«Μεγαλειώδης παρέλαση…», «Φτερό με φτερό “έσκισαν” τον αττικό ουρανό τα γαλλικά και ελληνικά αεροσκάφη…», «Με μεγάλη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση…» κλπ. Αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους τίτλους με τους οποίους τα εγχώρια ΜΜΕ περιέγραψαν τις φετινές κυβερνητικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 201 χρόνων από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξωραΐζοντας το καθεστώς της εξάρτησης, τα εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα, καθώς και το πνεύμα ραγιαδισμού με το οποίο επενδύθηκε για μια ακόμη φορά η 25η Μαρτίου. Ειδικότερα, για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους τα γαλλικής προέλευσης rafale, μαζί με πλήθος ακόμη ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών, ενώ από τον Πειραιά που προσάραξε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» πέταξαν 4 γαλλικά rafale.

Παράλληλα, πλήθος τμημάτων του ελληνικού στρατού παρέλασαν για ώρες σε αρκετούς δρόμους, ενώ ταυτόχρονα μαζί τους παρέλασαν και δύο τιμητικά αγήματα του γαλλικού στρατού. Επιπρόσθετα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραβρέθηκε η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Η κυβερνητική φιέστα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου μαζί με τα εγκωμιαστικά σχόλια και άρθρα των προσκείμενων στη ΝΔ ΜΜΕ αποτελούν μία πραγματική πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Και αποτελούν πρόκληση όχι μόνο για το υπέρογκο κόστος της πτήσης των πολεμικών αεροσκαφών και της παρέλασης τόσων στρατιωτικών οχημάτων που θα φορτωθεί για μια ακόμη φορά στις πλάτες του. Και όλα αυτά σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, ενώ η φτώχεια και η ανεργία διαρκώς αυξάνονται, οδηγώντας μεγάλα τμήματα του λαού και των εργαζομένων σε πραγματική απόγνωση προκειμένου να ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των βασικών αναγκών των οικογενειών τους. Αποτελούν πρόκληση γιατί τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εντελώς ανερυθρίαστα επεσήμαναν πως …«Τιμούμε τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη»… «Ανεξαρτησία» και «κυριαρχία» στηριγμένες στην προστασία και εποπτεία των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Έτσι καταλαβαίνει το κυβερνητικό κόμμα τούς πολύχρονους αιματηρούς αγώνες του λαού μας για να ζήσει ελεύθερος σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ συνιστά «τιμή» στους αγωνιστές του ’21 και στο λαό, που αγωνίστηκε για να αποτινάξει τον ξένο οθωμανικό ζυγό και τους ντόπιους συνεργάτες του, η παρουσία του μεγαλύτερου γαλλικού στρατιωτικού πλοίου στον Πειραιά, τα γαλλικά rafale και τα ξένα στρατιωτικά αγήματα.

Έτσι αντιλαμβάνεται η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό την απόδοση τιμής σε μία τέτοια επέτειο, με εκδηλώσεις που πιστοποιούν το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό. Και από την άποψη αυτή, περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για την «αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων μαζί με τους συμμάχους», τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο και προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας έχει αφεθεί στους ιμπεριαλιστές προστάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στη βάση αυτή είναι που η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, όταν μάλιστα η μεγαλύτερη «στήριξη» που έχει λάβει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ορισμένες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι τα ελληνικά νησιά είναι …ελληνικά!

Και αν η μία όψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η υποτέλεια στον ξένο ιμπεριαλισμό, η άλλη όψη είναι ο εθνικισμός, όπως εκφράστηκε και στις στρατιωτικές παρελάσεις την 25η Μαρτίου. Συγκεκριμένα αναφέρουμε πως κατά τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, τμήματα της Σχολής Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας φώναξαν εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα όπως «η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία» ή «ο Πόντος είναι ελληνικός και η Μικρά Ασία», ενώ παράλληλα τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο ακούστηκε αρκετές φορές και στη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη. Τέτοια συνθήματα και τραγούδια δεν αποτελούν ούτε «παραφωνία», ούτε κάποιου είδους «αυθόρμητη» παρόρμηση. Σε όλες τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ιδιαίτερα στις στρατιωτικές σχολές και στους νεοσύλλεκτους φαντάρους καλλιεργούνται χρόνια -από τους υψηλόβαθμους, μεσαίους και χαμηλόβαθμους αξιωματικούς- οι αλυτρωτικές βλέψεις και το εθνικιστικό μίσος για τους άλλους λαούς. Τέτοια εθνικιστικά συνθήματα δίνουν φυσικά και άλλοθι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία βασίζεται στις αντίστοιχες επεκτατικές αλυτρωτικές βλέψεις της τουρκικής μεγαλοαστικής τάξης.

Από την άλλη, τα κόμματα της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε διαφοροποιήθηκαν -παρά σε ελάχιστα και μηδαμινά σημεία- από την κυβερνητική φιέστα, αλλά αντίθετα, με τις δηλώσεις και τη στάση τους ενίσχυσαν το εθνικιστικό παραλήρημα και την πολιτική της υποτέλειας, που ούτως ή άλλως υπηρέτησαν και ως κυβερνήσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, με περίσσια υποκρισία, έσυρε τους αγώνες του λαού μας για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση στον βούρκο της ξενόδουλης πολιτικής που ο ίδιος και το κόμμα του υπηρέτησαν και υπηρετούν, αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός απέναντι στον πόλεμο και τις απειλές για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι …«ο οδικός χάρτης της μνήμης»! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε αντίστοιχο πνεύμα, μίλησε για «τους πιο αδύναμους» και για «τη μείωση των ανισοτήτων», λησμονώντας πως ήταν και το κόμμα του με την πολιτική των μνημονίων που πετσόκοψε τα λαϊκά εισοδήματα, που γιγάντωσε τη φτώχεια και την ανεργία.

Πίσω από τις εντυπωσιοθηρικές και φαντεζί εκδηλώσεις που φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πίσω από τις πτήσεις των rafale, πίσω από τα εθνικιστικά συνθήματα μίσους κρύβεται το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις συνεχείς υποκλίσεις στους ξένους ιμπεριαλιστές-δυνάστες του λαού και του τόπου, δεν είναι άλλο από τη διαρκή υποχωρητικότητα και τον ενδοτισμό απέναντι στις τουρκικές επιθετικές προκλήσεις, δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια ρατσιστικού μίσους και εθνικιστικών βλέψεων απέναντι στους γειτονικούς λαούς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το