαθούν να θάψουν και να συκοφαντήσουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κίνα, το θεωρητικό και πρακτικό έργο του Προέδρου Μάο, φαίνεται ότι αποτυγχάνουν. Μόνο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα ότι δεκαετίες μετά το θάνατό του, για ακόμα μια χρονιά, εκατομμύρια Κινέζων τίμησαν έμπρακτα τον Πρόεδρο Μάο και ότι αναζητούν εκεί τις απαντήσεις στη σημερινή εκμετάλλευση που βιώνουν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το